Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Åttonde gången gillt för hammarby


Det overkliga har inträffat. Någonting som inte kunde ske har ändå ägt rum.

Hammarby IF har vunnit en SM-final i bandy! Vilket får den direkta konsekvensen att bandysektionens stadgar nu måste skrivas om. För efter den sjunde raka förlusten år 2007 gick snacket på Södermalm i Stockholm att det inte är bandylaget det är fel på. Utan på stadgarna! Där det i någon mossig paragraf lär stå inskrivet att "seger i SM-final må undvikas så länge som 1935 års serie inte färdigspelats".

Den vintern spelades aldrig matchen Hammarby-IFK Rättvik (isproblem) - den enda match i bandyallsvenskans och elitseriens 80-åriga historia som aldrig spelats! Den visade sig visserligen vara betydelselös, men dåtidens paragrafryttare i Hammarby menade att efter en sån förbundsfadäs måste seriesystemet göras om. Det har visserligen skett ett hundratal gånger - lätt överdrift - men paragrafen i Hammarbys stadgar har hängt kvar. Först nu efter söndagens Hammarby-triumf på Studenternas lovar den nuvarande styrelsen att "se över paragraferna". Och spelarna kommer inte att drabbas av några repressalier - trots stadgebrottet! (Observera ironin i denna tolkning av ett mycket märkligt skeende i bandyns långa finalhistoria).

Stockholm åter bäst
Det som inträffade på Studenternas är både stockholmiana i sin allra bästa bemärkelse och dessutom svensk bandyhistoria. Triumfen beskrivs bäst i att det är första gången på 79 år som ett lag från Stockholm, landets största distrikt, vinner herr-SM i bandy. Senast det begav sig var det - hemska tanke för en "bajare"! - "Gnaget", som segrade med 4-3 över Karlstads-Göta i 1931 års final. Sedan dess har det varit upp och ner med herrbandyn i Solnaklubben. Nivån på bandyn på Södermalm har däremot alltid varit konstant hög.

Hammarby förknippas främst med fotbollen, tidigare var det ishockeyns s k "bamsingar" med 8 SM-tecken (1932-51) man snackade om. Men i ett historiskt perspektiv är det bandyn som varit stabilast. Medan fotbollen gjort en djupdykning ner i division IV och hockeyn försvunnit av ekonomiska skäl har bandyn sen allsvenskan kom igång 1931 - och där fanns Hammarby med - aldrig spelat lägre än i den näst högsta serien. En fantastisk prestation, som många inte tänker på.

Fint 105-årsjubiléum
Bandy kom med på Hammarbys program redan 1905. Sektionen fyller alltså 105 i år. Så länge som SM avgjordes i cupform (1907-30) lyckades Hammarby aldrig kvalificera sig för någon final. 1921 bildades ishockeysektionen i föreningen och då inleddes en lång epok med dubbelspel som höll på långt in på 50-talet. Medan konkurrentklubbarna alltmer specialiserade sig ville spelarna i "Hammarbaj", länge det gängse smeknamnet på klubben, syssla med allt. Understödda av mångårige ledaren Curre Piper.

Många är historierna om dåtidens södergamänger, som alltid åkte hiss mellan allsvenskan och division II i bandy. Först i sitt åttonde försök, vintern 1956, hängde Hammarby kvar i allsvenskan. Tidigare hade man alltid åkt ur direkt. Och i den åttonde finalen kom första segern. Så åtta är tydligen en helig siffra i Hammarbys bandyhistoria.

Två härliga snackfördärvare
Stickan Emanuel Andersson var en härlig snackfördärvare i Hammarby på 30- och 40-talen. När lagledaren Curre Piper försökte snacka taktik inför en match sa´ alltid Stickan: "Låt Curre snacka, sen lirar vi som vi vill ändå".

Efter en tid tröttnade Curre och lät grabbarna själva sköta taktiken. Stickan var mer framgångsrik i ishockey. Där spelade han 26 A-landskamper, deltog i två OS, 1936 och 1948 och vann sex SM.

Hammarbys 40-talslegender var rappa i käften som få. Här är en historia till:
Efter en match kom lagledaren Curre Piper fram till "Kurre Kjellis" Kjellström, som för en gångs skull hade en våt tröja.
"Har du kämpat så hårt", frågade Curre.
"Nej, svarade "Kurre Kjellis", men det varmt ute!

Här en till:
"Du skulle ha skjutit mera, sade en gång Sandvikenbacken Birger Magnusson till "Kurre Kjellis".
"Du Birger, svarade "Kurre Kjellis", jag kan inte skjuta!"

Ett uppriktigt svar. "Kurre Kjellis" var en härlig kämpe i bandy men mer framgångsrik i ishockey. Där sköt han bättre. Och vann tre SM.

Första TV-matchen
Först i slutet av 1950-talet började Hammarby "befolkas" av mer renodlade bandyspelare - även om några fortfarande dubblerade, Åke "Plutten" Andersson, Rolf "Mackan" Pettersson och Leffe Fredblad. 1957 vann laget norrgruppen och fick spela SM-final mot Örebro på Stadion. Matchen som Örebro vann med 2-1 blev historisk då den visades direkt i TV. TV hade korta försökssändningar på den här tiden och kunde bara ses i stockholmsområdet. Därmed är SM-finalen 1957 tidernas första direktsända bandymatch i TV. Något att vara stolt över. Trots förlusten.

1979 inleddes en 16 år lång ökenvandring. Hammarby trillade då ur allsvenskan och ett tag var det till och med snack om nedläggning. Så blev det naturligtvis inte och 1995 var Hammarby tillbaka i allsvenskan igen. Sen dess har "Bajen", som man numera säger, tillhört den yppersta eliten, vilket bevisas av sex finalplatser (2000-07).

Tidernas bästa hammarbyare
Inför bandysektionens 100-årsjubiléum år 2005 presenterade klubben sina 25 bästa spelare genom tiderna. Bl a ingick skrivaren av dessa rader i juryn. En trio var överlägset i topp och är fortfarande oslagbar: Jonas Claesson, Leif Fredblad och Åke "Plutten" Andersson.

Rangordningen dem emellan var svår att fastställa, men till slut hamnade Jonas på förstaplatsen med tanke på alla mål han sänkte in (362). Leffe, också en målspottare och PR-man av rang, kom tvåa, evighetsmaskinen "Plutten" med 24 år i A-laget (1935-58) trea. Den trion flyttar vi inte på, trots SM-guldet. Men sen kommer dagens hjältar. Här är en rangordning ointressant. Har man varit med om att spela hem SM-guldet till kungliga Södermalm är man värd all respekt. Ett extra omnämnande måste i alla fall ges till lagkaptenen, skarpskytten, världsmästaren och pådrivaren Stefan X:et Erixon.

David Karlssons målskytte hamnar självfallet i Hammarbys historiebok liksom målmaskinen från Söderfors, Patrik Nilsson. Han har redan skjutit in sig i Hammarbys bandyhistoria, trots att han bara spelat en säsong i klubben.

Här återfinns också "trägna arbetare i örtagården" som Kalle Spjuth, åter efter en svår skada, Rickard Koch, Jesper Eriksson, Olov Englund, målvakten Patrik Nordgaard, snabbskrinnarna Robin Sundin och Johan Östblom samt försvarsresen David Pizzoni Elfving, vinterns stora överraskning.

Lirarnas klubb
Hammarby har alltid varit lirarnas klubb. Så också i bandy. Och här kan vi inte förbigå "lirarnas lirare" Kjelle Jacobsson, en av de största tekniker som någonsin skrinnat på en bandyis. En bandyns Nacka Skoglund och stor underhållare på 50- och 60-talen. Kjelles enda minus är att han en tid lirade i "Gnaget". Till kategorin lirare får vi också räkna in Jonas Holgersson och Göran Rosendahl, som båda kom till Bajen från Västerås i slutet av 90-talet, och gladde publiken på Zinken med både glans och effektivitet. Liksom 60- och 70-talets stora målmaskin, viljemänniskan Benny Söderling.

Hammarby är målvakternas klubb, ett uttryck som kommer igen med jämna mellanrum. Det motsägs inte av tre suveräna bollfångare i bandyburen, 30- och 40-talslegenden, alla tiders söderkis Sven "Svenne-Berka" Bergquist samt hälsingefödda 60- och 70-talets Börje Andersson, specialist på snabba utkast och på att fånga straffar samt Yngve "Yppe" Palmqvist, 50-talseleganten med enhandsräddningar som specialitet. Vi får heller inte glömma smålänningen Thomas Fransson, målvakt i världsklass som främst visade sina kvalitéer i Hälleforsnäs, Selånger och Vetlanda. I Hammarby var han tränaren som förde upplaget i allsvenskan igen 1995.

En hyllningstext till årets mästarlag måste självfallet också innehålla "Trio Stefan" - Stefan Persson, entusiastisk försvarsprofil i många år i skarven mellan 1990- och 2000-talet, Stefan "Lillis" Jonsson, som i åtta vintrar från 2002 både var en lysande libero, spelande tränare och till slut enbart tränare samt årets tränare Stefan Karlsson, återbördad från Broberg, men tidigare "slavdrivare" i klubben 1999-2006.

/Claes-G Bengtsson, som följt Hammarby Bandy i 58 år, lyfter på kepsen!
Publicerad 2010-03-21

Uppdaterad: 07 SEP 2010 08:53
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg