Hoppa till sidans innehåll

Vad har Sveriges första bandyhall betytt för Edsbyn?

03 FEB 2021 14:28
Det råder stort intresse för bandyhallar i Sverige. Idag spelas bandy i 16 hallar från Hälsingland i norr till Småland i söder.
  • Skapad: 03 FEB 2021 14:28

Inom ett par år utökas antalet med 6 hallar till i Motala, Karlstad, Skövde (tak), Bollnäs, Mölndal och Göteborg. Det diskuteras också hall-lösningar i Linköping, Falun och Skutskär. Det är helt klart så att hallar betyder mycket för bandyns utveckling.

Det är snart 20 år sedan som Sveriges första bandyhall invigdes i Edsbyn. Vi passade på att fråga sportchef Stefan Karlsson hur hallen kom till och vad den betyder för Edsbyn.

– Angående bygget finns det så klart en lång historia bakom detta, men kortfattat kan man säga att man bestämde sig för att bygga världens största träkyrka och så spela bandy i den. Här i Byn dominerar ju Bandyn, Skogen/Träindustrin och Kyrkorna. Vi ville bygga något spektakulärt i trä, säger Stefan och fortsätter.
– Personligen började tankarna om att spela bandy inomhus dyka upp när vi spelade cupbandy på höstarna i Vikingaskeppet i Hamar på 90-talet. Vilken fantastisk upplevelse om vi kunde spela bandy inomhus hemma i Edsbyn!

Tankarna började florera i Byn, tankar bollades fram och tillbaka och år 2001 bildades Edsbyn Arena AB med Yngve Eriksson, Ulf Bäckström, Ulf Järvefält och Josef Höbenreizh som eldsjälar.

Första matchen spelades i oktober 2003. Hallen har kostat ca 50 miljoner kronor. Arenabolaget bekostade väggar och tak för 25 miljoner. Kommunen investerade i en ny isanläggning för 12 miljoner (inklusive ett statligt översvämningsstöd på 8.5 miljoner). Under åren har tillbyggnader skett som exempelvis café, pub, omklädningsrum, parkeringsplatser. Antalet privata aktieägare i Arenabolaget är ca 3 000, en aktie kostar 500 kr.

0601nybygge.jpg

Hallen byggdes på den plats där den gamla legendariska arenan Ön låg.

– Den byggdes från början rätt så spartanskt för att hålla nere kostnaderna annars hade den nog inte stått där idag. Eftersom vi var först hade vi heller inga andra hallar att referera till, men vi tycker att det blev bra och är väldigt nöjda med hur det blev och tycker att den fungerar i stort sett perfekt. Hade vi byggt idag är det kanske möjligt att saker gjorts på lite annat sätt men inte säkert, säger Stefan.

Driftskostnaderna är ca 4.5 miljoner per år och det är en stor utmaning för Bandyföreningen att driva runt varje år även om det på senare tid blivit lite bättre ekonomiska förutsättningar.

– En ny värld öppnades för oss med möjligheter till optimal träning för våra ungdomar och vår elitverksamhet. Det gjorde det enklare för alla. Ledare, spelare, föräldrar, supporter/medlemmar, publik, sponsorer och media, ”En ny värld” öppnade upp sig för hela vår verksamhet. Nyhetsvärdet var stort i början. Isen brukar vi - ett normalår - spola upp den 1 augusti och den ligger till 31 mars vilket gör att vi kan träna tidigt på stor isyta med optimala träningsförhållanden hela tiden, berättar Stefan.
– Under de första åren gav det oss ett försprång sportsligt och det har så klart varit en viktig del i våra sportsliga framgångar. Det är många som ska samsas i hallen för den används flitigt Vi har 12-13 lag, Bandygymnasium, sommarbandyskola, skolor, förskolor, företag och allmänheten.  Vi ökade verksamheten i föreningen med 75 procent när hallen kom till och vi tredubblade omsättningen i föreningen. Publikkapaciteten är 4 000 åskådare och det är fullt tillräckligt.

20050822_spolning-1.jpg

Att hallen betyder mycket för Edsbyns IF är självklart. Men den är också viktig för kommunen då de aktiviteter som tidigare nämnts på olika sätt genererar tillbaks till kommunen i form av till exempel gästnätter vilket gagnar kommunens näringsidkare som restauranger och hotell/vandrarhem. 

– Hallen ger oss en stabil grund för framtiden för både bredd och elit men varje säsong är ju så klart en ny utmaning, avslutar en glad Stefan Karlsson.

Skribent: Lasse Nordström
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg