Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Det skaver

11 NOV 2020 13:30
Vi har tyvärr misslyckats med att hitta det goda exemplet på förening och anläggning med effektivt Coronaskydd.
  • Skapad: 11 NOV 2020 13:30

Vi har tillfrågat FSE:s ligachef Per Selin, RDK:s Håkan Sjösten och TK:s Christer Persson om det goda exemplet men kammat noll.

Tänk va´ roligt det skulle vara att få lyfta ort, förening med:

”Obligatorisk användning av munskydd, omklädning hemma eller max 2-4 personer i dusch-och omklädningsrum. Maxantal på avbytarbänk.  Handspritflaskor är området nersmetat med. Riktlinjer vid isvistelse. Förbjudet med måljubel i grupp. Singelåkning till träning. Självskattningsformuläret lämnas till en covidpolis dagligen. Testning var tredje dag. Filmning av gemensamma aktiviteter”

Och mycket, mycket annat.

Samt andra än bättre åtgärder som Coronaskydd.

– Vi må alla kalibrera kompassen och ta fram alla redskapen ur verktygslådan. Kanske även helt nya redskap, säger ordförande Per-Anders Gustavsson

– Välkomna med bidrag till förslagslådan! Adress: This is a mailto link

En idrottens viktigaste fråga! Utöver ökad disciplin bör vi alla sänka tonläget.

Damlandslaget en skuffelse

När vi njuter av det svenska damlandslagets vinst i fotboll över Island och EM-avancemang och den över tid stort förbättrade tekniken förvånas vi över hur Coronarespektlöst det ageras efter slutsignalen. Det jublas nästan på TV-puckvis. Med mycket aktiva landslagsledare som pådrivare. Långe biträdande förbundskaptenen Magnus Wikman kämpade envist att inta en position à la en svensk midsommarstång. Förbundskaptenerna har Uppsala som boendeort…Var sjätte som testats där får utfallet positiv.

Lite överraskande att nyanserade förbundskaptenen Peter Gerhardsson är inblandad. Onekligen dåligt tajmade - eller är det så de är - förbundsledare i fotboll uttalar sig ibland i pandemifrågor med en självklarhetens touch. Så blir det kanske lätt om en tillhör ”Kung fotboll”. Hand upp av den som är förvånad över att pandemin sprids snabbt i idrottskretsar.

Ny giv

Barn och Ungdom med Johan Eriksson-Tapper som draglok är inne i en succéartad digital föreläsningsserie om bandyns smålagsspel. Med en respons på tresiffrigt deltagarantal. Det ligger så rätt i tiden och då mot tankarna kring den i tid så pressade ungdomsledaren och att det är coronatider. Vi hoppas på efterföljare.

Positivt också att SBFs styrelse funderar på, beslutat om, hur de ekonomiskt kan stötta föreningar som har spelare i åldrarna 16-19 år i seriespel.

Vingligt till slutspelsklass

Vilken utveckling det var på spelet under Svenska Cupen i Lidköping! Det lyste lång väg i lagens premiäromgångar hur vingligt det var (Gäller även domarinsatsen). Enkla passningar utan tidspress slogs för långt fram eller bakom mottagaren. Sen anpassades svårighetgraden och fler dropp kom i större utsträckning in i bilden. De lag som fick spela mer än tre matcher shapade snabbt upp sig till i närheten av slutspelsnivå.

Fantastiskt! Förväntansfullt också att fler lag tillämpar högre press och varierat försvarsspel.

Och så fick vi se en ny annorlunda spelare, Bajens högerfattade, 188 cm långe Alexander Egorechev (bilden till höger, Foto: Romus Ramström) från Irkutsk. Så underbart avig och publikvänlig att se. Krävs lite speciella egenskaper av honom själv, spelare och tränare att förstå, få in honom, med så annorlunda åkvägar, i ett lagtänk. Spännande.

Hallbyggen med nytänk

Det som förenar Skövde med Karlstad är att det är klart tills nästa säsong. Men så olika.


Tingvalla i Karlstad har alltid haft en av de största isytorna. Det ”Nya Tingvalla” (skissen ovan) rymmer utöver bandyplanen, två hockeyplaner och hastighetsåkning. Då skiljdes planerna via nät som drogs ut. Nu blir det en ”vikvägg i taket”. En investering på 240 miljoner. Denna arena kan bli räddningen för värmländsk bandy och hastighetsåkning på skridskor.

På vackra Billingen i Skövde blir det enbart ett jättetak på 80 ggr 110 meter. Mannen bakom verket är den Lidköpingsfödde entreprenören Arne Lorentzon (bilden till höger), 67, som lanserat ”hallprojektet” under 15 år. Kostnaden ligger på 61 miljoner kronor.

Och kommunstyrelsen i Motala har beslutat att bygga en hall vid den norra infarten som skall vara klar i oktober 2022. Strävanden om en hall är även här uppe i ett femtontal år. Leder Bollnäs nu bandyhallarnas egen långbänksliga? Eller är det Kungälv?

Förändringsmognad

Ärsvensk bandys största tillkortakommande förändringsmognaden? Blickar man i backspegeln finns decennier med stora förändringar med hallarna, serieförändringar och spelet! Att sedan förändringstakten och debattklimatet borde accelerera må vi tillåtas att tycka. MEN sällan eller aldrig har det framförts något positivt om Svenska Bandyförbundet. Populistiska uttalanden i stil med ”Kalle Ankaförbund” är oftast bekräftelse på att argumenten saknas och den låga insikten dominerar. Ta spelprogrammet som exempel. Den fråga som under längst tid haft en fastlagd demokratiseringsprocess. Långt över enskilda handläggares ansvarsområde. Ändå finns det tränare som några dagar före match upptäcker situationen och ropar på vargen…

Landslagen

Sedan i april-maj har vi 216 spelare uttagna i 7 olika träningstrupper.

Inte ett enda läger eller sammandragning har genomförts hittills, tyvärr. En del av säsongens arbete har bestått av att Anders Bergström och Lars Wennerholm - grattis till de 25 åren i SBF-tjänst - har beställt lägerplatser, avbeställt och beställt. Dessa avväganden har skett i mycket nära samarbete med landslagsläkaren Einar Hellquist. Alternativet med regionala dagläger har också funnits med i bilden.

– In i det sista har vi övervägt värdet med genomförandet och risken för smittspridning, men beslutet har just nu slutat med att vår uppgift inte är att utsätta unga talanger för denna risk, säger Anders Bergström, landslagskommitténs ordförande.

Bandyns viktigaste framtida resurs är dessa 216 talanger. Nu måste förbundskaptenerna lägga mycket energi på att stötta dessa talanger, under en mycket exceptionell säsong, trots att det kanske inte blir varken läger eller mästerskap.

Värdegrund

Lars Nordström (bilden till höger), född i Västanfors på riktig bandymark, har producerat bandyns värdegrund som bland annat presenterades vid SBFs årsmöte och nu även på hemsidan. Om en reklambyrå i exempelvis Stockholm, där Lars Nordström för övrigt haft egen byrå, skulle gjort detta arbete på lika genomarbetat sätt som nu har skett, skulle kostnaderna kunnat gå upp i sexsiffrigt belopp. Kostnadseffektivt. Nu inväntar vi implementeringsprogrammet över bandy-Sverige.

TILL VÄRDEGRUNDEN >>  

Desto färre konsulter och byråer desto fler ungdomssatsningar.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg