Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Målrekord och PR-propaganda

21 JAN 2021 11:38
AIK och Vetlanda BK bjöd upp till en riktig bandyfest när målrekordet nu för högsta serien är 25 mål, 13-12 (8-3) till smålänningarna och det var den 15 januari, 2021. Men det fanns större mervärden i den matchen.
  • Skapad: 21 JAN 2021 11:38

Det var skridskoåkningen med riktningsförändringar, flipparna, passningarna, dropparna, tunnlarna och minst två Dallasfinter i samband med mål som mejslat sig fast. Och det var full ös på offensiven.

Västgötebördige (Laik/Villa) Tobias Nyberg, startade från egen planhalva, drog igenom hela motståndarlaget i första spelminuten och inledde målkavalkaden och avslutade den också när matchklockan närmade sig 95 spelade minuter.

Eller när händer det att det blir mål via ett hopslag och lyra nästan från kortlinjen och att det vid spelstart efter motståndarmål, via ETT PASS blir mål?

Filip Bringes, trettonde VBK-mål i den 89:e matchminuten på pass från Jocke Andersson är därmed lika unikt som målrekordet.

Undrar om Gubbängen - arenan gnodde sig i ögonen en extra gång för att kolla om speedway- och isracingåkarna var tillbaka och racade med full gas…

En ”propagandafilm” i modernt snitt med intervjuer och analyser när de gulsvarta och svartgula blandade och gav, välkomnas.

Antal spelare vid hörna

Det har uppstått surr med antalet spelare vid hörna. Det är när skarpskyttarna från avbytarbänken skall in i skytteposition vid halvcirkeln.

Här kommer svaret från RDK-basen Håkan Sjösten:

– En smart avbytare med skarp bössa sticker direkt när domaren blåser för hörna. Det viktiga är då att hen har en lagkompis typ en halv som direkt går över sargen, då går det snabbt. Men det finns inget hinder att vara en mer på plan när det är avblåst.

– Men när domaren blåser, eller när bollen rullat sin omkrets så får det inte vara mer än 11 spelare på plan. Fungerar det inte så blir det 10 minuters utvisning.

11 procent resulterar

Görs det fler mål när skarprättarna har gjort entré?

Under de fem senaste säsongerna har det på 182 matcher per säsong resulterat i 11 procent mål. Denna säsong har det på 112 spelade matcher hittills också resulterat i 11 procent mål. (Källa: Johan Svedbom)

Målvakten förbättrat spelet

En annan regelnyhet den här säsongen är att målvakten måste sätta igång spelet utanför straffområdet. Idén till denna ändring kom från den spelbegåvade mittfältaren Per Hellmyrs.

Vad tycker han om utfallet?

– Det blev bättre än jag hade trott och hoppats på, det har blivit ett helt annat spel, mycket händelserikare och snabbare, nu har vi till och med fått se sargutkast till fria medspelare.

Hur kom du på detta?

– Satt hemma i Tv-soffan och tyckte att spelet var för händelselöst och tråkigt.

Har du mer bra grejer på gång?

– Tycker att vi skall höja kraven på målvakterna ytterligare genom att korta ner tiden på målvaktsutkast från 5 sekunder till 3 sekunder.

Sen kommer han in på att vi borde korta ner utvisningstiden från 10 minuter till 6-7 minuter, erkänner att han har lite svårt att motivera varför och att införa lindrigt matchstraff redan efter två utvisningar. Vi är på rätt väg med att införa 4 - 5 matchers avstängning vid fula tacklingar, hävdar han också

– Att vi också skall ha suddenspel med 7 utespelare på vardera sidan när det är oavgjort vid full tid är en självklarhet. Vissa som är konservativa och obenägna till förändringar hävdar att då är det inte bandy. Dom skall vi inte lyssna på, hävdar Per Hellmyrs med en bestämd ton i rösten.

Hand upp den som är förvånad.

Hallkrav

Apropå att leva i nuet och i framtiden.

De klimatförändringar som tilltar drastiskt medför att spela seriebandy under september till april är inte möjligt utan tillgång till en hall. Därför måste det till ett beslut om obligatorisk tillgång till bandyhall. En dispens på 1 - 3 år kan vara lämpligt. Det är annars möjligt att bygga en hall under ett halvår. Fråga Åby/Tjureda IF (Bertil Sigvardsson och kompani) och Växjö kommun.

– Som det ser ut vid vissa utomhusmatcher idag blir det bara löjligt, konstaterar Per Hellmyrs.

Numera är det ”bara” Bollnäs, Motala (politiskt beslut fattade på båda orterna) och Frillesås av elitseriens herrar, som inte har hall. Bland damernas motsvarighet är det Mölndal, en på gång? och Skutskär som inte har möjlighet till träning och spel på stor inomhushall.

Krav på motsvarande i allsvenskan kommer. Förbered er: Kalix, Ljusdal, Falun,(hallfrågan under rörelse) Västanfors, Boltic (klar till nästa säsong), Kungälv och Jönköping.


Nya Tingvalla i Karlstad. 

Rubriken i landsortstidningen; Kommunen spolar 14 banor för skridskoåkning: ”Smittsäker aktivitet” blir nog inte vardagsmat.

Spetsar mycket

I nästan varje match ”spetsar” spelare på skridskorna och trattar omkull framåt. Så har det alltid varit. Men det har tilltagit!? Beror det på förändringar i spelarnas skridskoteknik (för mycket styrketräning), isen eller skridskorna? En elittränare hävdar att ambitionen tar överhanden i skridskoisättningen. En annan att det finns spelare som anpassar sin slipning i hur hård isen är på arenan.

Jonny Johansson, Uppsala som slipat skridskor i Sirius sedan 1992, och i damlandslaget sen 2013 tycker följande:

– Detta uppstår när spelarna är ivriga och trötta och inte lyfter tillräckligt. Här jobbar vi med små marginaler, skulle jag exempelvis dra av två gånger för mycket därframme skulle det märkas.

Kommer in på att det finns spelare som anpassar sin slipning efter hur isen förväntas bli och att spelarposition också styr. En libero exempelvis har mera rundning både fram och bak på skenan.

Beträffande stora skillnader på isen, vi närmar oss iscertifiering med stormsteg och spel under tre halvlekar, korta pauser och med tre ismaskiner.

Då blir det dessutom mera arenaförsäljning.

Populäraste landslaget

Bandyns senaste skapelse, Inspirationslandslaget, som leds och kommuniceras helt via nätet av förbundskaptenen Johan Ganebro, Västerås är också det största landslaget!


Lisa Lissollas, IFK Rättvik, Viktor Kinder, Fredriksbergs BK och förbundskaptenen Johan Ganebro. 

I dagarna avlästes över 300 anmälda spelare, 400 följare från över 50 föreningar. Där finns inget solkigt segel med stora hål.

Ett landslag som helt har vuxit fram i pågående pandemins skugga, initierat av Per-Anders Gustafsson och med han själv som pådrivare.

Riktmärket åldersmässigt är mellan 12 - 19 år. Kanske kommer detta landslag när det blir corona-fritt att samlas till en eller flera träningscamper. Innan dess skall dom som tränat ett visst antal gånger premieras.

– Detta är en av de mest stimulerande ledaruppgifter jag någonsin har haft, hör vi från förbundskaptenen själv. En av våra långkörare i tränarleden.

Vid Idrottsgalan i gårkväll (mycket bandy förövrigt, grattis Matilda Plan och tack, idrottsvidsynte Chris Härenstam) betonades det fån RF-håll om nödvändigheten av att ta annorlunda grepp i syfte att aktivera idrottsungdomarna.

Varsågod här finns det!

Talanglandslaget kommer

I landslagskommitténs visionsprogram 360 grader är målet att bli världsledande.

Ett led i detta är att erbjuda ett 25-30 spelare av våra allra främsta talanger ett spetsprogram. Kan tyckas att nätet skulle kastas vidare än så. Resursfråga.

Talanglandslaget startades för flera decennier sedan av förre förbundskaptenen Rolf Käck, då i egenskap av generalsekreterare. Den gången fanns spelare som Johan Esplund, Daniel Andersson, Per Hellmyrs och Linda Odén med. Resultatet blev ju inte så pjåkigt.

I den senaste omgången blev det också bra målträffar. Då var spelare som Ida Friman, Sanna Gustafsson, Martin Landström (proffs nu) och Joel Broberg med.

 Vid en träff med Talanglandslaget den gången, sa Agne Bergvall:

”Vår ambition är att förklara vad vetenskapen och erfarenheten står avseende träningsinriktningen idag”

– Måste vara lika viktigt nu som då, säger Anders Bergström, landslagskommitténs ordförande.

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg