Hoppa till sidans innehåll

Signerat Curt Einarsson – E-20 är koden

10 MAR 2021 10:13
Här skriver Curt Einarsson bland annat om matchstatistik.
  • Uppdaterad: 10 MAR 2021 10:13

Villa Lidköping BK, två gånger om, samt Örebro SK är the winners. Denna märkliga bandysäsongs enda serievinnare.

Villas vinnarkoncept för såväl tjejer som killar har likheter mellan varandra.

Låt oss börja med Christer Anderssons tjejer. Dom har inte förlorat en match och har en målskillnad på 8 (åtta) mål per match!

Så överlägsna att seriens klass ifrågasätts-oundvikligt. Men fler och fler glastak spräcks.

Suveränt

Eller vad sägs om skyttedrottningen Tilda Ström som gjort 3,2 mål i snitt per match.

Ström_Edlund_480px.jpg
Dubbla skytteligatitlar. Tilda Ström och Christoffer Edlund. Foto: vlbk.se

Tog för några säsonger sedan in färdiga toppspelare som Tranåsprodukterna, Matilda Svenler och Pernilla Elardt. Fyllde på med Kareby-Surtes, Moa Friman och sen Ida Friman och Nässjöprodukten, Sanna Gustafsson denna säsong.

Gustav Friman (Frillesås nu) är den tredje medlemmen i bandyns främsta syskontrio.

De egna produkterna Sofie Millqvist och Viktoria Karlsson kom med i Talanglandslaget. På Villas hemsida har Moa Friman blivit en Villaprodukt. Som ”marknadsledare” borde Villa hålla sig för god med dylika stölder.

Eloge till småkloke tränaren Christer Andersson för individ- och lagutveckling!

Världsspelare kom - ungdomarna växte

Killarna fick inför den här säsongen in världsspelare som Erik Säfström (ÖSK) och Christoffer Edlund (Vetlanda BK).

Johan Sixtenssons främsta tränarprestation är:

att så snabbt få dem acklimatiserade i spelet

att fått fram ungdomarna Joel Broberg, landets främste defensive TF och Martin Karlsson, assistkung, till stabila toppspelare och runt hörnet tittar blott 18-årige Alexander Härndahl fram mer och mer

Hade ett poängintag på 1,7 per omgång och snittade 4 mål i målskillnad.

Konceptet: ”Värva toppspelare, fyll på med eget” har funkat.

Villa-lagens SM-väg verkar vara lika jämn som Västgötaslätten.

Lägg in champagnen på kylning.

Anrika ÖSK åter

Utmed E-20, 16 mil från Lidköping, utfördes en imponerande lagprestation som premierades med allsvensk serieseger. Bara en förlust på 22 omgångar och en snittförbättring av målskillnaden varje omgång, även dom, med 4 mål.

Vore mycket tvivelaktigt att endast tillskriva erfarne, storväxte Simon Folkesson och brodern, lite yvige, Robin Folkesson, seriens assistkung på 36 målpass, som ägande av hela facitkoden. Unge finske målgöraren, han med ”hockeyfrillan”, Nico Nevalainen (32 mål) och mycket lugne, passningsstabile Alex Adeheimer syns också äga den koden.

Tränare Max Eriksson har säkert fått influens från storebror Jesper i Villa. Laget uppträder med den auktoritet som tillhör en vinnare.

I Behrn Arena sker spelet inför en unik koreografi på historiska storspelare-något för andra arenor att få tråkiga ytor levande- som Olle Sääw, Orvar Bergmark, Sören Andersson, Lars-Ove Sjödin och de senare, Tomas Knutsson och Björn Sääw.

Kan det bli aktuellt att utöka fotomontaget efter en eller flera elitseriesäsonger? Uppgiften saknar inte utmaningar! Kan synas vara mer framtida ojämnheter på Närkeslätten än på Västgötaslätten.

Störst hunger - Omättbar

Flest mål genom tiderna, detroniserat Patrik Nilssons oslagbara 1078 mål och med sina åtta skytteligatitlar också lagt Jonas Claessons sju troféer bakom sig. Den senare la av med bandyn på grund av ryggbesvär som 30+. Christoffer Edlund, den nye rekordinnehavaren, med de skarpa bruna ögonen, i det vänliga ansiktet, är nästan aldrig skadad. En av bandyns allra största!

Vill gärna vara med och utveckla svensk bandy i skridskoåkningen och offsidemomentet. Och mycket annat. Är lika outtröttlig och pratglad här som i sitt målgörande.

Misja Pasjkin, tränade honom bortåt två (tre) gånger om dan hela förra säsongen och som precis gått till semi med sitt HK Jenisej säger

– Är bäst i världen på djupspelet, skjuter bra från både vänster och höger, snabbast dock från vänster, men mest unik är han på att aldrig vara mätt.

43 inställda landslagsgrejer

Bandysäsongen närmar sig sitt slut och vi kan konstatera att knappt ingen landslagsverksamhet har kunnat genomföras.

Landslagskommitténs ordförande Anders Bergström

– Har summerat till 43 planerade och sedan inställda aktiviteter den här säsongen.

Här finns inställda ungdomsläger, inställda landslagssamlingar och inte minst inställda VM-mästerskap.

– Från kommitténs sida har vi propagerat för att de olika landslagsledningarna skall hålla Teamsmöte med sina spelare och trupper. Vi beklagar att vi inte har lyckats fullt ut med detta budskap.

Coronaeffekter

Hur har bandyn klarat pandemisituationen?

Har rädslan varit större än anpassade åtgärder?

Beslutsfattandet: Hög snabbhet och djärvhet, god information, inom SBF. Ingen nedflyttning innebar inte på slutet, att vissa lag har struntat i det, när streckstriden rasat. Bandyns etik håller!

Fastställande av matchdag: 38 matcher är Covidflyttade. Endast 5 för tjejerna och 10 för allsvenskan. Har avlöpt smidigt i förhållande till den ibland löjliga, förljugna ”katt och råtta-lek” som det annars kan vara med flyttade matcher.

Anpassad ungdomsträning: Typ landbandymatcher, teknikövningar, lek med klubba och boll, snöpulsning mm? När Per-Anders Gustafsson kläckte idén med det digitala landslaget var responsen stor. Tova-Tricket har fått 15 utmaningar, varav en åker skidor utför och trixar med bollen.

Säsongsplanering: Börja seriespelet 2 - 3 veckor tidigare för de tre serier som spelat i vinter

– Svenska Cupen för de åtta främsta vore mer passande att genomföra för de åtta lagen som inte går till slutspel efter säsongen, tycker Anders Bergström, erfaren serieutredare.

Spelet: Inga stora negativa effekter. Möjligen att vissa lag haft svårt att orka få in fler spelare i det offensiva straffområdet. Att spelare trillar ikull, spettar ovanligt mycket är det också coronans fel?

Totala effekter: Förra säsongen spelades det tom 16-årsåldern, 1605 seriematcher. Denna säsong blev det 428 matcher (Källa: Micael Eriksson, SBF) Bandyledarnas analys av de tappade tre fjärdedelarna är en kamp mellan negativister och optimisters tyckande.

Nytt serieförslag

Idérike förtroendemannen Ingemar Sixtensson, har tagit fram ett nytt serieförslag. Som kommer att blötas och stöpas, som det skall göras. Slutspel mm får vi ta en annan gång I korthet bygger det på:

Elitserie med 8 lag, möts i fyra matcher, 28 matcher totalt.

Bandyallsvenskan, med 8 lag, fyra matcher mot varandra även här 28 matcher.

Div 1-serierna, 4 till antalet med 12 lag i varje, dubbelrondigt ger 22 matcher per lag

Dambandyn, Sixtensson d.ä. vill fundera vidare på lämpligt nästa utvecklingssteg.

Skimo olympiskt, igen

Tove Alexandersson, en av alla de unikt duktiga kvinnliga idrottare vi har, håller på med denna sport numera. I stort går det ut på att åka och springa på bergssluttningar. Var med första gången i OS 1924 (Norge vann) under namnet militärpatrull. 2015 hade sporten knappa 215 aktiva. Ishockeyn är den enda vintersportgren som har fler utövare än bandy.

Utöver sportsligt fair play handlar det om ekonomiska resurser, status för aktuella idrotter. Och att vi står upp för våra bandyutövare. En som står upp för bandyn som OS-sport är Norges, Knut A Sörensen, har under flera möten åren 2016 - 2019 fått ner IOC på knäna. Är mycket kritisk mot Sverige, Mats Årjes och Peter Reinebos, i SOKs agerande när de inte följer IOCs egna stadgar

– IOC är en kartell, säger engagerade, Knut A Sörensen med kompetens och Norges alla OS-medaljer som vågbrytare.

– Det finns ingen bättre investering för IOC än att ta med bandyn, det är ställt utom all tvivel.

– Alla länder i världen är bollsportnationer. 60-70 procent av all idrottsaktivitet utgörs av bollsport. Bandy borde ersätta dom minsta idrotterna, rodel och backhoppning. Eller att IOC ökar med bandy, utan att ta väck någon.

Finns inte ens någon staty i Vigelandsparken som reser sig med liknande utstrålning som denne Sörensen.

Varför finns det så mycket fallfrukt i idrottens internationella beslutsrum?

OS 1952_539px.jpg

Under tiden får vi förstora upp fotot på bandylaget från Oslo-OS 1952 och hänga det i en av världens mest välbekanta logotyper, olympiaringarna. För central placering på SOKs kontor i Stockholm och hos IOKs i Lausanne. SBFs kansli i Vänersborg utgör en självklar exponeringsyta.

Karlsson och Persson toppar

Äntligen, kan vi presentera en passningsstatistik som bär sannolikhetens prägel. Sveriges svar på Norges Knut A Sörensen är statistikgurun Johan Svedbom - en svårslagen kombo, dessutom - som nu gått igenom alla elitseriens 182 matcher! 

TILL PASSNINGSSTATISTIKEN ELITSERIEN DAM (PDF) >>  

TILL PASSNINGSSTATISTIKEN ELITSERIEN HERR (PDF) >>  

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg