Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

När ljuset kom till bandyn


- då var det mörkare än någonsin

Den 16 januari 1963 spelades den första, historiska, el-ljusmatchen i allsvenskan - då bandyns högsta serie. Katrineholm mot Lesjöfors, 4-2 på Backavallen.
Eller ??
Vi 1 120 åskådare som tillsammans stampade takten till Trolleboschottis på Stockholms Stadion en gråmulen trettondagsafton 1957 är av en annan uppfattning. AIK tog då emot Lesjöfors.

Stadionisen, självklart naturis, hade aldrig varit mörkare. Det var flera plusgrader och ett snöblandat regn hade fallit ner som en iskall dusch över den gamla Stadionborgen. Ismaskinen anno 1957 - en gammal lastbil med plog längst fram - hade gjort sitt. Ändå var det en "mindre insjö" kvar på isen i kurvan ner mot Valhallavägen.
Domarna Edvin Granqvist och Karl-Axel Häll från Örebro blåste i alla fall till spel på utsatt tid kl. 13.30. Väl sent! Alla spelare var på plats, utom en. Lesjöfors högerback Gösta "Staffa" Bergström stod då på händerna uppe på sin egen målbur!
Nåja, akrobat "Staffa" hoppade till slut ner på isen och gav sig in i spelet. Det gjorde han riktigt bra. Ändå var hans uppfattning klar direkt:
"På den här isen går det inte att spela!"
Isen var inte bara mörk. Den var också porös. Fullvuxna spelare som Ivan Bodin i AIK och "Kirre" Norbäck i Lesjöfors beskrev efter matchen isen så här:
"Det var som  att skära sig fram i bäck".

Lesjöfors började bäst
Redan i den första minuten tog Lesjöfors ledningen på straff genom Herman Jonasson, 40 år. (Hans backkompis "Staffa" var 38 år!).
I paus ledde Lesjöfors med 3-1, Sten Alftberg och Ivar Kruuse hade utökat Värmlandslagets ledning, Ivan Bodin hade nätat för AIK.
Nu var goda råd dyra. Skymningen låg tät över Stadion och både spelare och ledare ville korta ner pausen. Annars var det risk för att matchen inte skulle kunna slutföras. Men domarna var av en annan uppfattning, varför pausvilan drog ut på tiden.
Ivar Kruuse ökade Lesjöfors ledning till 4-1 direkt i andra halvlek. Medan AIK:s Kjell Jakobsson snabbt reducerade till 4-2.  I den 65:e minuten gav "Kirre" Norbäck Lesjöfors ledningen med 5-2. Sen gick det knappt att urskilja vad som hände på Stadionisen.

Ljus över bandyn
Men när en kvart återstod hände något som aldrig hänt tidigare på en allsvensk bandymatch. En vaktmästare på Stadion knäppte på lyset!
Stadion hade en ljusanläggning, som främst användes vid friidrottstävlingar. Och även hade testats vid några fotbollsmatcher. Dock inte i allsvenskan. Det var några strålkastare som var fastmonterade på långsidornas tak. Det blev onekligen något ljusare och matchen kunde slutföras. Men några mål i el-ljuset blev det inte. Lesjöfors vann med 5-2.
Efter matchen diskuterades den här nymodigheten flitigt. Lesjöfors spelare menade att Stadionljuset var fel inställt. Säkert var det så. Stadionbelysningen var inte anpassad för bandy. Den var mer att betrakta som "förstärkta pannlampor".
Men isen var i alla fall bruten. Även om det skulle ta ytterligare sex år innan Svenska Bandyförbundet godkände spel i elljus i allsvenskan.

Dagens Nyheter summerade den historiska matchen så här:
"AIK i motvind i mörk Stadionmatch
- Allt slog för Lesjöfors".
Så gick det till när el-ljuset kom  till bandyn!
slut

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-11-14

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg