Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar om World Cup


Varför har World Cup en plats i ditt idrottshjärta?
Som sportjournalist har jag upplevt mycket. Stor idrott, glädje, dramatik och en hel del tok. Att spela bandy mitt i  natten i oktobermörka Hälsingland trodde jag aldrig var möjligt. Men World Cup arrangeras i år för 35:e året i följd, låt vara att tävlingen bytt namn några gånger. Det visar att idén inte var så tokig. Lagidrott nattetid har fått efterföljare, men det är bandycupen i Ljusdal som är den riktiga natt-turneringen. Jag försöker alltid vara på plats när det är dags för spel.

Har World Cup någon framtid i Ljusdal?
Definitivt. 35 raka turneringar tyder på tradition. Och i denna föränderliga tid är traditioner värda att vårda. Men ett måste för att turneringen skall hålla samma höga status som hittills är att Ljusdals BK kommer tillbaka till eliten. Jag har fortfarande svårt att förstå att en klassiker som Ljusdal inte spelar i elitserien. En elitserie utan Ljusdal känns fattig. Men Ljusdal får se upp för Edsbyn. En hall är snart ett måste för att kunna locka de bästa lagen.

Hur är det att bevaka World Cup som reporter?
För en sportjournalist är World Cup ett toppenjobb. Arrangörsstaben är alltid lika hjälpsam. Kör man fast med tekniken, finns det alltid hjälp att få. Det intensiva matchschemat gör att det inte blir någon dödtid. En och annan match kan väl betecknas som "fikamatch". Men då kan man alltid snacka bandy med nån gammal lirare, domare eller allmänt i publiken. Man känner sig välkommen i Ljusdal.

Är svensk bandy bättre eller sämre nu än för tio år sen?
Det går fortare nu än det gjorde för tio år sen. De allsvenska lagen är mer kompletta. Men profilerna är färre. Bandyn måste se upp. Brukslagen är på väg att försvinna i förändringens och nedläggningens Sverige, vinterklimatet har blivit mildare och idrottsutbudet är betydligt större än det var 1998. Hallar är en nödvändighet för att inte halka efter. Men vad händer på hallfronten när ekonomin kärvar?

Vilket är ditt tokigaste bandyminne?
Onsdagen den 2 februari 1966 skulle IFK Stockholm och Heros från Smedjebacken mötas i allsvenskan på Stockholms Stadion. Jag tog som vanligt cykeln upp till Stadion, parkerade den i en snödriva invid staketet och plankade in via ett kliv på sadeln. Men det blev aldrig någon match. Termometern visade på 24 minusgrader och domarna beslöt att ställa in matchen. Trots protester från IFK Stockholm. Det innebar att åskådarna skulle få pengarna tillbaka (entrépriserna var på den här tiden fem kronor för vuxna och en krona för barn och militärer i uniform). Vi var bara tre åskådare, två betalande och jag som plankat in! Vid utgången stod IFK:s kassör beredd för återbetalning. Jag kom först, de andra åskådarna hade antagligen fastnat i nån snödriva. "Här har du fem kronor tillbaka", sade kassören ovetande om att han tilltalade en "plankare". Jag hade nu chansen att göra mig en hacka på fem spänn - en inte oväsentlig summa anno 1966. Jag brottades snabbt med mitt samvete, men beslöt att tacka nej. "Skänk pengarna till IFK", blev mitt svar. Kassören tackade artigt och lyfte på pälsmössan. Men när de två "riktiga" åskådarna dök upp blev han säkert förvånad. För det blev ju inget tillskott på fem kronor i IFK:s klubbkassa den här vinterkvällen!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-10-21

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:57
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg