Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Låt den 26 januari bli bandyns nationaldag


Bandy-Sverige jublar. VM är över och Sverige fick för nionde gången kliva högst upp på prispallen efter en fenomenalt genomförd finalmatch mot Ryssland. 1-6 i fjol i Moskva blev 6-1 i Västerås. Vem vinner tredje set i matchen mellan bandyvärldens båda giganter? Som kan avgöras i väst-Sverige nästa år.

Men innan dess skall det nionde guldet firas rejält. Samtidigt som det är dags att stanna upp ett tag och tänka tillbaka. För så här var det:

Lördagen den 26 januari 1952 är för evigt inristad i den svenska nöjes- och idrottshistorien. Bollnäs-Giffarna, de regerande svenska mästarna, skulle spela allsvensk bandy mot Hammarby på Stockholms Stadion dan därpå.

Bollnäs kom till Stockholm redan dagen före matchen, tog in på Hotel Malmen vid Medborgarplatsen och passade på att ladda upp med ett teaterbesök på kvällen. Alla utom en spelare, centerhalven Gösta "Snoddas" Nordgren (1926-81).

"Snoddas" skulle sjunga i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland på kvällen. Karusellen, som sändes från Karlaplansstudion, trollband det svenska folket på lördagskvällarna. Man kan säga att landet stod stilla under den tid programmet pågick, mellan klockan 19.30 & 20.45.

Egentligen var "Snoddas" bara reserv i programmet den här lördagen. Men sedan Hyland hört honom provsjunga och berätta om sitt liv, fick han vara med. En annan programpunkt kortades av.

Succé med flottarkärlek
"Snoddas" var för en gångs skull klädd i kostym. Den han hade kvar sen SM-finalen i fjol, då Bollnäs blev svenska mästare efter 3-2 mot Örebro. Under kavajen hade han en tjock ylletröja. Han hade också en färggrann slips knuten kring halsen. Den hade lagledaren Karl-Erik Gustavsson knutit åt "Snoddas" redan på tåget ner till Stockholm, den stora dan till ära. För var det något detta naturbarn inte gillade, så var det att gå omkring finklädd.

Så rullade Karusellen igång. "Snoddas" sjöng "Flottarkärlek", applåderna i studion ville aldrig ta slut. Glädjetårarna dröp i stugorna runt om i landet. Tidernas massmediala succé var ett faktum. En nationalidol var född. Bandysporten har aldrig någonsin fått en bättre PR. Och Lennart Hyland önskade "Snoddas" lycka till "i matchen på Stadion i morgon".

Matchdagen ringlade köerna långa utanför Stadion. När domaren Hjalmar Andersson från Kopparberg blåste till spel kl. 13.15 hade hela 7 256 åskådare löst entré. Visst var Hammarby ett populärt lag. Men här fick man definitivt draghjälp av den nye nationalidolen från Röste utanför Bollnäs. "Var han lika duktig i bandy som att sjunga?"

Det här var andra gången "Snoddas" spelade på Stadion. Debuten ägde rum i SM-finalen året innan, då Bollnäs i en dramatisk match besegrade Örebro med 3-2.

På åskådarplats den här januarisöndagen fanns också det turkiska brottningslandslaget, som två dagar senare skulle möta Sverige i Eriksdalshallen.

De fick se Hammarby ta ledningen i den 5:e minuten genom "Acke" Ericsson. Bollnäs "smokinglirare" Nisse Wikman kvitterade, men Hammarby kom igen genom "Jalle" Rosberg som sköt 2-1. Före pausen kvitterade Per-Olof Andersson till 2-2.

I första halvlek skadades Bollnäs duktige högerytter Henry Johansson och han tvingades utgå i pausen. En klar försvagning för hälsingelaget. In som ersättare kom Tore Tillman, och det blev honom förunnat att skjuta 3-2. Sen tappade Bollnäs helt stilen. Hammarby pressade på men kunde inte göra mål. Man gjorde felet att köra för mycket solo. Anfallen stoppades upp av Bollnäsförsvaret, där skridskosnabbe "Snoddas" var resen. Inte minst hans förmåga att åka baklänges imponerade. Slutsignalen kom med 3-2 till Bollnäs.

"Snoddas" skrev autografer och delade ut priser
"Snoddas" hade allt sjå i världen att lämna isen. Han fick först dela ut Expressens hederspris till bäste hemmaspelaren, Rolf "Mackan" Pettersson. Sen stormades han av autografjägare och fick snällt stå vid snövallen utanför spelplanen och skriva. Även de turkiska brottarna, som aldrig sett bandy tidigare, ville ha "Snoddas" namnteckning. Och "Snoddas" själv var inte dummare än att han lät några av turkarna skriva sina namn på en lånad papperslapp.

"Kan vara bra att ha. De här brottarna kan ju ta medalj i OS i sommar i Helsingfors". Menade den nye sångarstjärnan.

Dan därpå hade "Snoddas" en signerad krönika i Dagens Nyheter. Där medgav han att Bollnäs "var livrädda för Hammarby", som så långt hade imponerat i seriespelet. Men efter avslutad match var han inte lika imponerad. Så här skrev "Snoddas":
"Konstigare spel än det Hammarby presterade har jag aldrig sett maken till. Fara och flacka på det viset. Nej, det ger ingen bröd i öknen".

Hårda ord. Men "Snoddas" hade rätt. Även om han inte själv hade skrivit krönikan. Spökskrivare var DN:s utsände, Bollnäsbon Sven Pe Johansson.

Hammarbys soloåkande efter paus var dömt att misslyckas. Bollnäs hade skridskostarka spelare att möta den taktiken med - inte minst i "Snoddas". Och bakom försvarslinjen stod Yngve "Yppe" Palmqvist som sista utpost i målet och plockade det som blev över.

Till Hammarbys försvar skall sägas att försvarsresen Åke "Plutten" Andersson inte kunde vara med. Han hade drabbats av hjärnskakning i en ishockeymatch några dagar tidigare.

"Acke" minns "Snoddas"
"Acke" Ericsson, en av Hammarbys målskyttar, minns den här matchen mycket väl:
"Jag var förvånad över all uppståndelsen när jag kom till Stadion. Jag hade varit ute och "jazzat" på lördagskvällen och hade inte lyssnat på "Karusellen". Jag fick berättat för mig att "Snoddas" gjort succé i radion. Jag minns att "Snoddas" var en duktig skridskoåkare. Han var en "terrier" på isen. Men det hindrade inte att jag åkte igenom och gjorde 1-0".

"Snoddas" hade rätt i kritiken av vårt spel. Vi körde alldeles för mycket solo".

Härmed är också en av våra vanligaste bandyskrönor avlivade. "Snoddas" spelade i n t e bandyfinal dan efter sitt succéframträdande i "Karusellen". Men en seriematch mot Hammarby är inte fy skam det heller!

Visst har svensk bandy sen den här dagen upplevt många framgångar. Inte minst i årets VM. Men kombinationen "Snoddas", Flottarkärlek och Karusellen är oslagbar. Därför lyfter vi på kepsen den 26 januari. Och det skall vi göra varje år! Varför inte låta dagen bli en bandyns nationaldag! Firandet kan gärna pågå i dagarna två. För datumet den 25 januari går inte av för hackor det heller. Tack vare 6-1!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2009-01-26

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:55
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg