Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hall

Erik Pettersson är Årets Spelare Herr 2021

26 APR 2021 10:13
Erik Pettersson i AIK Bandy har utsetts till Årets Spelare Herr 2021. En jury bestående av bland annat sportjournalister har nominerat spelare de anser har utmärkt sig under säsongen.
  • Skapad: 26 APR 2021 10:13

Utmärkelsen Årets Spelare Herr har delats ut av Svenska bandyförbundet sedan 1963. Att den nu tilldelas Erik Pettersson tar han emot med stor glädje. 

– Oj, det här ju jätteroligt! Den här utmärkelsen är något jag har tänkt på sedan jag var liten. Det finns ju spelare och idoler som jag har följt som har fått priset och då har jag tänkt att det vill jag också ha. Det är en dröm som går i uppfyllelse! Säger Erik Pettersson.

Trots alla framgångar i karriären Erik sällan nöjd med sin insats på isen. Han har höga krav och förväntningar på sig själv och sitt spel, något som kan vara ett ok att bära men också en del i framgången, tror han. Utmärkelsen Årets Spelare är ett kvitto på att det han gör är bra. En av juryns motiveringar lyder ”… Spelar på en nivå som ingen annan kommer upp i…”. Erik Pettersson skrattar till lite förvånat, och möjligen förläget, när han hör meningen läsas upp.

– Smickrande… men så tänker ju inte jag. Fast nu måste jag klappa mig själv på axeln. Det här är ju svart på vitt att det finns de som tycker att jag är Sveriges bästa spelare, säger Erik Pettersson och låter märkbart nöjd.

 

Tar rollen som idol på allvar

Erik Pettersson började spela för moderklubben Söderfors GoIF. Han debuterade redan som 15-åring för Sandviken AIKs A-lag i Svenska Cupen och gjorde debut i Elitserien samma år. Han vann sitt första SM-guld tillsammans med Sandviken som 16-åring och blev då även utsedd till Årets Komet av Svenska Spel och Svenska Bandyförbundet. Han debuterade i landslaget 2014 i VM i Irkutsk. 2019 blev han utsedd till VM:s mest värdefulla spelare, han vann skytteligan i Ryssland 2020 och prisades som Neftyaniks bästa spelare. Han har även spelat för ryska klubben Jenisej.

Nu är det han själv, 25 år gammal och med dessa utmärkelser och fina prestationer i ryggen, som är idol och förebild för unga framtida bandyspelare och hängivna fans. Ett faktum han är medveten om och vill förvalta på ett bra sätt.

– Det är för dem jag gör det jag gör. Jag försöker ständigt utvecklas och spela för publiken och de unga spelarna, för att inspirera och att de ska tycka att det är spännande ett se på mig och mitt spel. Det är det jag vill uppnå.

 

Lugnt firande med de största supportrarna

Erik Pettersson medger att det känns smått surrealistiskt att få utmärkelsen. Han sitter i bilen när Svenska Bandyförbundet ger honom nyheten att han är Årets spelare på herrsidan. Men efter att tanken har landat berättar han att han nog kommer fira med extra god middag och en skål hemma med sambon. Sambon är den person som han kommer att berätta nyheten för först - henne och föräldrarna. Eriks mamma är hans största supporter och den som alltid stöttat och pushat i rätt riktning.

– Min mamma kommer bli så otroligt stolt. Hon har haft min rygg hela vägen och kommer antagligen skrika ut ett stort grattis! berättar Erik Pettersson. Jag vill också passa på att tacka AIK som förening och för den gångna säsongen. Utan spelare och ledare i föreningen så hade jag inte fått det här priset. De gör mig bra. Min familj som alltid stöttar vill jag tacka och min sambo som tvingas offra mycket för mitt spelande. Och så vill jag tacka juryn – det värmer verkligen, avslutar Erik Pettersson.

 

Fler juryröster om Erik Pettersson:

”Individuellt dominant på ett sätt som närmast för tankarna till Misha Svechnikov och Sergej Lomanov. EP (Erik Pettersson, reds. anm) var klart bäst i ett redan kanske profilstarkt AIK. Fart, skridskoåkning, tyngd, teknik och skytte på högsta världsklassnivå. När EP även börjar göra sina lagkamrater bättre så kommer han skriva in sig i historieböckerna som bäst genom tiderna - men han har ju tid på sig för det.”

”Spelar på en nivå som ingen annan kommer upp i. Och med en bredd i sitt spel som ingen annan, den mest kompletta spelaren i bandysporten idag. Genombrottstark, teknisk, snabb och har ett otroligt skott. Lika bra på mitten som i anfallet. Driver AIK:s spel, inte bara genom mål och assist, och är den enskilt största anledningen till att AIK nådde SM-final. Avgör matcher på egen hand.”

 

Lista på tidigare vinnare >>

Skribent: Therese Eriksson
Epost: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg