Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Elitbandyn har kantrat västerut


Vinterns elitserie har fyra representanter från väst-Sverige: Gripen Trollhättan, IFK Kungälv, IFK Vänersborg och Villa-Lidköping. Det genuina bandylandskapet Hälsingland har tre lag med. I övrigt deltar ett lag vardera från sju olika distrikt. Två klassiska bandydistrikt som Dalarna och Värmland saknar i vinter elitserielag på herrsidan. Värmland finns däremot med på damsidan med Västerstrands AIK.

På årets upptaktsträff talades det om en renässans för västkustbandyn. Men det är kanske att ta till överord. Ett lag från västra Sverige (exklusive Värmland) har ännu inte vunnit SM. Bäst är Villa med två SM-finaler, 1975 och 1983 - dock förlust i båda. Men visst pyr det västerut. Ale-Surte har sin hall, flera västkustmetropoler har hallbyggen på gång. Och i Göteborg finns det nu konstis på Heden. En blivande finalstad?

"Fucking Åmål" har spelat allsvenskt
Allsvenskan, då den högsta serien, hade premiär trettondag jul 1931. Men först vintern 1959 fanns ett lag väster om Värmland med i allsvenskan. Det var IFK Åmål från Dalsland. Dalslänningarna spelade ihop fem poäng, men trillade ändå ur. Den första historiska segern togs den 11 januari hemma mot Hälleforsnäs, här vann Åmål med 4-1. Det blev också seger mot Karlstads-Göta hemma med 1-0 och oavgjort, 0-0, borta mot AIK på Stadion. Jag såg matchen, Åmål var närmast segern. I slutminuten räddade AIK:s Björn Anlert en Åmålsboll på tennis (!) på mållinjen. Snacka om bollsinne. 1982 lade Åmål ner sin bandysektion i brist på is.

Historisk match i Surte
Först vintern 1963/64 kom riktiga västkusten med i allsvenskan. Det var IFK Kungälv som via seger i div II västra Götaland och i det efterföljande kvalet mot Viking, Hagfors, blev allsvenskt.
Vintern 1963/64 bestod allsvenskan av tre 8-lagsserier, som avgjordes som dubbelserier. Det innebar 14 matcher per lag. Ett vågspel om "Kung Bore" skulle svikta. För första gången fick man starta seriespelet redan före jul. Men programmakarna tänkte på Kungälvs isproblem i december och lät laget börja med två bortamatcher. Det blev givetvis torsk i båda. Tredje gången gillt var det dags för hemmamatch.

Här är en "solskenshistoria" från den första allsvenska matchen någonsin på västkusten. Matchen spelades den 29 december 1963 i Surte och går definitivt till bandyhistorien.
Hammarby skulle komma på besök. Självfallet var det snack fram och tillbaka om det skulle bli någon match. Ismakarna i Kungälv kämpade mot elementen. Dagen innan matchen gav man upp. Men Kungälv ville ändå inte byta bort hemmamatchen. I Surte, som också sysslade med bandy, kanske det skulle gå att ordna spelbar is på idrottsplatsen.
Kvällen innan gav Kungälv klartecken till Hammarbys lagledare Ragge Blom. "Det blir match, men i Surte". Ett optimistiskt Hammarby tog tåget mot Göteborg.

"Stampad snö"
Väl framme i Surte fick Hammarbyspelarna en chock:
"Isen, nej säg i stället underlaget bestod av stampad snö och vatten. Här och var tittade gräset fram", minns landslagsspelaren Leffe Fredblad, center i Hammarby.
Ragge Blom försökte få matchen flyttad till konstisen i Nässjö. Men domarna blåste till spel i Surte.

Kungälv trivdes bäst på underlaget och vann med 3-2. Västkustens första seger någonsin i allsvenskan. Hammarby, som fick tre spelare vristskadade, lämnade efter matchen in en protest till Svenska Bandyförbundet.
"Matchen spelades inte under sportsliga förhållanden. Kungälv ljög för oss", menade Ragge Blom.
Men till ingen nytta. Kungälv spelade på samma is, menade förbundet. Och det gick ju inte att förneka.

Arbetslös tandläkare
Leffe Fredblad, Hammarbys storskytt och landslagsman, glömmer aldrig den här matchen. Och inte bara för den dåliga isens skull. "Fem minuter före slutet fick jag iväg ett bra skott. Kungälvskeepern (Karl Hjalmar Karlsson) var ur spel och jag trodde på kvittering."
Då dök det upp en Kungälvspelare och räddade det hårda skottet med ansiktet. Precis på mållinjen. Det blev en resultatlös hörna i stället.
Fredblad, tandläkare till yrket, såg att bollen tagit rejält i ansiktet. Killen blödde från munnen.
"Hur gick det?, frågade Hammarbycentern efter matchen.
"Jag tappade fyra tänder. Men den här segern var värd gaddarna!" Fick han till svar.
"Dödspiloten" hette Ingmar Thorsson.
Sen kördes han direkt i väg i en bil till tandläkaren i Kungälv.

Tandläkare Fredblad blev både mållös och arbetslös på den här utflykten.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-11-12

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:57
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg