Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

En osannolik landslagsspelare


Här är det plats för "Snoddas-varning" direkt!
Lördagen den 26 januari 1952 sjöng Bollnäs-spelaren Gösta "Snoddas" Nordgren "Flottarkärlek" hos Lennart Hyland i radioprogrammet Karusellen i dåtidens enda radiokanal.
Det blev succé direkt. Inte ett öga var torrt i de svenska stugorna efter "Snoddas" framträdande. Och bandysporten har aldrig varit sig lik sen dess.

Den här succén tog självklart Svenska Bandyförbundet tag i. Främst genom Torsten Adenby, journalist på Idrottsbladet, som blev "Snoddas" manager efter succén i Karusellen. Torsten hade varit ledare och spelare i Mälarhöjdens IK. Och hans brorsa Harry var med i förbundsstyrelsen, i verkställande utskottet.
Tyvärr var det ont om hemmalandskamper det här året. Det stora var uppvisningsturneringen i Oslo i samband med OS. Men en landskamp var i alla fall inplanerad i "bandyns Mekka" - Stockholms Stadion. Det var B-landskampen mot Finland söndagen den 24 februari.
"Snoddas", svensk mästare 1951, hade gjort en halvhyfsad säsong med Bollnäs och togs ut som centerhalv i det svenska laget. Elaka tungor gjorde gällande att han bara togs ut för att matchen skulle få mer publik. Och så var det nog.

Men när "Snoddas" nu skulle göra debut i landslaget skulle det satsas rejält. Torsten Adenby var självklart med och planerade programmet. Så här skulle "Snoddas" helg se ut:
Fredag kväll: Samling i Stockholm.
Lördag: Träning på Stadion. Därefter resa till Norrköping, där "Snoddas" skulle ha ett sångframträdande på kvällen. Därefter bilresa tillbaka till Stockholm.
Söndag förmiddag: Kl. 10.45 sångframträdande på Sundbybergs IP i samband med matchen Sundbyberg-Broberg. Därefter resa till Stadion.
Söndag eftermiddag: Sång före landskampen mot Finland, sen ett framträdande både i halvtidspausen och efter matchen.
Snacka om att suga ur det mesta ur en folkkär lirare!
Men programmet sprack naturligtvis.

"Snoddas" missade "Sumpan"
Framträdandet i Norrköping på lördagskvällen blev så sent att "Snoddas" måste sova över där. "Snoddas" var skötsam, han var nykterist, men alla ville snacka med honom.
Det här gjorde att han även missade sången ute i "Sumpan" till arrangörernas stora besvikelse. En gubbe i kommunstyrelsen fick i stället ta ton. Men det var inte alls lika populärt. Tro fan det!
Landskampen mot Finland skulle börja klockan 14. "Snoddas" och Adenby anlände i bil till Stadion minuterna före avslag. Så någon sång före matchen var inte att tänka på.
Men arrangörerna var inte dummare än att det förstod vad som skulle hända. Så de hade kallat in den populära schlagersångerskan Ingrid Almqvist till Stadion.
I paus ledde Sverige med 2-1. "Snoddas" gjorde ingen stormatch. Men han hade ändå någorlunda koll på den målfarlige finske centern Tauno Timoska.
I halvtidspausen var det äntligen dags för "Snoddas" att sjunga en trudelutt. Men då hade Ingrid Almqvist redan kommit igång med tårdrypande "Ole Lukkeöye". En stressad "Snoddas" stod bredvid och lyssnade, men bestämde sig för att vänta med sitt framträdande till efter matchen.
Andra halvlek blev en katastrof för "Snoddas". Finland vände och vann matchen med 5-3. Tauno Timoska gjorde tre mål.

Sågad efter matchen
Dagen efter sågades både "Snoddas" och bandy-UK i pressen. Så här skrev Dagens Nyheter:
"UK fick straff för frieri - Snoddas inget för landslaget".
Trots fiaskot på isen fick nu "Snoddas" ställa sig bakom en snödriva och sjunga några låtar, bland annat Flottarkärlek. Men det var inte med någon större inlevelse han gjorde det. 4 564 åskådare var på plats på Stadion den här februarisöndagen. Några stannade i alla fall kvar och lyssnade på "Snoddas".
"Snoddas" kom att spela ytterligare två landskamper. Mot Norge A 1953 (4-2) och Finland B 1956 (0-2). Han avled 1981, 54 år gammal.
De svenska målen mot Finland B 1952 gjordes av Hugo Hansson, Göta Karlstad 2 och Per-Olov Andersson, Bollnäs.

Vad tycker då vår nuvarande förbundskapten Anders "Jacke" Jakobsson om "Snoddas" uppladdning anno 1952?
"Den var väl knappast perfekt. Så går det definitivt inte till i dag. Är man en bra sångare och bandyspelare, så måste man välja. I alla fall på matchdagen".
-Har du några bra sångare i ditt landslag?
"Inte vad jag vet. Men jag får väl testa grabbarna i helgen i samband med landskamperna mot Ryssland". Skrattar förbundskapten "Jacke".

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-12-13

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg