Hoppa till sidans innehåll

Nyårsbandy en svunnen klassiker


Sista gången det spelades elitbandy på nyårsdagen var 1982. Den stora sensationen den nyårsdagen var Motala som hemmabesegrade regerande mästarlaget Boltic med 5-2. 4 055 åskådare såg Östen Eriksson göra tre av Motalas mål.

I övrigt var det ingen höjdaromgång, bara fyra av åtta matcher drog över tusen åskådare. Minst publik var det i Lesjöfors, där Västerås slog hemmalaget med 8-2. Stefan Bengtsson gjorde tre mål och bara 361 åskådare tittade på. Omgångens storseger vanns av Sandviken, som på bortais slog Ljusdal med 7-1. Lars "Knatten" Olsson gjorde tre av målen

Här följer en klassisk "nyårskaramell", på Nyårsdagen 1952 spelade Hammarby borta mot Västanfors. Hammarby var nykomling i allsvenskan och klassiska "Fläkten" var storfavorit. På grund av blidväder måste matchen i sista stund flyttas till sjöis, Melingsjön i Fagersta. Isen var inte helt perfekt, för på några ställen hade pimpelfiskare borrat hål i istäcket. Hålen fick markeras med trädkvistar, innan matchen kom igång.

Hammarby tog ledningen i första halvlek genom högerinnern Nisse Lindberg, bandyuppfostrad i Råsunda IS. "Fläkten" pressade hårt för en kvittering, men Hammarbyledningen stod sig i paus.

I andra halvlek pressade hemmalaget våldsamt, men Lasse Öijerstedt i Hammarbymålet liksom centerhalven Åke "Plutten" Andersson storspelade. Ju längre matchen led tilltog mörkret. Någon belysning fanns självfallet inte att tillgå. Hammarbyspelarna kämpade heroiskt i nyårsdiset och 1-0 stod sig. Premiäromgångens största knall var ett faktum. 1 900 åskådare, de flesta västmanlänningar, lämnade molokna sjöstranden, varifrån de följt dramatiken.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-12-30

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:58
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg