Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: En gammal goding

08 DEC 2020 20:11
Åter i tjänst en Scania 68, diesel, med all brandbilsutrustning kvar, ”så vi kanspruta åt alla håll och kanter”.
  • Skapad: 08 DEC 2020 20:11

”Med start klockan åtta på kvällen skall det göras is, spolning skall ske på natten när det är kallt. Vi slutar först framåt tretiden, det är i slutet av november”.

Vi är på Tansvallen i Grycksbo, det görs naturis.

”Scania 68:an rattas i natt av 15-åringarna Axel Söderqvist, Casper Arenstedt, Oscar Nilsson och Gustav ”Canadaikin” Heinonen”.

”Vi gjorde dem inte till världsmästare i bandy, men de blev bra på annat, grattis till de arbetsgivare som får dessa guldklimpar”, säger Pär Uhlin, drivande ledarprofil i Grycksbo.

Hänt igen

Villas skridskostarke halv Felix Pherson har skadat sig mot sargen.

Kända sargolyckor är Johan Löfstedt, skrapsår och revben nyligen vid world cup, Patrik Styrbjörns tumskada vid dygnet runt turneringen i Ljusdal, Micke Arvidsson, fick magskada och kvarligga på ett ryskt sjukhus efter en landskamp i Ryssland.

ÖSK-backen, Bosse Karlsson blev av med sin ene njure vid en sarg som delat på sig vid match mellan Hammarby IF och Örebro SK på Söderstadion.

Efter den skadan kom ”ovanpåskyddet” med en gummislang till. Kallades i vardagligt tal för ”Inge o Stenmetoden”, efter ett danskt par som föreläste i sexfrågor.

Nackdelen med den sargen var att spelarna fastnade på sargen, enligt Lars Wennerholm i SBFs arenakommitté.

Om vi uppfattat skadorna rätt har samtliga orsakats av att sargen blivit stum. I vissa fall har detta berott på att den glidit isär. I det senaste fallet i Lidköping lär det varit ”piggen” som skall hålla ihop sargen som orsakade skadan.

Inför en SM-final på Söderstadion upptäcktes att sargen var fastspikad i isen…Nu tar också debatten om trä- eller aluminiumsarg fart.

En erfaren bandyledare hade i början av december under en dag sett 8 matcher.

– Sargerna flög hit och dit ”som plocke pinn”, något borde göras åt alla dåliga sargar, tycker denne bandyledare med osedvanligt gott helhetsperspektiv.

Detta är en mycket angelägen skyddsfråga. Borde vara en självklar angelägenhetsfråga för spelarna.

ALARMERANDE

Jämförelse antal spelade seriematcher fram till 30 nov.
I nedanstående ingår endast 11-mot-11-bandy. 

Serie

19/20

20/21

Elitserien herr

62

22

Elitserien dam

16

14

Bandyallsvenskan

49

22

Allsvenskan dam

18

3

Div 1

67

2

Juniorelit (P19 elit)

19

8

Ungdomsallsvenskan (P19 bredd)

31

0

Pojkallsvenskan (P17)

20

0

U16 A

22

4

U16 B

50

0

Ungdom 13-14

113

0

Totalt

467

75

Micael Eriksson, på tävlingsenheten har producerat denna utomordentligt avslöjande bild över bandyns nuläge. När detta skrivs, med stigande smittotal, är risken överhängande att siffrorna inte blir bättre när säsongen skall summeras. 

Bandyns viktigaste fråga är att mildra de ekonomiska och sportsliga effekterna!

Vi välkomnar handlingskraft och flexibilitet nu. Inte när säsongen är över! Gäller hela bandyfamiljen! Inklusive alla föreningar och distrikt. Engagemanget som fanns under våren, sommaren kring SBFs kansliflytt borde gå att flytta över på denna mycket större och vitalare fråga. Eller?

Robin Sörensson, meddomare och mitt i den civila karriären, ifrågasatte häromdan att domarna skall vara hela två och en halv timme före matchstart på arenan och sitta isolerade i ett domarrum. Minska tiden med en timma så sparas pengar från förlorad arbetsförtjänst. ”Super visors” engagemang kunde minskas tillfälligt och ersättas med teams och spelar- och ledarenkäter.

Vad gör SBF, distrikten, föreningarna med utbildningsinsatser i nuvarande situation?

Genomförande nya tränings- och spelformer ungdomar, seniorer coronaskyddat?

Finns det fler tävlings- och representationsbestämmelser som borde ses över?

Ni då, vad gör ni

Landslagskommittén, vad har ni- vi åstadkommit då?

– Vi är uppe i 40-42 försök till aktivitet, men i vissa fall har vi tvingats att inställa lägren med bara några dagars framförhållning, vi är besjälade av att ge våra största talanger tillfälle till stimulans, men absolut inte med smittorisk, säger kommitténs ordförande Anders Bergström, med fasthet och beklagan i rösten.

Han är i sitt resonemang inledningsvis mån om att betona att det finns bandyledare som har en mycket besvärligare situation att lösa. Mycket av planeringsarbetet är nu inne på 2021-22. VM 2022 går i Kemerovo.

– Förbundskaptenerna har fått resurser och råd, ja till och med direktiv att via Teams hålla kontinuerlig kontakt med sina totalt 216 spelare i träningstrupperna. Vissa av dessa talanger får varken träna eller spela för närvarande. Kontakterna med tränarna skall också odlas, framhåller Anders Bergström.

Det succéartade med Talanglandslag håller också på att växa fram igen. Våra talanger kan inte få för mycket inspiration.

8 sekunder till avslut

Mästarlaget MFF och dess tränare Jon Dahl Tomasson går ut med att de strävar efter att få till avslut inom 8 (åtta) sekunder och undvika att spela bakåt.

Vi har bett några tränarröster om deras göranden och låtanden.

Christer Andersson, tränare för Villas damer:

– Vi försöker alltid att ta oss till motståndarens mål så fort som möjligt. Det som oftast ställer till det är att det är motståndare i vägen. Det där med att aldrig spela tillbaka kan jag inte lova.

Micke Carlsson, VSK och förbundskapten:

– Grunden är att vi skall vara offensiva i tanken, på framåtdrift i alla lägen. Med sånt spel gäller att vara bra tränade eller träna tills man har modiga spelare som vågar lyckas och som vill utvecklas. Attityden skall vara kaxiga i spelet men ödmjuka inför uppgiften.

Vi frågar en annan VSK:are även han med förbundskaptensrollen, Olle Wiberg:

– Ibland testar vi något sådant vid avslag för att chocka. Vi försöker vara tydliga med skillnaden på tålamod och dålig energi. Alltid skall det vara ett hot på bollhållaren och minst 2-4 passningsalternativ med offensiv tanke.

Ola Fredricson och Borstner suveräna

Web-sändningarna har utvecklats enormt, är idag lika bra som SvTs var en gång i tiden.

Och då går jag inte tillbaka så långt som när SBFs PR-kommittéledamot Putte Kock drog Tv-lasset.

– Vilken underhållning, sa en första gångs tittare, med dylika kommentatorer skall jag se bandy oftare.

Bättre betyg går inte att få!

Grattis metodiske och lugne Mikael Borstner och kunnige, naturbarnet Ola Fredricson som blandar värmländska och småländska i samma mening. Deras resonemang om passningens betydelse hör hemma på den högre tränarutbildningen. 

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg