Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Veteraner inget nytt inom bandyn


Bandyns elitserie uppvisar i vinter två riktiga veteraner, Stefan "Lillis" Jonsson i Hammarby och Pelle Fosshaug i Tillberga. "Lillis", spelande tränare är 43 år, Pelle, numera också spelande tränare - när han inte är avstängd! - 42 år. Ingen av dem visar upp några ålderskrämpor och kan säkert hänga med i ytterligare flera år. Bara de själva vill. Men ännu har både "Lillis" och Pelle flera år kvar innan någon av dem kan titulera sig "tidernas åldersman" i den högsta serien.
Den titeln innehas fortfarande av en legend - AIK:s Börje Leander.

Börje har framför allt gått till historien som en framstående fotbollspelare. Han spelade högerback (2) matcher i det svenska laget som vann OS-guld i London 1948. Han spelade 23 landskamper och spelade allsvenskt i AIK under många år. Men Börje var också en framstående bandyspelare, back även här. Han spelade bandy i flera klubbar, IFK Lidingö, Vasalund och allsvenskt i Råsunda IS och i AIK. Efter den aktiva karriären blev han tränare och lagledare.

Lagledaren rycker in
Vintern 1965 gjorde AIK sin sista (?) säsong i allsvenskan - då högsta serien. Börje var lagledare, men framgångarna var minimala. Söndagen den 24 januari var det bortamatch mot Falun. Som vanligt var det samling tidig morgon på Stockholms Central för tågresa upp till "masriket". Men när Börje räknade in spelarna fattades det en. Han hade försovit sig och det var alldeles för sent att kalla in en ny spelare. Som tur var hade Börje sina egna skridskor med sig - det hade han alltid - varför AIK i alla fall kunde ställa upp med fullt lag på Kopparvallen. Med Börje själv på en backplats. Börje var då 46 år, skulle snart fylla 47, och spelade här definitivt sin sista allsvenska match.

Elaka tungor gör gällande att Börje lät bli att kalla fullt lag för att själv få spela. Men dom tungorna är nog lite för elaka.
Hur det gick i matchen? Falun vann med 9-0! Och AIK trillade ur norrgruppen på blott tre poäng. Börje avled 2003.

Även "Lillen" en åldersman
Börje Leander är inte ensam 46-åring i den allsvenska bandyhistorien. Även Martin "Lillen" Johansson i Bollnäs spelade som 46-åring vintern 1965 - tydligen en god årgång. Men "Lillen" var nästan året yngre än Börje, han fyllde 46 den vintern.
Andra åldersmän i den allsvenska bandyn är förre förbundskaptenen Uno Wennerholm som var 44 år när han spelade i Nässjö 1966. Han fortsatte sen att spela i Djurgården i division II långt över 50-årsstrecket. Även Stefan Samuelsson i Motala och Viktor Shakalin i Katrineholm har spelat allsvenskt som 44-åringar. Leffe Skiöld i Nynäshamn och Gösta "Knivsta" Sandberg i Djurgården spelade båda division II-bandy som 50 "plussare".
Stickan Holmström, en gång i tiden allsvensk i IFK Stockholm och fotbollspelare i Djurgården, spelade div III-bandy med Vällingby AIK när han fyllt 60 år.
Men allra värst (?) i den svenska bandyhistorien är Sven "Spiro" Palmquist i Tallkrogens IF i Stockholm. Han spelade back i pokalserien (div IV) som 68-åring (!) vintern 1970. I laget spelade också sonen Karl-Evert, 40 och barnbarnet Kim, 18, snabb ytter!
Finns det någon äldre? Hör gärna av er med synpunkter!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-12-06

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg