Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Den osannolika slutspelsmatchen


SM-slutspelet fyller 47 år. Så i år handlar det inte om något jubiléum. Vi får vänta i tre år till med att fira. Men det finns ändå anledning att minnas tillbaka.

Slutpelsstarten i februari 1963 var något märklig. Nu frångick man vanan att de båda seriesegrarna i den norra respektive södra allsvenska gruppen skulle mötas i en direkt avgörande SM-final. Mitt under pågående säsong beslöt förbundsstyrelsen att de två bästa lagen i de båda grupperna först skulle mötas i ett semifinalspel. Ettan i norr mot tvåan i söder och vice versa. Det var knappt om tid eftersom VM för första gången skulle äga rum i Sverige. Därför kom semifinalerna att avgöras under en helg, den 16-17 februari.

Norrgruppen vanns av Edsbyn före Broberg. I söder var Örebro etta, Sirius tvåa.

Med undantag av år 1940 hade alltid ett norr- och ett söderlag mötts i finalen. 40-talets första år bestod allsvenskan av fyra grupper. Vinnarna av de båda nordligaste grupperna lyckades gå till final och här vann IK Huge från Gävle över länsbrodern Sandvikens AIK med 2-1.

Dallas i storform
Örebro var storfavorit till att ta en av 1963 års finalplatser. Edsbyn med bara en förlust i seriespelet var knapp favorit till den andra.
Hur det gick?
Jo, Örebro höll inte alls. Broberg med trollgubben Göran "Dallas Sedvall i storform tog den ena finalplatsen. 3-3 borta byttes till hela 6-2 hemma på Faxevallen. Därmed var Söderhamnslaget klart för sin första SM-final sedan 1948.

Om den andra finalplatsen blev kampen betydligt jämnare. Här möttes alltså de två senaste årens finallag Edsbyn och Sirius. Med facit i hand skulle det visa sig att Sirius missade finalplatsen med tre sekunder!

Det började uppe på Ön i Edsbyn lördagen den 16 februari. Sirius var i praktslag. "Yppe" Palmqvist i målet, Uffe Fredin på backen och "Askis", Carl-Erik Askelöf, i kedjan storspelade. Det gjorde också Matti Pohjanen från Haparanda, som sköt två mål. Då Uffe Fredin gjorde ett mål på frislag vann Sirius med 3-0 inför drygt 2 000 åskådare.

"Sirius i rask takt mot ny SM-final" kunde man läsa i DN.

Edsbyn deppade. "Byn" svarade för vinterns sämsta insats när det verkligen gällde. Målspottaren Kurre Nyberg var bara tjurig. Kunde man läsa i pressen.

Tre sekunder från final!
Dan därpå var det returmatch på Studenternas. 5 100 åskådare var på plats. Allt var upplaget för Sirius. Uppsalalaget fortsatte också i samma fina stil som på lördagen. Redan efter 13 minuter ledde man med 2-0, målskytt båda gångerna var "Askis" med en stänkare i vardera krysset. Eftersom resultatet i de båda matcherna räknades samman - det fanns inte tid till omspel - ledde nu Sirius med 5-0!

Finalplatsen var i praktiken klar.

Men det fanns en spelare i Edsbyn som ville annat. Hans namn var Rolf Jonsson. Efter 22 minuter hade Byn kvitterat till 2-2 genom två mål av Rolf. Och i den 33:e minuten var det äntligen dags för Kurre Nyberg. 3-2 till Byn, som också var halvtidsresultatet. Men siffrorna betydde samtidigt samanlagt 5-3 till Sirius.

Efter paus fortsatte Rolf Jonsson att storspela. I den 69:e minuten gav han sitt lag ledningen med 4-2 på en målvaktsretur och i den 84:e sköt han 5-2 efter en rundpall i Siriusförsvaret. Därmed hade Edsbyn kvitterat till 5-5. Men i matchens absolut sista sekund gick ridån ner för Byn trodde - nästan - alla. Då kom Sirius Jalle Wahlberg igenom och sköt 3-5, vilket innebar sammanlagt 6-5 till Sirius. Men domarna var av en annan uppfattning. Målet kom tre sekunder för sent enligt domarparets matchklockor, varför det dömdes bort. Vild Siriusglädje förbyttes till våldsamma protester. Men det hjälpte inte.

Sammanlagt 5-5 innebar förlängning 2x15 minuter, ingen "sudden death".

Här lyckades Elis Johansson i Byn göra 6-2 på tennis (!) efter 11 minuter. Det var hans första mål för vintern. Sen blev det inga mer mål trots en våldsam Siriusanstormning mot Edsbymålet. 6-2 till Byn innebar sammanlagt 6-5 och en tredje raka finalplats.

En ren hälsingefinal
Resultatet innebar en final på Stockholms Stadion mellan två hälsingelag för första och enda gången i historien. Det var väl inte helt vad förbundet hade tänkt sig. Det snackades direkt efter semifinalerna om att förlägga finalen till Bollnäs. Då skulle de båda lagens supportrar få betydligt kortare resväg än till Stockholm. Men så blev det naturligtvis inte. Man flyttade inte en final från anrika Stadion hur som helst.

Söndagen den 3 mars möttes de båda finalagen på en mjuk Stadionis i flera plusgrader. Broberg, läs "Dallas", var åter i storform och vann med 3-1. "Dallas" svarade för två av målen.

Bara 10 164 åskådare tittade på, den minsta finalpubliken på Stadion sen 1940 (9 263, Huge-SAIK). Men det måste också konstateras, bandyintresset stod inte direkt på topp den här finaldagen. Söndagen innan hade Sovjet spöat Sverige med 8-0 i VM på samma arena!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2010-02-26

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:53
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg