Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

20 inställda matcher - ett 50-årigt bottenrekord


Ur led är bandytiden!
Först var det för varmt - matchen Hammarby-Kungälv den 20 november (7-4) genomfördes närmast i en "plaskdamm" i nio plusgrader. Nu är det för kallt och flera matcher i våra högsta serier har ställts in. Värst drabbat hittills är Villa-Lidköping med tre inställda bortamatcher.

I den senaste elitserieomgången tvingades tre matcher ställas in och en flyttas. Rekord trodde många. Men långt därifrån. Ännu är det långt kvar till tidernas bottenrekord.

Vintern 1959-60 tvingades hela 20 matcher i vår då högsta serie att ställas in! 17 i den allsvenska södergruppen och tre i den norra. Då var det för varmt! Dessutom måste elva matcher flyttas till annan spelort än den ursprungliga.

Värmegraderna gjorde att framför allt spelprogrammet i den södra gruppen blev rejält sönderhackat. På den här tiden fanns det bara en konstfrusen bandybana att tillgå, Rocklunda i Västerås. Båda serierna bestod av tio lag.

Lirare i plurret på två sjöisar
Premiären, den 26 och 27 december, kunde genomföras programenligt i norrgruppen. Låt vara att matchen Köping-Västerås (3-6) flyttades till Rocklunda. I den södra gruppen kunde bara två matcher av fem spelas, Hammarby-Nässjö (3-5, i Västerås) och Heros-Tranås 7-2. På nyårsdan kunde bara en match spelas i södergruppen, Nässjö-Heros 4-2, mot fyra i norrgruppen. Både söndagen den 3 januari och trettondag jul, 6 januari, ställdes alla södermatcherna (fem i varje omgång) in. Med en reservation. Slottsbron och Heros gjorde den 3 januari ett försök att spela sin match på sjöis, Örttjärnet i Värmskog. Men matchen bröts efter 60 minuter. Då sjönk tre Heros-spelare genom isen vid en hörna. Målvakten Stig Reveny och försvarsresen Torsten Svensson hamnade i vaken och tvingades kravla sig iland. Isen lär ha varit 62 mm tunn. Svenska Livräddningssällskapet rekommenderade minst 9 centimeters tjocklek på isen för att kunna genomföra en match. När matchen bröts ledde Slottsbron med 2-0. Den spelades om den 13 februari på naturis och slutade då 1-1.

Ännu mer dramatiskt var det när Forsbacka mötte Köping i norrguppen samma dag, den 3 januari. Den matchen spelades också på sjöis, Svartsbergsviken på Slottssjön. Här höll isen bara i 52 minuter. Sen brast den och Köpings högerback Karl-Gunnar Ståhle hamnade på botten under den sjunkande målburen. Men han hade sinnesnärvaro nog att simmande ta sig upp ur djupet. Han räddades sen iland via en planka, som Expressens fotograf Georg Lundqvist räckte till den nödställde. När isen brast ledde Forsbacka med 3-2. Omspelet på naturis den 23 januari vann Forsbacka med 6-1.

Bara norrspelare i landslaget
Först den 10 januari kunde seriespelet komma igång på allvar. Men det var nära att södergruppen inte kunde färdigspelas. Norrgruppen avslutades programenligt söndagen den 7 februari med Västerås som seriesegrare. Då återstod det fortfarande två omgångar i den södra gruppen, de uppskjutna omgångarna från den 3 och 6 januari.

År 1960 spelades det inte i elljus. Det innebar att det var svårt att hitta reservdagar. I princip bara lördagar fanns att tillgå. Den 13 och 14 februari ägde den årliga finnkampen rum. Bara spelare från norrlagen kunde tas ut, då södergruppens båda uppskjutna omgångar måste spelas de här två dagarna. Det norrbetonade svenska landslaget förlorade båda landskamperna mot Finland, 4-7 och 2-4. Medan Sirius vann de södra allsvenska gruppen.

SM-finalen, söndagen den 21 februari på Stadion, avgjordes i plusgrader på mesostis. Västerås vann över Sirius med 3-1. Henry Ohlsson vann sitt sjätte SM och Gunnar "Gucko" Jansson var matchens lirare och erhöll Kabom-pokalen. Målskyttar för vinnande VSK var Sven-Erik Broberg, Mischa Pokosta och Nisse Andersson.

Sen vintern 1960 har det inte spelats några matcher i den högsta serien på sjöis.

1961 kom det två nya konstisbanor, i Uppsala och Skutskär.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2010-01-08

Uppdaterad: 04 MAJ 2010 11:51
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg