Hoppa till sidans innehåll

Ramsin: Så ska svensk bandy bli ännu vassare


SM-final_2011_Zeke_Lindgren_450px_MH_

Han är riskkapitalisten som spelade bandy fram till 20-årsåldern. 2006 tog Håkan Ramsin över som ordförande i Bandyförbundet och under hans fem år på posten har svensk bandy haft en stark utveckling. Antalet TV-tittare har tiodubblats och snart har elva nya bandyhallar tillkommit.

 

Det är drygt två månader sedan Sandviken besegrade Bollnäs i en dramatisk SM-final. Sedan dess har två för bandyn betydelsefulla avtal skrivits under. Det första innebär att bandyn från och med 2013 flyttar SM-finalen till Swedbank Arena, Solna. Ett nytt TV-avtal gör dessutom att det kommer att visas uppemot 30 matcher per säsong de kommande tre åren.

Under det senaste året har även spaden satts i marken på tre orter. I Uppsala, Vetlanda och Nässjö kan man se fram emot att snart flytta sin bandyverksamhet inomhus. I och med det kommer det inom kort att finnas totalt tolv bandyhallar i Sverige.
 

Håkan_Ramsin_årsmöte_2010_3_MH_
På svenskbandy.se ger förbundsordföranden Håkan Ramsin sin syn på bandyns framtid, hallar och TV. Foto: Martin Henriksson, xfoto
 

Hur ser du på bandyns framtid, nu efter fem år som ordförande?

– Många saker är positiva. Utvecklingen av hallar och utvecklingen på TV-sidan kommer ha mycket stor betydelse. 

– Samma sak gäller det nya TV-avtal vi tecknat för de närmaste tre åren. Det ger en kontinuerlig TV-bevakning från säsongstart till SM-final. 

– Avtalet med Swedbank Arena om SM-finalen från 2013 är jag också övertygad om kommer att vara till stor glädje för bandy-sverige. Vi får ett rejält större ekonomiskt tillskott till bandyn och jag tror att uppmärksmhetsvärdet kommer att öka. 

– Samtidigt har vi en hel del problem att ta tag i, till exempel klubbarnas dåliga ekonomi, ytterligare satsningar på ungdomen och bandy i storstäderna.

Bandyn har en stark ställning bland yngre. Många bandyskolor växer, vad är förklaringen till att ungdomarna gillar bandy? 

– Vi försöker visa upp framgångsrika ungdomar och hur hårt de som vill nå eliten satsar. Exponeringen i TV är också viktig och att den görs på ett modernt och häftigt sätt.

– Ungdomar påverkas mycket av vad kompisar och föräldrar tycker om bandyn. Därför jobbar vi hårt med att utveckla bandyns varumärke. 

Är bandy bra som tv-sport? 

– Det kan jag odelat svara ja på! Vår TV-publik har vuxit över 10 gånger de senaste fem åren och är i dag betydligt större än andra jämförbara sporter. De som inte ser bollen har inte sett bandy i TV under den tiden eller också bör de snarast besöka en optiker. 

Hur kan bandy bli BÄTTRE som tv-sport?

– Bandy i TV kan utvecklas mycket när det gäller inramning och kommentatorer. Det hoppas vi kunna göra tillsammans med TV4.

Många elitsporter tappar publik. Är det för dyrt att gå på elitidrott? 

– Vi måste bli bättre på att ta hand om publiken. Det ställs högre krav på detta i dag. Där finns det mycket att göra. Men nej, jag tror inte att det är en prisfråga.

Nya finalarenan Swedbank Arena blir ju en ny, fantastisk upplevelse för bandyfansen. Hur ska arenan fyllas på kommande bandyfinaler?

– Man kan t ex skärma av läktarsektioner så att om vi blir runt 30 000 åskådare så kommer man att uppleva att det är fullsatt. Samarbetet med Swedbank Arena gör också att vi kommer att kunna bearbeta marknaden på ett mycket effektivare sätt. 

– Det byggs tex upp en databas med bandyintresserade. Vidare kommer vi att tillsätta personella resurser som kommer att jobba med att utveckla finalen året runt. En rejäl uppgradering på marknadssidan således.

Hur viktigt är det för svensk bandy att Hammarby får en inomhusarena i Sthlm? Hur kan svensk bandy påverka Stockholm stad?

– Styrelsen har ju i Vision 2017 markerat betydelsen av bandy i storstäderna. Utan inomhusarena kan Hammarby inte på samma sätt konkurrera om de duktigaste spelarna även om man genom att resa till andra arenor till nöds klarar en förlängd säsong. Det är djupt olyckligt för svensk bandy! Nu drivs kontakterna med kommunen av Hammarby, och förbundet bistår när Hammarby så önskar.

Vilken inomhusarena är din personliga favorit?

– Jag har många favoriter. Dels är jag imponerad av de mest påkostade arenorna som Göransson Arena och Vänersborg, dels är jag lika imponerad av lokala initiativ med mycket eget arbete samt lågbudget som Ale-Surte och Rättvik. Men om du tvingar mig att välja en arena så blir det Trollhättan där man enligt mitt tycke fått en väldigt fin arena till en rimlig kostnad.

Vilka är svensk bandys ödesfrågor kommande år?

– Att attrahera och behålla ungdomar, att utveckla klubbarnas ekonomi och få in mer och yngre kompetens på alla nivåer i vår organisation.

Det görs mer mål i elitserien än någonsin - ändå så anklagas många klubbar för defensivt spel. Hur ser du på det?

– Ja, att vi gör fler mål är givetvis positivt för publiken. Det hindrar inte att jag tycker att ständiga tillbakaspel är ett riktigt sömnpiller. Men ingen har hittills hittat någon acceptabel regel som gör att detta hämmas. 

När du går på en elitseriematch - vad slås du mest av?

– Jag slås av att bandy är en väldigt juste och vänlig sport både på plan och på läktarna. Det ska i värna om!

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:34 Skribent: Erik Jonsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg