Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Matchen som försvann


Bandyns uppfinningsrikedom genom åren har varit enorm. Trots att konstis inte fanns att tillgå förrän i december 1956 har samtliga matcher i bandyallsvenskan, numera elitserien, färdigspelats sen premiären på trettondagen 1931. Med ett undantag - Hammarby mot IFK Rättvik vintern 1935. Så här gick det till:

Den här vintern var det allsvensk seriepremiär på trettondag jul. Hammarby, som var nykomling, skulle möta IFK Rättvik hemma på Hammarby IP i norrgruppen. Som vanligt i Stockholm var det plusgrader i början av januari. Men på trettondagsafton frös det på. Hammarby lyckades då få ihop 15 entusiaster om jobbade febrilt med att försöka fixa is. Men på kvällen innan matchen tvingades de ge upp. De vågade inte chansa på att få fram spelbar is. Rättviksspelarna, som hade en lång tågresa framför sig, måste ju larmas i tid.

Is i Rättvik men inte i Stockholm
I Rättvik rasade man över beskedet. Där hade man fin is och ville att matchen skulle flyttas dit. Men Svenska Bandyförbundet gav Hammarby tillstånd att ställa in matchen. Annars hade Rättvik fått fem hemmamatcher den här vintern. Och det ansågs osportsligt. Det här var på enkelseriernas tid, då lagen spelade tre eller fyra matcher hemma. Det skulle säkert gå att hitta något nytt speldatum senare under vintern.

Sen rullade seriespelet på utan avbrott. Den 17 februari spelades sista omgången. Västerås vann norrgruppen, Rättvik kom femma av åtta lag, medan Hammarby kom sist på bara en poäng. Dock återstod hängmatchen mellan Hammarby och Rättvik, som enligt förbundet måste spelas. Trots att den var helt betydelselös för tabellplaceringarna. Rättvik kunde inte trilla ur, Hammarby kunde inte hänga kvar.

Söndagen därpå, den 24 februari, spelades det landskamper, så den dan kunde inte komma ifråga. Rättvik hade sin storstjärna Kallur Erik Hansson, "Stor-Sätra" kallad, med i B-landslaget mot Finland i Helsingfors (2-0).

Både Stadion och Hammarby IP saknade is
Matchen skulle i stället spelas söndagen den 3 mars. På Hammarby IP.  Samma dag skulle också SM-finalen spelas. Här tvingades Stockholms Stadion ge upp i vårvindarna. Finalen flyttades till Tingvalla i Karlstad, där hemmalaget Göta vann över Västerås med 5-2.

Men inte heller den här söndagen lyckades Hammarby få fram någon spelbar is. Intresset för det var nog heller inte på topp. Hammarby, som hade i stort sett samma lag i både bandy och ishockey, var samtidigt inbegripet i SM-slutspelet i ishockey. Därför var det inte speciellt attraktivt att bege sig upp till Rättvik för att spela matchen. Förbundet lade heller inte ner mycket krut på att få den här matchen spelad. Alla resurser var insatta på att föra SM-finalen i hamn.

Matcher i Katrineholm och på "Stallis"
Söndagen den 3 mars hade redan våren gjort sitt inträde i landet, i varje fall i de mellersta och södra delarna. SM-finalen slutfördes på rena mesosten. Samtidigt spelades en avgörande hängmatch i södergruppen mellan Katrineholm och AIK. Publiken satt i skjortärmarna och kunde se hemmalaget vinna och därmed hänga kvar. I Stockholm vann Hammarby junior-DM-finalen över IFK Lidingö med 4-3. Den matchen spelades på sjöis vid Stallmästargården, "Stallis". Där kunde matchen mot Rättvik ha spelats. Men det var aldrig aktuellt. I Stockholm var det betydligt viktigare att få junior-DM slutspelat.

I ett sista försök att få matchen Hammarby-IFK Rättvik spelad bestämde förbundet söndagen den 10 mars som speldag. Men det var en chansning som, självfallet, inte gick hem. Då var det redan full vår i landet och träningsmatcherna i fotboll hade kommit igång. Därmed blev det aldrig någon match mellan Hammarby och Rättvik.

Hammarby vann 11 år senare
Först på trettondagen 1946 möttes de båda lagen i seriesammanhang. I div 1 norra i Rättvik. Hammarby vann med 1-0. Målskytt var legenden Kurt "Kurre Kjellis" Kjellström. Medan Rättvik nu hade sin främste spelare i Einar Tätting.

Vintern 2005 firade den ospelade matchen Hammarby-Rättvik "70-årsjubiléum". Jag föreslog Hammarbyledningen att matchen skulle spelas under vintern. Så att 1935 års allsvenska norrgrupp äntligen skulle få en sluttabell. Men jag fick aldrig något gensvar för den idén.

Jag lovar att göra ett nytt försök till "75-årsjubiléet" 2010.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-01-05

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg