Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Även bandyn har varit olympisk


Vinter-OS i Vancouver pågår för fullt. Men den förnämsta av alla vintersporter - bandyn - finns inte med på programmet. Det ligger inte för bandyfolket att klaga, eller slå på andra sporter. Men visst är det konstigt att bandyn saknas. Antalet utövande nationer är för få, menar IOK. Men varför inte räkna antalet totala aktiva i stället. Nog måste det finnas fler bandyspelare än utövare av skeleton, pickelpust - heter det så? - eller par i konståkning? Dags för FIB att agera. Nog om detta!

I sammanhanget skall det också konstateras att bandyn en gång "i forntiden" faktiskt varit olympisk. Året var 1952, då de olympiska vinterspelen ägde rum i Oslo. I enlighet med de dåvarande olympiska bestämmelserna fick arrangörslandet ta med en icke olympisk gren på programmet som uppvisningssport. Norrmännen valde bandyn. En triangelserie med Norge, Sverige och Finland som deltagare genomfördes, men tävlingen gällde varken olympiska medaljer eller poäng.

För att få delta krävdes det ett internationellt förbund. Det hade inte bandysporten på den här tiden. Internationella Bandyförbundet bildades först i februari 1955 i Stockholm. Däremot fanns det en internationell bandyregelkommitté (IBK), bildad 1949, med svensken Evert Törnqvist som bas. IBK, som var bandyns högsta regelmyndighet, fick nu rycka in. I IBK ingick representanter från Sverige, Norge och Finland. Ryssarna var på gång, men kom med först i verksamheten 1954, då den s k Moskvaturneringen anordnades.

IBK godkändes som myndighet och därmed var det dags för en olympisk turnering i Oslo den 20-23 februari 1952.

Första paret ut var Norge mot Finland Daelenenga idrottsplats onsdagen den 20 februari. 500 åskådare var på plats, däribland IOK:s vice ordförande Avery Brundage, USA. De fick se en dramatisk match där Norge ledde med 2-0 redan efter tio minuter. Tiderna första olympiska målskytt i bandy var Arne Johansen, som målade redan i första anfallet.

Men Finland kom igen, kvitterade före paus och avgjorde sen med andra halvlekens enda mål. Finskt 3-2. Petri Hämäläinen var tvåmåls-skytt.

Sensationell norsk seger
Dan därpå var det dags för Norge mot Sverige på samma idrottsplats. Nu var 3 000 åskådare på plats och de fick uppleva tidernas sensation. Norge tog ledningen på hörna efter åtta minuter, målskytt Cato Helgerud. I andra halvlek ökade Norge till 2-0 genom högerinnern Einar Andersen, från Drammen, som var planens bäste spelare. Norge spelade ett effektivt samspel, medan det svenska försvaret uppträdde nervöst. Svenska målchanser saknades dock inte. Den värste målsumparen var Sandvikens vänsterytter Agard Magnusson, som missade tre klara målchanser redan i inledningen av matchen. I slutminuten lyckades dock Sverige reducera genom Forsbackas vänsterinner Ernst Hård. Men närmare kom inte Sverige. Norge vann med 2-1. Det var Norges första vinst någonsin mot Sverige.

Så här såg det historiska svenska OS-landslaget mot Norge ut:
Yngve Palmqvist, Bollnäs - Orvar Bergmark, Örebro, Herbert Swartswe, Edsbyn - Karl-Erik "Klicken" Sjöberg, Bollnäs, Olle Lindgren, AIK, Sven-Olof Landar, Edsbyn - Martin Johansson, Bollnäs, Olle Sääw, Örebro, Sven-Erik Broberg, Västanfors, Ernst Hård, Forsbacka, Agard Magnusson, Sandviken.

Sverige olympiska mästare
Den olympiska turneringen avslutades lördagen den 23 februari med matchen Sverige-Finland på klassiska Bislet. Sverige måste vinna med två mål för att ta hem OS-turneringen. Det svenska laget var nu kraftigt omstuvat jämfört med matchen mot Norge. Inge Cahlman, Skutskär gick in som centerhalv, Olle Lindgren blev vänsterhalv, Sven-Olof Landar petades. Kedjan var kraftigt omformad och såg ut så här från höger: Martin Johansson, Tore Olsson, Karlstads-Göta, Henry Olsson, Västerås, Olle Sääw, Ernst Hård. Den kraftiga ommöbleringen gjorde susen. Sverige vann med 4-0. Vänstervingen Sääw-Hård storspelade, de gjorde två mål var, medan nye Inge Cahlman var som en bläckfisk i försvaret. Därmed är Olle Sääw den ende svenske spelare som gjort mål både i OS och VM. Matchen sågs av 1 500 åskådare och därmed samlade OS-turneringen totalt ca 5 000 åskådare.

I och med segern vann Sverige turneringen. Men några guldmedaljer blev det inte. Spelarna fick varsitt diplom som bevis för segern.

Eftermälet till turneringen var förhållandevis kritiskt. Spelarna kunde ha bjudit till bättre, framför allt de svenska mot Norge, när många internationella gäster var på plats. Mest kritisk var den svenske förbundsordföranden Gunnar Galin. Han menade att turneringen knappast hade något propagandavärde och att de norska arrangörerna var alltför ointresserade. Matcherna borde ha placerats på lämpligare dagar och platser.

"Och varför bjöd man inte in skolungdomen för att fylla läktarna", undrade Galin.

Så gick det till när bandyn debuterade olympiskt.

När blir det dags nästa gång?

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2010-02-18

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:53
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg