Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Bandyn på annandagen borde K-märkas


Den 26 december är ett datum som för evigt borde K-märkas.
Varför?
Julen är tradition. En jul utan gran, tomte, julklappar, skinka, en snaps, Kalle Anka och bandy (!) är ingen riktig jul. Inget annat datum i almanackan är så förknippat med en viss idrott som just annandagen och bandy.

På annandag jul spelas det garanterat bandy runt om i vårt avlånga land. Det är den dag på året alla idrottsvänner vet vad som händer. Visst "fuskas" det lite i andra idrotter. Men i en föränderlig värld är det mycket som förgår. Men bandyn består. Jul efter jul.

Annandagsstafetten på skidor då? Lever den kvar?
Första söndagen i mars och Vasaloppet - visst! Men datumet varierar alltid.

Elitloppet på mors dag, den sista söndagen i maj?
Samma sak här. Olika datum år från år.

Första maj då?
Visst spelas det en och annan fotbollsmatch den dan. Men det är knappast ett datum som den idrottsintresserade bockar in i sin almanacka.

Det finns bara ett datum som konkurrerar med annandagen och bandyn. Det är nyårsdagen och backhoppningen i Garmisch. Men då är vi inne på den internationella avdelningen.

Det är bara att konstatera. Julen är inte komplett förrän bandymatcherna på annandagen blåsts igång!

Avbytarsystemet infördes
I gamla tider var annandagen den stora genrepsdagen inför seriepremiären på nyårs- eller trettondagen. Av naturliga skäl, för att slippa långresor, var matcherna oftast av derbykaraktär. Först annandag jul 1957 var det premiär för allsvensk seriebandy (då den högsta serien). Den här dagen var det också ur-premiär för avbytare inom bandyn. I Bandyboken årgång 1958 kan vi läsa:

"Laguppställning, upptagande högst 14 man, skall tillställas domaren före matchen och får icke ändras sedan domaren beträtt spelplanen... Lagkaptenen skall bära en armbindel som tydligt markerar hans funktion. Anmälan om insättande av reserv (spelarbyte) skall av lagkaptenen göras till domaren före avsett byte. Sådan anmälan kan ske antingen under spelets gång, varvid bytet skall äga rum vid närmaste avbrott i spelet, eller under ett spelavbrott, i vilket fall avbytet sker vid därpå följande avbrott".

Låter det krångligt? Visst! Lagkaptenen pålades en uppgift som i många fall var störande under matchen. Därför förekom det inte speciellt många byten den första vintern med det här systemet. Men det var i alla fall en början. Utvecklingen gick framåt och nu för tiden går det betydligt smidigare med s k flygande byten.

En som definitivt kunde glädja sig åt införandet av avbytarsystemet var Edsbyns målvakt Gudmund "Gudde" Jernberg. Gudmund, SM-finalmålvakt i Edsbyn 1949, 52 (vinst), 53 (vinst) och 55, var bara reserv i SM-finalen mot Örebro 1958. Ordinarie målvakt var Lennart Ståhlberg. Men sex minuter före full tid lämnade Lennart isen och ersattes av Gudmund. Därmed erhöll Gudmund Jernberg den halvpoäng som fattades för att han skulle bli Stor Grabb. Örebro ledde då med 3-1. Det blev inga fler mål. Gudmund höll nollan och rörde för övrigt inte bollen.

Annandagen publikbäst
Annandagen är den speldag då bandyn alltid samlar mest publik. I fjol sågs de sju elitseriematcherna av 24 029 åskådare, ett snitt på 3 433 åskådare per match. Mest publik lockade Västeråsderbyt mellan Tillberga och Västerås SK (0-4). Här tittade 5 718 åskådare på. Västgötaderbyt mellan Vänersborg och Gripen (5-2) lockade 5 012 åskådare. Allra bäst publiksnitt var det julen 2001. Det landade på 3 848 åskådare per match.

De bästa publikmatcherna genom åren på annandagen är:
Västerås-Örebro (2-3) 1957, 9 519
Nässjö-Tranås (5-2), 1966, 9051
Bollnäs-Edsbyn (6-4), 2000, 8 151
Vänersborg-Gripen (7-5), 2001, 7 515.

En fantastisk publiksiffra uppnåddes på Tingvalla i Karlstad annandag jul 1947. Då tittade över 7 000 åskådare (6 687 betalande) på när "rödtomtarna" Karlstads-Göta besegrade "blåtomtarna" Slottsbron med 3-2 i den s k "Tomtedansen", som alltid spelades innan seriespelet tog sin början.

I år har seriemakarna haft det lätt att komponera annandagens program. Dom har inte kunnat undgå att para ihop go´bitar som Västerås-Örebro, Gripen Trollhättan-Vänersborg, Kungälv-Villa Lidköping och Bollnäs-Edsbyn. Dessutom spelar bästa publiklaget Hammarby hemma mot pånyttfödda Sirius. Också det en höjdare. För att vandra neråt i seriesystemet så möts Boltic/Göta och Slottsbron i allsvenskan mellersta, en "tomtedans" i ny tappning. Medan arvfienderna AIK och Djurgården gör upp om poängen i division 1 norra Svealand.

Bollnäs vann första matchen
Hälsingederbyt mellan Bollnäs och Edsbyn på Sävstaås (TV-sänd) är en klassiker. På julbandyns publika tio-i-topp-lista figurerar de här båda lagen i fem möten.
Det första allsvenska mötet mellan de här två hälsingegiganterna spelades på Långnäs i Bollnäs den 6 januari 1945. Det var Edsbyns första allsvenska match någonsin. Bertil Andersson gjorde Edsbyns första allsvenska mål, men Bollnäs vände matchen och vann med 2-1.

Klart för avslag. Men glöm inte portföljen!

K-märkta julhälsningar från södra bergen, Claes-G Bengtsson.
Publicerad 2008-12-24

Uppdaterad: 04 MAJ 2010 10:47
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg