Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anna Westin

Anton Andersson är Årets Komet på herrsidan

01 APR 2021 11:16
För elfte året i rad delar Svenska Bandyförbundet och Svenska Spel ut pris till Årets Komet. På herrsidan går utmärkelsen till den 22-åriga målvakten Anton Andersson från IK Sirius.
  • Uppdaterad: 01 APR 2021 11:16

– Va? Nej? Jäklar vad kul! Wow! Jag är jättechockad. Herregud så sjukt, säger en märkbart ställd Anton Andersson när han får beskedet.

anton_andersson_iksirius.png

Uppsalasonen fanns med vid samtliga Sirius elitseriematcher under säsongen och var en starkt bidragande anledning till att klubben, för första gången på tio år, kvalificerade sig för SM-slutspelet. 

– Jag kommer härifrån Uppsala, jag har spelat i Sirius i hela mitt liv och jag kommer ihåg när jag stod på läktaren och såg klubben spela slutspel senast. Jag gick på mellanstadiet då och redan då var ju drömmen om att få spela i A-laget stark, men att det sedan dröjde så länge innan vi tog oss till slutspel igen väckte ju en dröm om att få vara med och ta Sirius tillbaka dit. Nu känns det väldigt häftigt att ha fått vara med hela vägen. Jag stod på läktaren som barn när vi spelade slutspel senast och när vi nu äntligen var där igen så fick jag möjlighet att vara på planen. Det var riktigt häftigt, säger han.

Skänker prispengar till Bandykul
I samband med att Anton Andersson blev utsedd till Årets Komet fick han därmed även ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundets och Svenska Spels
gemensamma initiativ Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna från Hejapriset har han
valt att ge till IK Sirius satsning på Bandykul, det vill säga det Bandykul-arbete som IK Sirius,
UNIK Bandy, Uppsala BoIS och Danmarks IF gör tillsammans.

Motivering:
”Anton har under säsongen tagit enorma sportsliga kliv och bidrog starkt till att moderklubben IK Sirius nådde SM-kvartsfinal. Han har dessutom vuxit ut till en utomordentligt fin representant för bandysporten vid sidan av isen.” 

– Jag blir jätteglad över att höra de orden (motiveringen). Det är en stor ära att få finnas med bland alla andra stora spelare som har fått det här priset innan mig och jag blir jätteglad över att få bekräftat att det arbete jag lägger ner ger resultat. Men ja… Nej, jag är verkligen jättechockad, säger 22-åringen.

Om Årets Komet: 
Priset har satts upp av Svenska Spel tillsammans med Svenska Bandyförbundet till minne av bandyprofilen och Svenska Spel-medarbetaren Torbjörn Ek. 

Kriterier för Årets Komet:
Till Årets Komet utses den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till såkallad "riktig lirare" och att man uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.

Tidigare pristagare: 
2010/11 Erik Säfström, Sandvikens AIK 
2011/12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012/13 Erik Persson, Edsbyns IF 
2013/14 Adam Gilljam, Hammarby IF  
2014/15 Joakim Svensk, Edsbyns IF 
2015/16 Joakim Andersson, Vetlanda BK samt Matilda Plan, Västerås SK
2016/17 Ida Friman, Kareby IS samt Tuomas Määttä, Edsbyns IF
2017/18 Martin Karlsson, Villa Lidköping BK samt Agnes Ögren, Villa Lidköping BK
2018/19 Kajsa Ericsson, AIK samt Robin Öhrlund, IFK Vänersborg
2019/20 Tilda Ström, Villa Lidköping BK samt Oscar Wikblad, Edsbyns IF

 

Skribent: Erik Jonsson och Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg