Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Bollen segrade

09 FEB 2021 12:17
Återigen har det bekräftats att bollen är världens bästa leksak!
  • Uppdaterad: 09 FEB 2021 12:17

Att IOK-gubbsen och tantisarna, var nära att det blev töntisarna på tangenttrycket, skall inse detta är otänkbart och för svårt.

Att på en isbacke åka med huvudet före, liggande på magen eller på rygg med huvudet där bak roar all världens ungdom…

Vi lämnar IOKs sjuka felprioriteringar till finrummet OS, där kälkåkandet inom tre grenar, (bob också) sammanlagt inte kommer upp i bandyns volymer.

Titta på Tova Grönosets, 18, lek med bollen på videon:

UNDERBART och SMITTANDE, ta alla de superlativer du har och det blir rätt.

– Jag vet inte när jag började med detta, men jag minns att när storebror Tim spelade matcher brukade jag alltid hålla på med klubba och boll vid sidan om planen, säger Tova Grönoset idag.

Felstudsarnas fiende

Det skulle ligga nära till hands att fråga om bollen någon gång gjorde en felstuds och hamnade på spelplanen, men ack så fel fråga och tanke när vi har sett hennes briljans att äga bollen.

– Min match med bollen var viktigare än storebrors, jag räknade alltid 10, 20, 30 och fångades av min match med bollen.

Jo, när vi ser svårighetsnivån på det hon nu utför kan vi ana att det inte har kommit till på en kafferast precis.

– Hemma i Grycksbo hade vi alltid mixade lag när vi spelade, fortsätter bollundret Tova Grönoset att berätta

Gjorde debut på ett A-landslagsläger som 15-åring i Relitahallen i Uppsala.
Tova Grönosets lek med bollen, vilken utstrålning, lycka och aura som omger henne.

Denna slinga finns med på de träningsprogram som Inspirationslandslaget får via förbundskaptenen Johan Ganebro.

”Släng ut en puck och boll till en katt. Vad tror du katten väljer?”, frågade bandyns störste Bernt ”Bempa” Ericsson, en gång, när journalisterna blev för närgångna med frågan om varför han inte valt ishockeyn som sport.

En klassisk kommentar som bör räddas från glömskans träsk.

Mellan Tova Grönosets Grycksbo, nu i VSK, och Bernt ”Bempa” Ericssons Falun, sen i Boltic, skiljer det 1,5 mil och 60 år.

Falusonen som var lika rapp i munnen som i tillslaget på bollen.

Felpassning som blev rätt

– Använd katapulten, sa den lille innern, när han lärde ut skottet. Som också var bländande i att ”plocka med sig” en felpassning. Alltid lika sugen på att ha bollen.

För er som inte vet att Gunde Svan också var skidåkare, nämner vi att Bernt ”Bempa” Ericsson i de åtta VM han deltog i blev invald i det framröstade världslaget vid sex tillfällen. Det var då när VM spelades vartannat år.

Hösten och Inspirationslandslagets framknoppning i vinter- och pandemimörkret har medfört en produktion av utbildnings- och träningshjälpmedel som saknar motstycke.

BI_150px.pngVi är tillbaka till Walter Jagbrants glansdagar för bortåt 50 år sedan för att finna något motsvarande. När ”Bandylitteraturens gudfader” tog fram sin bibel som fick namnet BANDY-instruktion var det självklart att just ”Bempa” Ericsson skulle pryda bokens färgomslag.

Och inte nog med det, den gode Walter Jagbrant, alltför underskattad, lät också omslagskillens skridskoåkning och klubbteknik bli styrande i texten.

Bandyns innovationskraft

Nya grejen med Inspirationslandslaget (Digitala landslaget) har blivit något som det talas om utanför bandyfolkets domäner. När Idrottens Affärer skrev om detta landslag hamnade det på listan över mest lästa! I konkurrens med idrottsliga heroer som Vasaloppet, Blåvitt, Hästsport och Hockey-VM.

Dambandyns verksamhetsmatta över landet rullas ut snabbare än på länge.

Freja_170px.jpg”Så klart att mina tjejkompisar också måste älska skridskoåkning med den rosa bollen” tänkte Freja Wigle, 15 år och startade ett nybörjarlag för tonårstjejer i Åtvidaberg.

Freja Wigle (bilden till höger), älskar att spela bandy. Pappa Mikael Wigle, berättar om tillblivelsen:

”Efter att ha varit nästan ensam tjej i tre olika pojklag bestämde hon sig i höstas för att starta ett eget tjejlag av nybörjare i sin egen ålder. Hon frågade kompisar och satte upp affischer på sin högstadieskola och hon bad Åtvidabergs Bandyklubb om istid. Gensvaret var fantastiskt både från klubben och de 20 tjejer som med en härlig lagkänsla ville spela bandy tillsammans, oavsett vilken nivå man var på från början. ÅBK gav dem frikostigt med eget utrymme och redskap att nyttja som väl matchade behovet för deras ålder och nivå. När det blev dags för match ställde A-lagets tränare upp som coach, så att Freja kunde vara med och spela själv. Nu är de ett härligt gäng som alla har gjort enorma framsteg sedan i höstas och som precis tagit sina första poäng”

Börje_539px.jpg
Vi kan se hur rappe Åtvids bandypappa Börje Johansson (bilden ovan), vankande vid sidlinjen, gnuggar händerna och har en glad uppsyn.

Bandyn distanserar 15 OS-grenar

Avslutningsvis låter vi ”Bempa” Ericsson prickskjuta mot IOK-delegaterna med en bandy- eller golfboll eller får Tova Grönosets virituosa bollekande fånga dess uppmärksamhet.

Unikt OS-sakkunnige, norrmannen Knut A Sörensen, hävdar med sannolikhetens prägel att bandyn ”scorer” bättre än de flesta av de 15 OS-grenar som är med för tillfället.

Men intresset för en hederlig och intellektuell analys är nog lika sval som Amurbuktens frusna vatten i det bandyhistoriska Chabarovskland (Nu aktuellt som demonstrationsplats för Aleksej Navalnuj).

Fotnot: Ni som behöver förnya er övningsbank, surfa in på bandyburken.se >> och ta del av alla övningar! 

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg