Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Trefaldigt Broberg när bandyn började dubblera


Elitserien har nu hunnit halvvägs. Edsbyn toppar inför det nya årets första matcher. Laget med fem raka SM-guld (totalt nio) är precis så bra som väntat. Bara en förlust hittills, 5-6 borta mot Västerås. Byn är storfavorit till sitt sjätte raka SM-guld frampå vårkanten.

Seriens positiva överraskning så här långt är Sirius - på tredje plats. Det är bra för bandyn, för finalstaden Uppsala behöver ett framgångsikt lag.

Till den negativa avdelningen måste Villa räknas. Men många skador har ställt till det för Lidköpingslaget. Bollnäs bortaspel imponerar heller inte. Men det är ingen nyhet.

Sandviken är seriens "lokomotiv". SAIK är nu inne på sin 52:a raka (!) säsong i den högsta serien. Imponerande!

Efter nyår spegelvänder serien. Då handlar det om returmöten.

I bandyns "barndom" handlade det bara om enkelserier. Säsongen var för kort för dubbelmöten, när det varken fanns konstisar eller el-ljus att tillgå. Två åttalags-serier med sju matcher per lag var det vanliga (1931-32, 34-36, 43-57), med undantag för några vintrar på 30-talet då man försökte sig på två-årsserier. Då handlade det i och för sig om dubbelmöten, men lagen möttes bara en gång per säsong.

Dubbelmöten på riktigt blev det först säsongen 1963/64. Då bestod allsvenskan - som den högsta serien givetvis skall heta! - av tre åttalags-grupper, den norra, centrala och södra. Nu hade konstisarna ökat i antal, så förbundet vågade slå till med dubbla möten. Det innebar 14 seriematcher per lag. Mot tidigare nio (1958-63).

Hammarby och Kungälv först ut
Det första dubbelmötet i allsvenskans historia spelades i el-ljus tisdagen den 14 januari 1964 på Stockholms Stadion mellan Hammarby och IFK Kungälv. Några veckor tidigare hade Kungälv vunnit hemma mot "Bajen" (matchen spelades i Surte) med 3-2. Men nu fick Hammarby revansch och vann med 4-0. Dennis Wikstrand, bördig från IFK Nässjö, gjorde två mål. Och 592 åskådare såg på.

Dagen därpå, onsdagen den 15 januari, spelades det returmatcher enligt följande (inom parentes resultatet i den första matchen).

Norra gruppen: Broberg-Sandviken 10-3 (1-4), Djurgården-Skutskär 1-2 (0-2), Edsbyn-Grycksbo 2-2 (0-2 ), Falun-Huge 1-3 (5-2).

Centrala: Karlstads-Göta-Slottsbron 1-5 (0-2), Lesjöfors-Västanfors 8-2 (1-1), Sirius-Heros 5-1 (5-2).

Södra: Nässjö-Hälleforsnäs 6-1 (1-2), Örebro-Waggeryd 3-0 (0-0).

Den 16 januari spelade Katrineholm-Tranås 9-2 (6-2) i södergruppen, den 18 januari IFK Stockholm-Västerås 4-6 (1-5) i centrala gruppen. IFK:s match sågs av 592 åskådare, alltså exakt samma publiksiffra som Hammarby hade fyra dagar tidigare. Båda matcherna spelades på Stadion. Men om det var samma åskådare förtäljer inte historien. Bästa publiksiffran denna bandyhistoriska dag uppvisade Studenternas i Uppsala. 3 781 åskådare såg Sirius spöa Heros från Smedjebacken.

Broberg vann allt
När allsvenskans första dubbelserier stod klara var Broberg segrare i norrgruppen, Västerås i den centrala och Örebro i södergruppen. Sex lag gick till slutspel, med dit följde tvåorna Skutskär (norr), Lesjöfors (centrala) och Hammarby (södra).

Slutspelet avgjordes i två grupper (enkelserier). Broberg vann grupp A före Hammarby och Lesjöfors, Skutskär grupp B före Västerås och Örebro. Alltså bingo för norrgruppen.

Sen vann Broberg SM-finalen över Skutskär. Men det krävdes omspel. Första matchen på Stadion slutade 1-1. Omspelet i Uppsala vann Broberg med 4-1. Därmed kom Broberg och Skutskär att mötas hela fyra gånger den här säsongen, någonting unikt i dåtidens bandyhistoria. Möttes lagen flera gånger tidigare handlade det om tränings-/vänskapsmatcher. I seriespelet vann Broberg med 3-0 över Skutskär hemma, medan Skutskär vann hemmamatchen över Broberg med 3-2.

Broberg vann SM även 1963, 3-1 i finalen över Edsbyn. I omspelsfinalen 1964 stod bröderna Sedvall före tre mål, två av Curt och ett av Göran "Dallas". I den första finalmatchen nätade skarpskytten Anders Erlander på straff. Store Bosse Nilsson i Skutskärsmålet var chanslös.

Bosse hade en rekordlång målvaktskarriär. Han spelade fyra SM-finaler för Skutskär, varav tre mot Västerås SK, 1942, 44 och 59. Det blev vinst 44 (2-0) och 59 (2-1). Det var alltså 22 år mellan Bosse första och sista final som målvakt (1942-64)! Dessutom gjorde han två finaler som domare tillsammans med Axel Pettersson, Sandviken, 1968 och 1972.

Botten nådd för både IFK och Djurgården
Två roliga poänger från denna historiska bandyvinter är värda att notera till eftervärlden:

Mötet mellan IFK Stockholm och Slottsbron, 3-1, onsdagen den 5 februari samlade "hela" 31 åskådare till Stockholms Stadion. Tidernas bottenrekord i bandyns högsta serie. Men så hade matchen också konkurrens med TV:s OS-sändningar från Innsbruck. Dagen innan hade Djurgården och Huge (1-6) samlat 32 åskådare till sin match på samma arena. En åskådare gick tydligen hem inför IFK:s match. Men inte denne krönikör som såg båda matcherna!

När Djurgården mötte Broberg hemma på Stadion den 12 januari fick klubbens målvaktslegend i både bandy och fotboll Arne Arvidsson en ny uppgift. Han skulle spela ute och hålla ett speciellt öga på Brobergs spelgeni och supertekniker Göran "Dallas" Sedvall. "Arvid" troddes mäktig uppgiften, då han var van att ta för sig i fotbollsmålet och dessutom var en hårdför utespelare i Vallentunas hockeylag i division III. Hur det gick? "Dallas" storspelade och Broberg vann med 11-1!

I nästa match var "Arvid" tillbaka i målburen igen.

GOTT NYTT ÅR med bandynostalgiska minnen önskar Claes-G Bengtsson.

P.S. I min annandagskrönika skrev jag att Vasaloppet numera äger rum den första söndagen i mars. Så har det varit i många år. Men inte alltid. 1942 ägde tävlingen rum den 22 februari, 1943 den 14 mars. Premiärloppet 1922 avgjordes så sent som söndagen den 19 mars.

Publicerad 2009-01-02

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:56
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg