Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Låt stadion åter bli bandyns nationalarena


Torsdagen den 28 maj var det 100 år sen Stockholm tilldelades de olympiska spelen 1912, där ett nybyggt Stadion kom att bli huvudarena för tävlingarna. 100-årsdagen uppmärksammades med en ceremoni på idrottsanläggningen arrangerad av SCIF- Sveriges Centralförening för idrottens främjande.

Stockholms Stadion med anor från 1912 - visst är det världens vackraste byggnadsverk för idrott!
Arenan har en längre tid stått i debattens centrum. I varje fall i Stockholm.

Vad frågan gäller?
Jo, skall Stadion i framtiden - precis som nu - användas både av fotbollen och friidrotten?
Eller skall löparbanorna tas bort, så att anläggningen enbart blir en fotbollsarena?
Eller skall fotbollen, läs Djurgården, lämna Stadion till förmån för en ny hemmaarena?

Snart skall Stockholms politiker gå till beslut.

Fotbollen håller naturligtvis på sitt - gör Stadion till en ren fotbollsanläggning.

Medan friidrotten, självfallet, kämpar för att ha löparbanorna kvar. För att därmed även i fortsättningen kunna arrangera DN-galan. Och förhoppningsvis åter låta finnkampen bli en Stadionklassiker.

Bandyn har glömts bort
Opinionsläget väger i nuläget över till bevarandet av löparbanorna. Men, det fattas en viktig kugge i debatten - bandysporten!
Klart är att det kommer att ske förändringar på Stockholms Olympiastadion, oavsett vilken lösning politikerna bestämmer sig för.

Fotboll? Gärna det!
Friidrott? Självklart! De båda borde kunna samsas, som de gjort sen 1912.

Men framför allt - se till att bandyn kommer tillbaka till Stadion!

Sen 1971 har Stockholms Olympiastadion mest sett ut som en snödriva vintertid. Nån enstaka tävling i snowboard är allt som ägt rum.

Samtiden blir allt mer historielös. Nu handlar det främst om snabba ryck. Och snabba stålar. Även inom idrotten. Då kan det vara på sin plats att berätta att Stockholms Stadion var en alldeles utmärkt bandyarena i hela 58 år - 1913-1971! Bland annat har det spelats hela 50 SM-finaler på den klassiska idrottsarenan. Samtliga på naturis!

Nån som tvivlar? Läs i så fall Arne Argus förnämliga bok "100 bandyfinaler", utgiven 1998.


Du gamla, du fria...Uppställning för landskamp 1947 på Stockholm Stadion mellan Sverige och Finland. Från vänster: Thure Andersson, Pontus Widén, Nicke Bergström, Leif Lindqvist, Einar Tätting, Hilding Gustafsson, Jörgen Wasberg, Gustav Danielsson och Herman Jonasson.

38 år sen bandyn försvann
Bandyn försvann efter vintersäsongen 1971 eftersom det anlades allvädersbanor på Stadion. Men sen dess har det gått hela 38 år. Tekniken på de flesta områden har gått framåt. Det bör den ha gjort även vad det gäller anläggning av isbanor. Det finns många alternativ till bandyns återkomst till Stadion:

1) Gräv ner rör för konstis under gräsmattan och spola upp vintertid. Precis som förr.

2) Spola upp en naturisbana. Men bara för speciella matcher och när väderleken så tillåter.

3) Spela SM-finalen på Stadion. Det kan klaras av med modern teknik - rör ovanpå gräsmattan. Att spela SM-finalen på fotbollens nya nationalarena i Solna, klar 2012?, känns inte realistiskt. Där finns av naturliga skäl ingen bandykultur. Dessutom blir fotbollssäsongen allt längre, varför det blir svårt att spela finalen den tredje helgen i mars som nu är tradition.

Klarar då Stadion av det?
Självfallet - där är fotbollsutbudet inte lika stort. Och friidrotten nyttjar ju knappast anläggningen före maj månad.

Många publikrekord på Stadion
För er som inte upplevt bandy på Stockholms Olympiatadion ges här en liten återblick:

Den första SM-finalen på Stadion spelades den 2 mars 1913. IFK Uppsala slog då AIK med 2-1. Den sista Stadionfinalen spelades den 7 mars 1965. Då besegrade Örebro på förnämlig naturis Broberg med 5-2. Olle Sääw avslutade här en förnämlig karriär i ÖSK med att göra två mål.

Publikrekordet alla tider för bandy i landet och Stadion (förutom någon popgala) sattes i SM-finalen den 22 februari 1959. Då såg hela 28 848 åskådare Skutskärs IF besegra Västerås SK med 2-1. Samma Skutskär som kommande vinter saknar en egen hemmais - skäms Älvkarleby kommun! Två landskamper på Stadion har dragit över 15 000 åskådare, 15 094 såg Sverige-Finland, 2-0 den 28 februari 1937 och 15 085 Sverige-Sovjet, 2-2, den 13 februari 1955. Även det allsvenska publikrekordet är från Stadiontiden: 14 987 såg AIK-Örebro SK, 3-6, i div 1 södra (då den högsta serien) den 23 januari 1955.

Stadion ståtar också med tidernas bottenrekord för allsvensk bandy. Den 2 februari 1966 var två åskådare (!) på plats när IFK Stockholm och Heros från Smedjebacken skulle mötas. Men det var 25 grader kallt och sprickor i isen, varför matchen ställdes in. En av åskådarna var skribenten av dessa rader, som hade plankat in!

Stadionlegender i massor!

Hela 10 klubbar - rekord! - har haft Stadion som hemmaarena i allsvenskan - Hammarby, AIK, Djurgården, Reymersholm, IFK Stockholm, IK Göta, IK Mode, Sundbyberg, Råsunda och Mälarhöjden.

På Stadion har Uppsala-Kamraternas Sune Almkvist öst in mål, här har Sandvikens Ejnar Ask avlossat sina kanonskott, här har Nässjös Nicke Bergström skjutit och dribblat, här har Pontus Widén i Västerås accelererat ifrån alla motståndarförsvar med sin berömda "grimma" på hjässan, här har "Snoddas" Nordgren både vunnit två SM-guld med Bollnäs och sjungit, här har Göran "Dallas" Sedwall i Broberg snurrat upp både med- och motspelare, här har Uffe "Tuff" Fredin delat ut bröstvärmare både som Bollnäs- och Siriuslirare, här har Örebros Orvar Bergmark varit lika brytsäker med klubba i handen som med fotbollsdojor på fötterna, här har Hammarbys Leffe Fredblad täckt bollen bättre än någon annan, här har Janne Åslund som spelare i både Edsbyn, Djurgården och IFK Stockholm aldrig missat en "stramare", här har Bosse Nilsson i Skutskärsmålet fångat de hårdaste skott i kepsen! Och här spelade Bernt "Bempa" Ericsson sin första VM-final (1963).

Så visst har det hänt mycket under många underbara bandyvintrar på Stadion.

Bandyisen på Stadion är lika historisk som löparbanorna och fotbollsrektangeln. Den berömda Stadionborgen borde aktiveras även vintertid. Så låt därför Stadion bli bandyns nationalarena igen!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2009-06-01

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg