Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tacka västerås för annandagsbandyn


Den 2 december 1956 hände något revolutionerande inom bandysporten. Då invigdes Sveriges första konstisbana för sporten - på Rocklunda i Västerås. I invigningsmatchen vann Svenska landslaget över Västmanlands landskapslag med 3-1. Men det var Västmanlands Rune Sääf, från Västanfors, som gjorde det första målet på den nya arenan.

Med tillgång till konstis spåddes hemmalaget Västerås SK en lysande framtid. Det började också bra, 4-0 hemma mot AIK nyårsdagen 1957. Men när det var dags för bokslut den 3 februari återfanns VSK på näst sista plats i den allsvenska södergruppen - och därmed nedflyttning till div II. I avslutningsmatchen blev det förlust med hela 3-9 borta mot Lesjöfors. Klassisk är bilden när en deppad Pontus Widén i VSK är på väg in i omklädningsrummet. Det här var naturligtvis en katastrof för sporten! Laget med landets enda konstisbana kunde naturligtvis inte hålla till i div II! Och inte nog med att Västerås trillade ur. Det gjorde ytterligare två klassiker, Bollnäs och Västanfors. Dessutom Tranås.

Västerås fick friplats
Så här skrev Bandyboken 1958: "Alla parter var snart överens om att något måste göras, och detta "något" bestod i att utöka allsvenskan så att någon degradering ej skulle behöva ske för olycksbröderna i botten". Vidare: "Alla parter ute i landet var lika överens, och när ärendet sedan kom upp vid årsmötet ansågs det inte ens motiverat med någon diskussion".
Beslutet blev att allsvenskan utökades från 2 x 8 lag till 2 x 10. "Olycksbröderna" fick hänga kvar. Det här beslutet innebar samtidigt att seriespelet måste utökas med två spelomgångar. När skulle dom läggas in? El-ljus på bandybanor fanns inte på den här tiden. Allsvensk bandy spelades bara på söndagar - i nödfall på lördagar - samt på nyårsdan och trettondan. När skulle då extradagarna läggas in? Svaret blev på annandag jul samt sista söndagen i december. Tidigare hade allsvenskan tidigast startat på nyårsdan (med något smärre undantag). Medan annandag jul var den stora genrepsdagen. I Värmland spelades alltid det s k "tomtederbyt" på annandag jul. Blåtomtarna Slottsbron mötte då rödtomtarna Karlstads-Göta.

Storseger för Nässjö
Utökningen av serierna gjorde att den allsvenska bandyn fick ur-premiär för annandagsspel julen 1957. Så här gick det i den historiska premiären, Norra gruppen: Edsbyn-Bollnäs 3-2, Falun-Ljusdal 0-1, Hammarby-Skutskär (i Skutskär) 0-0, Sandviken-Köping 2-1, Västanfors-IFK Stockholm inställd. Södra gruppen: Karlstads-Göta-Tranås 1-1, Hälleforsnäs-AIK 4-3, Lesjöfors-Katrineholm 0-3, Nässjö-Slottsbron 6-1, Västerås-Örebro 2-3. Av tradition är annandag jul den stora derbydagen - det brukar seriemakarna se till. Derbymatcher lockar alltid många åskådare. Därför brukar publiksiffrorna på annandag jul genomgående vara säsongens främsta. Den bästa publikmatchen genom tiderna på annandagen är självklart Västerås SK-Örebro SK på Rocklunda premiäråret 1957. Då tittade hela 9 519 åskådare på. De fick se Örebro vinna med 3-2 och Olle Sääw storspela. Örebro vann senare på säsongen SM-finalen över Edsbyn med 3-1. Medan VSK till förbundets glädje kom femma i södergruppen och hängde kvar.

50-årsjubiléum med derby i Västerås
Sedan 1957 har det spelats annandagsbandy i den högsta serien alla år utom 1961. Då var det premiär på nyårsafton. Därmed firar julbandyn 50-årsjubiléum i år.
Annandagens program 2007 innehöll flera derbymatcher. Se här slutade derbymatcherna: Edsbyn-Bollnäs 11-2, Vänersborg-Gripen Trollhättan 5-2, Tillberga-Västerås 0-4. Den sistnämnda matchen var den andra derbymatchen i Västerås långvariga bandyhistoria i den högsta serien. 1932 möttes VSK och Västerås BK i div 1 norra, storebror VSK vann med 4-2. VSK vann serien det året, medan Västerås BK trillade ur. I fjol spelade VSK i söder- och Tillberga i norrgruppen.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-12-24

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg