Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tidernas kortaste landskamp tog slut efter två minuter


Förutsättningarna för bandy har onekligen förändrats genom åren. Det började på sjöis, framför allt Nybrovikens is i Stockholm, i slutet av 1800-talet. Sen fortsatte det på både sjöisar och naturisar ända fram till den 2 december 1956. Då invigdes landets, ja hela världens första konstisbana för bandy på Rocklunda i Västerås.

Sen dess har det onekligen hänt en hel del. Konstisbanornas antal i landet överstiger nu 70. Och dessutom har landet begåvats med tre inomhushallar för bandy, däribland ABB Arena i Västerås, där slutspelet i 2009 års VM-turnering äger rum. Flera hallar är på gång. Tur det med tanke på det ojämna vintervädret nu för tiden.

Badet gjorde skäl för namnet
Annat var det för 60 år sen. 1949 var det tänkt att den årliga finnkampen skulle spelas i Västerås. Men vintern var precis som i år nyckfull, varför landskampen i sista sund måste flyttas till Tinnerbäcksbadet i Linköping. Där utlovades det idealiska förhållanden till matchstart söndagen den 20 februari. Det började också storstilat med rekordpublik runt badet, nationalsånger och vackert väder. Men sen brast idyllen.

Redan efter någon minut visade det sig att isen inte tålt påfrestningarna från solen och de begynnande vårvindarna. Lite här och var bar det igenom för spelarna. Klassisk är bilden där den ene måldomaren - prydligt försedd med hatt - trillat ner i en vak. Isens tyngste person, domaren Gunnar Gunnersen från Norge, insåg faran och fick bråttom att sätta sig i säkerhet och blåsa av matchen. Då hade det gått ca två minuter! Badet gjorde då skäl för sitt riktiga namn.

Fortsatt spel var inte att tänka på. På den efterföljande måltiden kunde inte den svenska förbundsordföranden Sune Almkvist låta bli att raljera åt eländet, varför han utbringade en skål "för de räddade".

Sjöis i Småland blev räddningen
1949 såg därmed ut att gå till historien utan den klassiska finnkampen. Men på söndagskvällen fick förbundsledningen ett besked från Nässjö att det fanns en spelbar is på Handskerydssjön i Småland.

I all hast fick spelare, ledare och funktionärer bege sig söderut. Och smålänningarna höll vad dom lovade. Mitt på blanka måndagsmiddagen kunde matchen återupptas. Över 5000 åskådare fanns då på plats runt sjön. Fabriker, affärer och skolor i Nässjö stängde för att alla skulle få tillfälle att se matchen. Och nu höll isen. De svenska spelarna var tydligen mest tagna av vad som hänt i Linköping. För Finland vann landskampen med 3-2. Sakari Salo sköt det finska segermålet. Sveriges mål gjordes av Nicke Bergström och Folke Olsson.

Så här såg den svenska laguppställningen ut i den klassiska landskampen:
Helmer Persson, Bollnäs - Herbert Swartswe, Edsbyn, Herman Jonasson, Karlstad-Göta - Gustav Danielsson, Broberg, Erik Flodin, Västerås, Rune Myhr, Broberg - Folke Olsson, Broberg, Leif Lindqvist, Huge, Nicke Bergström, Nässjö, Olle Sääw, Örebro, Gösta Svensson, Nässjö.

Olle Sääw fick Kabompokalen, men isens bäste spelare var Erik "Asken" Åberg, som sköt två av Finlands mål.

VM-match i vårvärme?
Även VM-historien kan uppvisa några kort-varianter, dock inte med risk för drunkningsolyckor. VM 1991 ägde rum i Finland, Borgå och Helsingfors, den 17-24 mars. Tydligen i senaste laget. För vårsolen hade redan börjat jobba för högtryck när det var dags för avslag. Turneringen fick en parodisk upptakt. Premiärmatchen spelades mellan Finland och Sverige på den konstfrysta huvudarenan Berghäll, mitt i Helsingfors. Men matchen måste brytas efter 43 minuters spel. Då hade konstgräset börjat titta upp genom isen. Frysaggregatet orkade inte göra spelduglig is i vårvärmen. När matchen bröts stod det 1-1. Sex timmar senare blev det omstart på reservbanan Åggelby. Ett taggat Sverige vann då klart med 10-4, efter hela 8-1 i paus. Patrick "Putte" Johansson, den vintern i Selånger, svarade för tre av målen.

? och i 50-graders kyla
Vid VM i Archangelsk i Ryssland 1999 var problemen de motsatta - den stränga kylan. Inför gruppspelsmatchen mellan Sverige och Ryssland visade termometern på 34 minusgrader. I vindbyarna var det 50 minusgrader! Sverige ville stoppa matchen. Spelarnas hälsa kunde äventyras i den arktiska kylan. Men de ryska arrangörerna stod på sig. 10 000 åskådare var på plats på Trudstadion och det måste bli match. Men matchtiden kortades ner till 60 minuter, uppdelade på fyra 15 minuters-perioder. Och varje paus bestämdes till 25 minuter. Efter 60 minuters spel var det mållöst, varför matchen avgjordes på straffar. Här vann ryssarna med 3-2. Svenska målgörare var Ola Fredricson och Jonas Holgersson. Ryssland vann sen VM-turneringen efter 5-0 i finalen mot Finland.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2009-01-23

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:55
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg