Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Spel inomhus kräver nya rekordlistor


Bandysporten är sig inte längre riktigt lik. Vi obotliga nostalgiker måste nu acceptera att sporten bytt karaktär. Även om det känns svårt.

Bandy spelas inte längre utomhus på dagtid i minusgrader, på oljiga isar och med en vintrig snökuliss som omgärdar spelplanen. En sinnebild av en gammaldags nordisk vinter.

Årets seriespel inleddes i plusgrader, regn och blåst. Attribut som tidigare var bandysportens värsta fiender. Bara fem matcher (av 73) i elitserien, så här långt, lär ha spelats i minusgrader. Några matcher har spelats i 9-10-gradig värme. Och då snackar vi inte om dagsmeja.

Men konstisbanor, där kylaggregaten går för högtryck, och nya inomhushallar gör att seriespelet kan rulla på trots den pågående klimatförändring, vi inte längre kan bortse ifrån.

Plusgraderna till trots, eller kanske just därför, blev upptakten av säsongen rekordartad. Låt vara att några av rekorden närmast bär ett löjets skimmer över sig. Och att det nu är dags att skriva om bandyns rekordlista. Men de nya rekorden först:

24 mål: Sandviken-Katrineholm 22-2, 22 november. Det tidigare målrekordet i en match (23) innehades av Edsbyn-Tillberga, 17-6, 2006.

22 mål: Sandviken. Därmed är SAIK det första laget som gjort över 20 mål i en match i den högsta serien. Det tidigare rekordet löd på 18 mål, Edsbyn mot Villa (18-2), 2006 och Vänersborg mot Boltic (1-18), 1995.

12 mål: Christoffer Edlund, Sandviken, i 22-2-matchen mot Katrineholm. Tidigare kunde bandyns högsta serie uppvisa tre nio-målsskyttar: Sixten "Sicke" Jansson, Vesta, 1940, Pål Hanssen, Boltic, 1995 och Sergej Obuhov, Falun, 1998.

I 22-2-matchen mot Katrineholm gjorde Sandvikens Magnus Muhrén 8 mål. Så många mål har aldrig ett lags näst bäste målskytt gjort i en match. Sammanlagt har Magnus Muhrén nu gjort 656 mål i den högsta serien. Därmed är han tvåa genom tiderna efter Jonas Claesson, Vetlanda, Hammarby som gjort 771 mål.

Målrikare inomhus
19 av höstens matcher har spelats inomhus. I den högsta serien har nu Edsbyn, Västerås, Sandviken och Vänersborg tillgång till inomhushall. Annandag jul tillkommer Villa-Lidköping.

Spelet inomhus gör att bandyn nu måste se om sin rekordtabell. Hade matchen SAIK-Katrineholm spelats utomhus på en våt eller snöig is med hård blåst hade det aldrig tillverkats 24 mål. Inomhus handlar det om fina isar, liten friktion och tji blåst. Därför rullar målen in lättare. En titt på höstens inomhusmatcher uppvisar resultat som 22-2 Sandviken-Katrineholm, 16-3 Sandviken-Kungälv, 10-5 Västerås-Haparanda, 14-2 Edsbyn-Kungälv, 13-1 Sandviken-Sirius, 11-1 Edsbyn-Vänersborg och 0-11 Vänersborg-Sandviken. Det är inga utomhusresultat! Helt klart trivs Kungälv betydligt bättre i snålblåst och regn än i en ombonad hall.

Värst utomhus är Falun-Hammarby med 19 mål, 2-17, ett undantag som bekräftar regeln.

Det är nu dags för bandyn att göra som friidrotten och simningen - att ha två rekordtabeller. En för inomhusspel och en för spel utomhus!

Därmed är Christoffer Edlund rekordhållare inomhus, medan "Sicke" Jansson, Pål Hanssen och Sergej Obuhov har kvar sina utomhusrekord. Är vi överens?

Inomhus är SAIK-Katrineholm värst med sina 24 mål. Den tidigare rekordmatchen Edsbyn-Tillberga, 17-6, 2006 spelades också inomhus.

Utomhus handlar det om 21 mål, Edsbyn-Västerås 6-15, 1995 och Bollnäs-Hammarby 12-9, 1998.

Katrineholm utmanar Lesjöfors
Katrineholm har nu elva raka förlustmatcher i elitserien. Vintern 1978/79 förlorade Lesjöfors i dåvarande allsvenska södergruppen hela 17 raka matcher, innan det blev vinst i slutmatchen, 6-4 hemma mot Nässjö. Vintern 1968/69 förlorade Edsbyn 14 raka matcher i norrgruppen.

Så till ett litet annorlunda rekord. Den högsta serien har fått en ny krutgubbe. Det är Jukka Ohtonen i Haparanda som med sina 47 år nu har passerat de tidigare rekordgubbarna Anders Uhlin i Vänersborg och Börje Leander i AIK.

Till sist är det kul att konstatera att vi är många här i landet som kämpar för bandyportföljens bevarande. Mitt upprop för en tid sedan mot portföljförbudet i några hallar har verkligen tagit skruv. En bandymatch utan portfölj är ingen riktig match. Den som kommit på något så dumt som att förbjuda en gammaldags, hederlig bandyportfölj, borde få rött kort direkt!

Vad blir nästa steg? Att förbjuda kröken på klubban? Uttrycket kan ju misstolkas. En "PR-Nisse", utan bakgrund i sporten, kan ju få för sig att det är något som konkurrerar med den egna försäljningen.

Så det är bäst att vara vaksam!

Morsning från en kis som upplevt både sjöis, keps, golfbrallor, ett lackrött nystan, Nicke Bergström, Snoddas, finaler på Stadion och - portföljer (med varierande innehåll).

Claes-G Bengtsson
Publicerad 2009-12-10

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:54
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg