Hoppa till sidans innehåll

Signerat Curt Einarsson – Det bidde en tummetott

30 MAR 2021 12:31
Här skriver Curt Einarsson om Inspirationslandslagets tävling #tovatricket.
  • Uppdaterad: 30 MAR 2021 12:31

Det bidde en tummetott.

Fel, det bidde både en väst, rock och ett par byxor.

När Inspirationslandslaget drog igång strax före jul fanns det initierade bandyengagerade som dissade detta det nyaste landslaget, det digitala.

Allmänt en dålig idé kan bli bra med en duktig projektledare.

I det här fallet har Västeråsaren Johan Ganebro gjort en bra projektidé än bättre.

Utöver bandykompetensen och den långa bandyerfarenheten fanns de digitala kunskaperna Erfarenheterna av att handskas med ungdomar hade också Ganebro på sitt cv.

#tovatricket och ryska bandyfinalen

När han skulle spela in en passningsövning med Tova Grönoset värmde hon upp med sitt bolljonglerande. Med lite idéhjälp utifrån blev det #tovatricket.

Spelarna i Inspirationslandslaget fick länken om den ryska finalen mellan HK Jenisej och Dynamo, Moskva.

-Det var jättekul att titta på, inte minst att se skillnaderna i stilar och hur mycket mer individuellt de spelar, säger Felicia Norberg, 15, Selånger SK när festlarmet från finalen hade tystnat.

Spelar ytterhalv - skjuter bäst från höger, ”men försöker träna upp mig från vänster”- i Selångers pojk- och flicklag samt med Söråker i damallsvenskan.

När vi pratat en stund om hur rörligt det ryska försvarsspelet var i att åka med och styra och hämta upp målvaktsreturer kommer vi ändå in på underhållningen före matchstart.

-Det var en stor upplevelse i sig, konstaterar Felicia Norberg med något drömskt i rösten.

Snart har vi nog en rysk proffsliga i dambandy…

Medan ljusslingorna lekte tafatt och musiken, sången dundrade ut i Jenisejs hemmaarena avlöpte de fem musik- och dansuppträdande varandra som om det vore däckbyte i ett F1-lopp.

Tillbaka till Inspirationslandslaget. När vi snackat med Felicia Norberg en stund om hur det är att spela och träna i olika pojk- och flicklag inte minst i Söråkers IFs allsvenska damlag som ligger 25 minuters bilresa bort, slår hon fast

-Inspirationslandslaget, har helt enkelt varit bra.

Mött ungdomarna

Andra ungdomar har tyckt, ”roliga övningar”, ”en toppenidé”,” kul med något nytt”.

Johan Ganebros egna recension

-På relativt kort tid och med små medel har vi nått ungdomarna genom att använda digitala plattformar som passar dom.

-Under några månader har vi skapat drygt 30 nya filmer med övningar till övningsbanken ”Bandyburken”.

-Roligt att vårt initiativ har givit eko även med beundrande kommentarer utanför bandysporten, en positionering som värmer, kommer från mannen som till vardags också är VSK-tränaren Micke Carlssons högra hand.

Christer Johansson förälder, ledare i Katrineholm med specialintresse skridskoåkning och fysisk preparering anser

- Att Inspirationslandslaget skall göra en inspirationshelg, där en dag är för de äldre och en dag för de yngre, då har man även har ispass/fys/teori med bra ledare.

-Ungdomarna blir sedda och uppmärksammade vilket sporrar dom att fortsätta med sin träning

Katrineholmaren med Lidköpingsbakgrund tycker också att det varit bra övningar med förklarande text och anser att Inspirationslandslaget har kommit för att stanna.

Digital kompetensbank

Ansvarig för svensk bandy och idén med Inspirationslandslaget, Per-Anders Gustafsson säger:

-Inspirationslandslaget visar att vi är på väg in i en modernare form när det gäller att sprida information och kunskap.

-Som en effekt av den succé som Inspirationslandslaget blivit så föds tanken på att göra något digitalt för tränare och instruktörer. Tänk en kanal dit man ställer frågor eller kommer med idéer som hanteras av en expertpanel där svaren sedan förmedlas ut i Bandy-Sverige.

-Kanske är detta nästa steg i vår utveckling av leken med ”det lackröda nystanet”.

Det bidde något mer än en tumme med Inspirationslandslaget.

Vi borde hoppa och skutta åt detta som ett kosläpp.

/ Curt Einarsson

På uppdrag från landslagskommittén

Om Inspirationslandslaget

Genom att starta Inspirationslandslaget, det digitala landslaget för alla där aktiviteten är fysisk, ser Svenska Bandyförbundet möjligheten att nå ut till gruppen 12-19-åringar och inspirera och stimulera till fysisk aktivitet på ett nytt och engagerande sätt.

På grund av Covid-19 och de restriktioner från FoHM som pandemin fört med sig ökar kravet på att stimulera och aktivera våra barn och ungdomar i bandysporten.

Målgruppen är bandyspelande ungdomar i Sverige i åldern 12-19 år. Inspirationslandslaget finns bara digitalt på plattformarna Instagram, TikTok och Snapchat.

Genom att ansluta sig till ett konto i Sideline Sports XPS Network erhåller man ett fritt medlemskap i landslaget.

Vid detta konto har landslagsspelaren sedan tillgång till nya träningar och övningar för både is och barmark. Dessa pass ska vara anpassade så det går bra att genomföra dessa själv eller tillsammans med någon kompis. Hemma eller på till exempel allmänhetens åkning. Det är alltså inte traditionella lagträningar som erbjuds. Fokus är individen och hens egen utveckling och träning. Att kunna träna och utvecklas spontant tillsammans kompisarna eller själv på garageuppfarten, den uppspolade isytan i bostadsområdet eller i vardagsrummet. 

Inspirationslandslaget – Svensk bandys nyaste landslag har som mål att bli Sveriges största landslag men är redan nu Sveriges viktigaste landslag.

Inspirationslandslaget – Det digitala landslaget för alla leds av förbundskaptenen Johan Ganebro. 

 

 

Skribent: Therese Eriksson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg