Hoppa till sidans innehåll

Bandyn har fått en ny krutgubbe


Bandy är sporten för alla åldrar - även på elitplanet.

En gråmulen januaridag 1965 tvingades AIK:s lagledare Börje Leander spela med i bortamatchen mot Falun i dåvarande allsvenska norrgruppen. En av hans spelare dök aldrig upp vid samlingen på Stockholms Central. Han hade försovit sig, så Börje hade inget annat val än att själv hoppa in i matchen. Han hade allsvensk rutin från både 40- och 50-talen med Råsunda IS och AIK. Då stod Börje, som för övrigt också var 23-faldig landslagsman i fotboll, på topp. Men den här januaridagen hade han bara en månad kvar till 47-årsdagen.
Elaka tungor gör gällande att Börje inte kallat full lag för att själv få tillfälle att spela med. Men dom tungorna är nog alltför elaka.

Matchen blev ingen höjdare. Varken för "Gnaget". Eller för Börje. Falun vann med hela 9-0 och AIK trillade ur bandyallsvenskan med dunder och brak. Sen dess har AIK:s herrar aldrig spelat med i bandyns högsta serie. Men trots storförlusten blev Börje historisk. Med sina nära 47 år blev han bandyallsvenskans genom tiderna äldste spelare! Det rekordet stod sig i dryga 43 år!

Vänersborgare ny rekordhållare
Men nu är inte Börje, som avled 2003, rekordhållare längre. Nu är det en vänersborgare som är bandyns ålderman. När IFK Vänersborg den 12 november mötte Edsbyn hemma (3-6) var laget hårt skadedrabbat. Det innebar att lagledaren Anders Uhlin, tvingades hoppa in på en backplats.

"Jag hade absolut inte tänkt spela, men jag hade inget val", berättar Anders, som fyllde 47 år den 4 september. Han har därmed överträffat Börje Leander i ålder med dryga tre månader. "Jag har inga planer på att spela fler matcher, men osvuret är bäst. Just den här dagen hade vi inte bara skadeproblem. Flera av våra duktiga ungdomar var upptagna av spel i farmarlaget Bålsut".

Anders Uhlin inledde sin allsvenska karriär i Selånger som 18-åring säsongen 1979/80. Den vintern spelade han samtliga 18 serie- och fyra slutspelsmatcher för Sundsvalls-laget. Den allsvenska debuten ägde rum den 2 december 1979 hemma mot Skutskär. Här vann Selånger med 6-3. Därmed skiljer det 29 år (!) mellan Anders första och sista/senaste (?) match i bandyns högsta serie. Också det ett rekord! I SM-semifinalen samma säsong åkte Selånger ut mot Sandviken.

1981 spelade Selånger med Anders Uhlin i försvaret SM-final på Söderstadion mot Boltic. Det var en oerhört jämn match, men omöjliga Boltic vann till slut med 4-3.

Sedan många år tillbaka är Anders Uhlin vänersborgare. Han är egen företagare i staden och dessutom lagledare i IFK.

Flera krutgubbar och -gummor
Andra krutgubbar i bandyns långa historia är Martin "Lillen" Johansson, som spelade sin sista säsong i Bollnäs 1965, som 46-åring.

46 år var också AIK:s legendariske fotbollsmålvakt Gustav "Gurra" Sjöberg när han vintern 1960 var reserv i AIK-buren. Jag såg AIK:s alla hemmamatcher den här vintern, men har inget minne av att "Gurra" fick hoppa in. Ordinarie keeper var Bertil Skyllmar, som lade av "redan" som 39-åring 1965.

Svante Samuelsson var 44 år när han vintern 2004/05 fick göra några inhopp i Motala.

44 år var också förre förbundskaptenen Uno Wennerholm när han vintern 1966 gjorde sin sista allsvenska säsong i Nässjö. Han fortsatte sen att spela i division II med Djurgården och spelade som 64-åring (!) några division 4-matcher för Aneby.

Djurgårdens järnkamin Gösta "Knivsta" Sandberg spelade hela 31 vintrar för sin klubb (1951-84). Han var 52 år när han lade av.

En annan järnkamin, Leffe Skiöld, debuterade i Nynäshamns A-lag som 14-åring. Han spelade sin sista match för klubben som 50-åring 1985. Sen lades bandysektionen ner!

Erik Kallur Hansson i Rättvik, Stor-Sätra kallad, var länge allsvenskans äldste spelare. Han var 44 år när han och Rättvik gjorde sin sista allsvenska vinter 1951. Sen fortsatte han att spela ytterligare några år i division II.

Björn "Butta" Johansson i division II-laget Enebybergs IF i Stockholmserien jagar i vinter sitt 1000:e seriemål (!). Men "Butta" är rena barnet i ålderssammanhang. Han är bara 48 år. De flesta målen har han gjort för Helenelunds IK i näst högsta serien. I allsvenskan har snickaren "målat" för Selånger, Sirius och Vetlanda.

På damsidan heter tidernas krutgumma Ann Elefalk (1927-1994). Som 46-åring blev hon 1973 svensk mästarinna med IK Göta, Stockholm. Hon spelade sin sista match för klubben 1983. Då var hon 56 år!

Men äldst genom alla tider är Sven "Spiro" Palmqvist i Tallkrogens IF i Stockholm. Han spelade som 68-åring (!) 1970 med i pokalserien, motsvarande division IV - då en riktig fyra!

Tallkrogen har inte längre bandy på programmet.

Finns det fler krutgubbar eller gummor? Hör gärna av er!

Morsning från södra tullen!

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-11-18

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:57
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg