Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Premiärspecial


Dags för nya tider när en klassiker försvinner

En svensk klassiker har gått i graven!
När bandyns högsta serie startar i veckan handlar det om en elitserie med 14 lag.

Tidigare har bandyns högsta serie alltid från start bestått av två allsvenska grupper - den norra och den södra, med smärre undantag (4 grupper 1933, 37, 40, 41, 42, 3 grupper 1964, 65).
Elitserien i sig är dock ingenting nytt. Den hade premiär redan 1988, men först då grundserierna avslutats.

Men en enstaka högsta serie har svensk bandy faktiskt haft en gång tidigare. Det var 1930, serien hette 6-klubbsserien och var en föregångare till allsvenskan. Tre klubbar från den serien finns även på startlinjen i år - Västerås SK, som vann den haltande serien, Hammarby och Sirius.

Premiär för allsvensk bandy var det trettondag jul, den 6 januari, 1931. På naturis i snöstorm och mörker. Belysning vad var det? Matchstart bestämdes till kl 13.00 (alt 13.15). Men eftersom Stockholm hade fyra lag med, AIK, Hammarby, Djurgården och IK Göta måste två matcher spelads i huvudstaden på premiärdagen. Precis som i dag var det ont om isar, varför Hammarby IP, som kunde ordna is, fick ta hand om de båda matcherna.
Hemmalaget Hammarby valde att spela kl. 13.00, mot Vesta från Uppsala. Medan Djurgården skulle premiärspela mot IFK Strängnäs redan kl. 11.00. Så var det i alla fall tänkt.

Snöhinder
Men Kung Bore var på sitt allra sämsta humör den här dagen och gjorde allt för att sätta krokben för premiären. Snön vräkte ner och det tåg som Strängnässpelarna åkte med körde fast i snödrivorna på väg till Stockholm. Varför "förmatchen" inte kunde komma igång förrän kl. 12.20, närmare en och en halv timme försenad!

När Hammarby - Vesta sen började spela var det redan skymning och matchen fick avslutas i kompakt mörker. I den matchen debuterade en blivande legend i Hammarbymålet, blott 16-årige Sven "Svenne Berka" Bergquist. Vesta vann med 2-1. Den härlige söderkisen "Svenne Berka" raljerade ofta om den här matchen:
"Enligt domaren blev resultatet 2-1 till Vesta. Men på slutet var det så mörkt, så att vi spelare knappt såg någonting." Varför flera bollar kan ha varit över mållinjen både på Vestas och Hammarbys sida. 2-1 till Uppsalaget blev i alla fall det officiella slutresultatet.
Djurgården-Strängnäs då?
Jo, även här blev det 2-1. Till Strängnäs. Det första målet gjordes av Ruben Dohlwitz i Strängnäs efter 30 minuter. Eftersom matchen började kl.12.20 tillkom alltså Strängnäs ledningsmål kl. 12.50. Tio minuter tidigare än merparten av de övriga matcherna hade avslag.

Problem även i Uppsala
Även i Uppsala spelades det två matcher, båda på Studenternas. Och även där var det snöbekymmer. Och därmed tidsförskjutningar. "Förmatchen" mellan IFK Uppsala och Linköping kom igång först kl. 12.10, knappa två timmar senare möttes Sirius och AIK. Linköping vann med 1-0, men målet kom bara minuterna före full tid. Och då var de övriga matcherna redan i full gång.
Därmed har vi äntligen rett ut att det allsvenska premiärmålet genom tiderna gjordes av Ruben Dohlwitz i Strängnäs! Nässjös Tage Engberg har i alla tider tillskrivits premiärmålet och det stämmer om man klockar från matchstart. Han gjorde sitt premiärmål mot Karlstads-Göta efter bara ett par minuter. Men då den matchen började senare, var Ruben i Strängnäs först.

Här är samtliga resultat från premiäromgången, norra gruppen: Hammarby-Vesta 1-2, Sirius-AIK 2-3, Västerås SK-IFK Rättvik 1-1, Tirfing-Skutskär inställd.
Södergruppen: Djurgården-Strängnäs 1-2, Karlstads-Göta-Nässjö 7-2, Örebro SK-IK Göta 2-3, IFK Uppsala-Linköping 0-1.

Nyåret först
En väl utbredd missuppfattning i bandy-Sverige är att annandag jul historiskt sett är den stora premiärdagen. Men så är inte fallet. Annandagspremiär var det först 1957, innan dess var nyårs- eller trettonhelgen den stora premiärdagen. På annandagen genrepade man. 1962 var det sista året med premiär annandag jul. Säsongen 1962/63 lades allsvenskan om till dubbelserier och då var man tvungen att starta tidigare i december. Sen blev det premiär i november och på den vägen är det.

Var är Boltic?
När elitserien nu startar saknas definitivt en klassiker, BolticGöta, som efter 31 raka säsonger och 9 SM-tecken trillade ur i vintras. En eloge samtidigt till IFK Motala som aldrig åkt ur den högsta serien. Motala spelar nu sin 29:e raka säsong i elitbandyn.
För en obotlig bandynostalgiker är det alltid lika kul när seriespelet drar igång igen. Men det skall erkännas, en styckad premiär i mörka november känns inte lika festlig som en gång i tiden en premiär en härlig vinterdag i sol och några minusgarder, annandag jul eller nyår.
Men nöden, orsakad av det kompakta spelprogrammet, har ingen lag.
slut

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-11-06

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:59
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg