Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Bandyn börjar innan fotbollen avslutas


Att spela både bandy och fotboll på elitnivå var i många år något helt naturligt. Det gick bra så länge säsongerna inte kolliderade.
Många spelare var stjärnor i de båda sporterna. Vi kan räkna upp namn som Orvar Bergmark och Olle Sääw i Örebro, Arne Arvidsson och Gösta "Knivsta" Sandberg, Djurgården, Lennart Backman, Katrineholm, Norrköping, AIK, Sigge Parling, bandy i Forsbacka, IFK Stockholm, Sirius, fotboll i Djurgården, Åke "Plutten" Andersson, "Acke" Eriksson och Sten-Ove "Putte" Ramberg, Hammarby, Benny Söderling, AIK, IFK Stockholm, Hammarby, Björn Nordqvist, Katrineholm, Mjölby, Norrköping, Leif Eriksson, Köping, Sirius, Djurgården.
Den sista (?) elitspelaren i de båda sporterna var med all sannolikhet Vetlandas Per Lennartsson med tre SM-tecken i bandy. Han spelade SM-final med Vetlanda så sent som 1995 (1-2 mot Boltic), dessutom spelade han division 1-fotboll med Myresjö.
Mathias Woxlin, var reservmålvakt i Sandviken i SM-finalen 1990 mot Västerås (3-6). Numera spelar han enbart fotboll i Gefle IF.

Vinterns spelprogram i bandy visar att dubbelspel tillhör en svunnen epok. Elitserien har premiär redan på fredag, den 7 november, med tre matcher: Villa/Lidköping-Bollnäs, Hammarby-Örebro, Sandviken-Västerås. Medan fotbollsallsvenskan spelar sin sista omgång två dar senare, den 9 november. Hammarby och Örebro är nu de enda lagen som spelar både bandy och fotboll i den högsta serien.

Västerås och Hammarby först ut
Att bandyns högsta serie har premiär innan fotbollen avslutas var tidigare en utopi - inte minst när bandyn hade seriepremiär på annandagen eller nyårsdagen.
Men det har faktiskt hänt en gång tidigare att bandyn har tjuvstartat innan fotbollen var slutspelad. Onsdagen den 4 november 1998 möttes Västerås och Hammarby i den allsvenska södergruppen på Rocklunda. Hammarby segrade med 8-7. Matchen skulle egentligen ha spelats på Zinkensdamm i Stockholm, men som så ofta var det isproblem i Stockholm. Varför matchen flyttades till Västerås. Hammarby fick i stället spela hemma mot VSK den 2 december (5-5).
Söndagen den 8 november, alltså fyra dagar senare, avslutades fotbollsallsvenskan. AIK snuvade då Helsingborg på guldet genom att besegra Örgryte med 1-0. Samtidigt som HIF föll mot redan nedflyttningsklara Häcken (1-2). Samma dag var det full omgång i både den norra och södra bandyallsvenskan.
Med flera bandyhallar kommer bandypremiären med all säkerhet att tidigareläggas ytterligare.
Höstbandy i regn och rusk har aldrig varit någon höjdare. Men ett måste för att klara av det mastiga spelprogrammet. Och betydligt angenämare inom- än utomhus. Men en härlig vinterdag med sol och minusgrader skall bandy självfallet spelas utan tak och väggar!

Edsbyn behärskar alla underlag
Höstens nyckfullhet mot bandyn fick World Cup-arrangörerna i Ljusdal verkligen känna på förra helgen. Strålande sol, många plusgrader blandat med blåst och regn gjorde att isen närmast försvann, varför semifinaler och final i all hast fick flytta till Edsbyn. Och som "tack för hjälpen" fick också Edsbyn lyfta segerbucklan efter 3-2 i finalen mot ärkerivalen Bollnäs.
Det var Edsbyns tredje vinst totalt i World Cup (fd Dex). Tidigare segrar togs år 1979 och 1991.
Edsbyn är laget som historiskt sett oftast drabbats av dålig is. Men nästan alltid klarat av situationen på ett förtjänstfullt sätt. Här några exempel:
1949: Stockholms Stadion kan inte ordna is, varför SM-finalen mellan Nässjö och Edsbyn måste flyttas till sjöis, Perstorpsgölen utanför Eksjö. Nässjö vinner med 7-1.
1953: Omspelsfinalen mellan Edsbyn och Nässjö spelas i rena issörjan på Stockholms Stadion i många plusgrader. Parodi på bandy. Edsbyn behärskar underlaget bäst och vinner med 5-1. Kurre Nyberg blir matchhjälte.
1954: Seriepremiär på Johanneshovs IP, numera Söderstadion, mellan Hammarby och Edsbyn. Blåst och snöslask har helt förstört isen. Grässtrån stack upp här och där. Men än en gång behärskar "Byn" underlaget bäst och vinner med 1-0. Paul Karlsson avgör på straff.
1963: SM-final mellan Broberg och Edsbyn på Stadion. I andra halvlek tär dagsmejan hårt på naturisen. Den blir mjuk som mesost och Broberg vinner med 3-1.
1966: Edsbyn vinner tidernas våtaste match på Söderstadion över IFK Stockholm med 2-1. Björn Swartswe, förre cupgeneralen, avgör i ösregnet dagarna för jul.
2008: World Cup. Edsbyn vinner kvartsfinalen över Uralskij Trubnik efter straffar med 9-7, 4-4 efter ful tid. Inte en straffmiss från Byn trots regn och svårspelad is.
Edsbyn skall spela semifinal mot Zorkij. Men isen på Idrottsparken i Ljusdal håller inte. Den är på väg att smälta bort. För första gången i tävlingens 35-åriga historia måste en semifinalmatch ställas in. Självklart är det "Byn" som drabbas. Semifinaler och finalspel flyttas till hemmaplan, inomhushallen i Edsbyn. "Byn" vinner hela turneringen. Men hade säkerligen gjort det utomhus också.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2008-11-02

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg