Hoppa till sidans innehåll
Foto: Team Fabbe/Sören, Villa Lidköping BK

Tilda Ström är Årets Spelare Dam 2021

03 MAJ 2021 11:25
Tilda Ström i Villa Lidköping BK Dam har utsetts till Årets Spelare Dam 2021. Juryn har under ledning av damlandslagets förbundskapten Olle Wiberg enats kring den spelare de anser har utmärkt sig under säsongen.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2021 11:25

När Svenska Bandyförbundet ringer för att meddela Tilda Ström att hon har fått utmärkelsen Årets Spelare Dam sitter hon hemma och väntar på att distansundervisningen i skolan ska börja.

– Va? Det är så klart jättekul och hedersamt! Det hade jag inte räknat med. Nu blev jag blev överraskad, säger Tilda Ström och låter genuint förvånad.

Samtidigt har vetskapen om just det här priset funnits med under hela hennes karriär. Hon berättar att det har varit en dröm sedan hon var liten att bli utsedd till Årets Spelare. Det är dock inget hon har räknat med och kanske kommer det sig av att hon ibland har svårt att se sig själv som den topp-spelare hon faktiskt är.

– Jag är ganska dålig på att ta till mig komplimanger och ta åt mig av det positiva som folk säger om mig. När jag inte känner likadant om mig själv kan det vara svårt att ta in.

Tilda Ström är 18 år och började spela bandy som sjuåring då hennes nuvarande klubb Villa Lidköping BK och Lidköping AIK gjorde en gemensam satsning på flicksidan. Sedan dess har hon spelat i Villa Lidköping BK och var således med i laget, som gick helt obesegrade genom seriespelet, och tog klubbens första SM-guld på damsidan.  Tilda Ström har även vunnit två VM-guld. Det första med F17 i Finland och det andra i Oslo 2020 med damlandslaget. I båda mästerskapen utsågs hon till turneringens bästa forward. Hon har också tidigare fått Svenska Bandyförbundets utmärkelser Årets Flickspelare och Årets Komet.

I motiveringen till utmärkelsen skriver förbundskapten Olle Wiberg bland annat ”…Hennes register som bandyspelare är otroligt brett och trots sin ringa ålder spelar hon med ett lugn och stabilitet som en oerhört erfaren spelare. Att som 18 åring krossa alla rekord vad gäller mål och poäng är en fantastisk bedrift och Tilda Ström har klättrat upp som dambandyvärldens just nu bästa spelare… ”. Det är textrader i vilka Tilda Ström har lite svårt att känna igen sig.

– Det har varit en bra säsong men samtidigt ser jag på mig själv med kritiska ögon och är sällan nöjd. Jag vill bli bättre hela tiden vilket både kan vara positivt och mindre bra, resonerar hon. Att aldrig vara nöjd kan ju bidra till en framåtrörelse, en extra drivkraft. Men det självkritiska kan också tynga ner en i stället för att lyfta.

Motivationen och självkänslan går som för de flesta andra upp och ner men Tilda Ström vet vad hon ska göra i de lägen då självkritiken blir för hård.

– Jag försöker sänka kraven, spela lite enklare och hitta tillbaka till glädjen. Att spela bandy är ju det roligaste jag vet, säger Tilda Ström.

Tildas föräldrar har varit med under hela den snart tioåriga resan som stöd och med skjuts till matcher och träningar, och det blir troligen med dem och en god bit mat som hon ska fira utmärkelsen.

– Ja, och så vill jag tacka mina lagkamrater och ledare i Villa Lidköping BK. Utan laget hade jag inte varit här. Det är de som alltid gör att jag får chansen att vara bra, så detta är ett pris jag vill dela med alla i och runt laget, avslutar Tilda ström.

Utmärkelsen Årets Spelare Dam har delats ut av Svenska Bandyförbundet sedan 1973.

 

Motivering
”Med en bländande skridskoåkning och en teknik av yttersta världsklass var Tilda Ström en starkt bidragande faktor till Villas historiska första guld på damsidan. Hennes register som bandyspelare är otroligt brett och trots sin ringa ålder spelar hon med ett lugn och stabilitet som en oerhört erfaren spelare. Att som 18 åring krossa alla rekord vad gäller mål och poäng är en fantastisk bedrift och Tilda Ström har klättrat upp som dambandyvärldens just nu bästa spelare ”.

Hela listan på tidigare vinnare >>

Skribent: Therese Eriksson
Epost: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg