Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Två udda rekordhållare


- den förste kanonskytten och tidernas äldste
Patrik Nilsson stänker in mål för sitt kära SAIK. Medan Hammarbys Stefan "Lillis" Jonsson, 43 och Tillbergas Pelle Fosshaug, 42, aldrig tycks bli för gamla för elitbandy.

Men rekordhållare? Glöm det!
Det är ingen av de här tre spelarna. Här kan vi däremot presentera två rekordlirare.

Den smällkalla vintern 1940 körde Uppsalaget IF Vesta över Västanfors med hela 16-0.  I den här matchen svarade Sixten "Sicke" Jansson för hela nio mål. "Sicke" berättade många gånger om sina nio mål, innan han avled 93 år gammal år 2006:
"Ja kunde ha gjort fler mål i matchen, men jag ville gärna mata fram vår lovande junior på vänsteryttern Lennart Jonsson, så att också han fick göra några mål. Själv tyckte jag att det räckte med nio mål".
Den målfarliga Vestakedjan såg från höger till vänster ut så här: Assar Jansson (sedmera duktig domare), Gösta Peijel, Gösta Karlsson, "Sicke" Jansson och Lennart Jonsson.
De nio målen mot Västanfors bidrog till att "Sicke" vann den allsvenska skytteligan 1940 på 13 mål.  De 24 allsvenska lagen var en här vintern uppdelade på fyra 6-lagsgrupper. Man spelade enkelserie. Det innebar bara fem matcher per lag.

Landslagsman i både bandy och kanot
"Sicke" Jansson hade en lång aktiv karriär. Han var en duktig dribbler och en bra skytt med välplacerade skott. Han inledde karriären som back i Vesta, där han kom med i juniorlaget redan som 12-åring. Som 14-åring kom han med i A-laget, som inner. Han spelade allsvenskt i Vesta, IFK Uppsala (1935-39) och i Reymersholms IK (1944). Efter en vinter i Stockholm återvände han 1945 till Vesta. Han avslutade sen sin bandykarriär i Ulricehamn 1955. "Sicke" spelade också två A- och tre B-landskamper. Och gjorde sammanlagt fyra mål.
"Sicke" var också en dukig kanotist. Vid OS i Berlin 1936 kom han tvåa tillsammans med Gunnar Lundqvist på K2 1000 m. Österrike segrade. Men en österrikisk bandomare hade "sett" hur den svenska båten trängt den tyska, som kom trea. De tyska paddlarna själva förnekade detta, men protesten måste ha sin gång. Resultatet blev att Sverige diskades, varvid Tyskland fick silvermedaljen. Tablå!
"Sicke" fick trösta sig med 14 SM-tecken. 7 individuella och 7 i lag. Han tävlade för Ägir i Uppsala.

Efter bandy- och kanotkarriärerna blev "Sicke" en hängiven golfspelare ända upp i 90-årsåldern.
1995 tangerade Pål Hanssen i Boltic "Sickes" rekord med nio mål i 18-1-matchen (!) mot Vänersborg. Sergej Obuhov i Falun har också gjort nio mål i en match, 1998 mot Bollnäs (13-5).
I vinterns seriespel är "Jocke" Hedqvist i Edsbyn hittills värst med åtta mål mot Falun (13-3).

Stortorsk men ändå rekord
Börje Leander var en klassiker i AIK, back i både fotboll och bandy. I fotboll spelade han 23 landskamper och ingick i det svenska vinnarlaget i London-OS 1948. Han var också känd för sina våldsamma bakåtpassningar till sin egen målvakt "Gurra" Sjöberg. Efter den aktiva karriären blev han ledare. När AIK 1965 spelade sin sista (?) allsvenska säsong i bandy var Börje lagledare. Men AIK sladdade hela den här vintern. Flera spelare tröttnade. Men inte Börje.
Söndagen den 24 januari var det bortamatch mot Falun. Samling, som vanligt, tidig morgon på Stockholms Central för tågresa upp till masriket. Men när Börje räknade in spelarna fattades det en. Han hade försovit sig och det var alldeles för sent att kalla in en ny spelare. Som tur var hade Börje sina egna skridskor med sig, varför AIK i alla fall kunde ställa upp med fullt lag i Falun. Därmed spelade Börje som 46-åring sin sista allsvenska match. Det är ännu så länge åldersrekord i den högsta serien. Pelle Fosshaug och Stefan "Lillis" Jonsson har ännu några år fram till Börjes rekordnotering.
Elaka tungor gör gällande att Börje lät bli att kalla fullt lag för att få spela själv. Men dom tungorna är nog lite för elaka.
Hur det gick i matchen? Falun vann med 9-0!
Börje avled 2003, 85 år gammal.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-01-13

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg