Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

IFK Motala ett historiskt elitserielag


Tabellplaceringen är väl inte den allra bästa. Klubben kämpar för att hänga kvar i elitserien. Man har åtta omgångar på sig att fixa kontraktet. På något sätt brukar det alltid ordna sig. Efter 4-1 mot Kungälv i onsdags har hoppet ökat. För är det någonting som IFK Motala gillar så är det att vara med i bandyns s k finrum.

Östgötaklubben debuterade i dåvarande allsvenska södergruppen säsongen 1979/80 och är nu inne på sin 30:e raka vinter i den högsta serien. Visst finns det klubbar som spelat betydligt fler säsonger i storserien, Västerås, Sandviken, Edsbyn. Men - det unika med IFK Motala är att klubben aldrig trillat ur den högsta serien! Det är klubben ensam om.
Sug på den karamellen stolta östgötar!

Debuten i allsvenskan ägde rum söndagen den 2 december 1979 borta mot Vetlanda. Matchen slutade 2-2 sedan Stefan Lindén och Östen Eriksson "målat" för Motala. Premiärdagen var det regnigt, blöta och svårspelade isar, i varje fall i södra bandy-Sverige.

Hallar inget för bandyn?
I boken Bandy årgång 1980 kunde vi läsa: "Vädret är bandyns eviga fiende och inte mycket att göra åt. För ingen tror väl att bandyn kan få inomhushallar som ishockeyn".
Nu 30 år senare är tre bandyhallar en realitet. Och flera är på gång inför kommande vinter.

Motalas hemmapremiär ägde rum söndagen därpå, den 9 december mot Örebro. Även den matchen slutade 2-2. I den tredje omgången vann Motala sin första allsvenska match någonsin. Det blev vinst med 4-2 borta dan före julafton mot Karlstads-Göta. 637 åskådare på Tingvalla såg på. Lars Andersson svarade för tre av målen.

När serien var färdigspelad den 26 februari 1980 återfanns IFK Motala på sjunde plats av tio lag i tabellen. Motala hade spelat ihop 14 poäng och hängde kvar. Men något slutspel blev det inte. Lars Andersson vann den interna skytteligan på 13 mål.

Snart skulle IFK Motala låta tala om sig rejält. 1982 gick laget till kvartsfinal, 1983 och 1984 till semifinal. Där blev det förlust mot Villa första året, året därpå mot Boltic.

1985 blev IFK Motala första östgötalag sedan 1908 att nå SM-finalen. Då handlade det om Östergötlands distriktstlag som föll mot Djurgården, 1-3. Nu svarade Boltic för motståndet. Motalas skarpskytt Urban Andersson sköt två mål. Men det hjälpte inte. Värmlänningarna vann en tuff final med 4-3.

Stefan har varit med om allt
Två år senare fick Motala sin revansch. Nu besegrades "oslagbara" Boltic i SM-finalen på Söderstadion med 3-2. Per-Olof "Poppen" Petersson storspelade i målet. Håkan Rohlén avgjorde på straff i förlängningens 11:e minut. Men matchens lirare var Villa-importen Mikael "Micke" Arvidsson, som också blev "Årets Man.

1997 och 1999 nådde Motala semifinalen. När en ren elitserie hade premiär i fjol blev Motala sjua i serien för att sen slås ut av Sandviken i kvartsfinalen.

En spelare som funnits med under hela Motalas fantastiska bandyresa är försvarsresen Stefan Samulesson. Stefan fanns med i det allsvenska premiärlaget 1979, han var med i de båda SM-finalerna och spelade sin sista (?) allsvenska match den 1 december 2004. Han ryckte då in som 44-åring i ett skadedrabbat Motala i en match mot Västerås (1-5). Sammanlagt spelade Stefan 565 serie- och slutspelsmatcher 1979-2004. Bara Stefan "Lillis" Jonsson, Ljusdal, Västerås, Hammarby har spelat fler matcher.

Flera långkörare
Här är några andra långkörare:
Västerås SK gör i vinter sin 76:e säsong i högsta serien - men inte i svit.
Sandviken gör sin 69:e säsong, därav 52 i svit. Men SAIK har trillat ur en gång, vintern 1956. 1958 var man tillbaka igen och har sen dess alltid tillhört den högsta serien.
Edsbyn spelar sin 64:e storseriesäsong, 1945-69, 1971-2009. Man har bara varit ur en gång, säsongen 1969/70.

Rättvisa åt "Snoddas"
I veckans första krönika, som handlade om "Snoddas" Nordgren, skrev jag att han spelade sin andra match på Stadion den 26 januari 1952. Men det skall vara den tredje. Den 1 februari 1948 möttes Sundbybergs IK och Bollnäs i den allsvenska norrgruppen. Det var som så ofta blidväder i Stockholm, varför det bestämdes att matchen skulle spelas på Sundbybergs IP. Där hade man en förmåga att ordna is även vid besvärliga väderleksförhållanden. Man spolade med vatten från närbelägna Lötsjön. Någon sådan möjlighet hade inte bandyns huvudarena på Stockholms Stadion. Men i sista stund ordnade Stadion fram is, varför matchen flyttades dit. På en porös och vattnig Stadion-is spelade de båda lagen 2-2. "Snoddas" spelade centerhalv och halvbackskedjan som även innehöll Karl-Erik "Klicken" Sjöberg och Åke Mickelsson fick bäst betyg i pressen dan därpå. 2 015 åskådare såg "Snoddas" första Stadionframträdande.

Hjälp - tabellräkningen haltar!
Till slut kan det bara konstateras att en bandystatistiker har det svårt nu för tiden. Allsvenskan har alltid varit vår högsta serie, men så är det inte nu längre. Nu är den degraderad till nummer 2 i rang. I många vintrar var det officiella namnet på vår högsta serie, bandyallsvenskan division 1 norra och södra. Men division 1 är i dag trea uppifrån!

Hjälp - hur skall en tabellräknare bära sig åt?

Håkan Ramsin kan du hjälpa mig?

Undrar Claes-G Bengtsson
/Publicerad 2009-01-30

Uppdaterad: 04 MAJ 2010 10:57
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg