Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Bäst i klassen

16 OKT 2020 15:10
P1 på eftermiddagen den 8 oktober, (många lyssnare), njuter vi när Pär Beckne, uttalar sig ”gång på gång” om Folkhälsomyndighetens beslut att hålla fast vid publikvolymen, 50.
  • Skapad: 16 OKT 2020 15:10

Varje gång…lika nyanserat, koncist och beskrivande. När andra idrottsledare senare uttalar sig framstår Årets bandyledare, från Motala som än mer unikt lysande.

Bandyn är åter på topp i PR-frågor. Som vi var en gång när PR-spinnarna Torsten Adenby, Arne Argus och Lennart Sveder var i högform.

”Lägg ner skiten”

Landslagssäsongen 2020-21 är i fara. En inte alltför djärv gissning leder till slutsatsen att också VM i månadsskiftet mars-april, 2021 inte blir av.

Vår utmaning i landslagskommittén är att med rigorösa Coronarestriktioner genomföra riksläger. Eller känna oss tillfälligt besegrade och ställa in? Det senare är bekvämast och enklast. De röster som säger ”lägg ner skiten”, har spelat för mycket utan hjälm i sin barndom. Eller är det vi som försöker som har gjort det?

Vi får ofta bekräftelser på att en träningstrupputtagning, ett landslagsläger är några hundra ungdomars största säsongsupplevelser. Men kan vi säkra upp resorna, omklädningen, på avbytarbänken i stridens hetta, måltiderna och boendet? Vi kan inte bara säga ”vi gör som klubbarna”. Här blandar vi unga löften från olika delar av landet och kraven, förväntningarna på ett riksförbund är alltid högre. Ansvariga för beslutet köra eller ställa in är landslagskommittén. För genomförandet är förbundskaptenerna och lägerledningen.

 – Individens ansvar skall inte förringas, betonar Anders Bergström i landslagskommittén, med höjd skärpa i rösten. Som i sitt arbete på gymnasiet i Nässjö har erfarenhet av att både ställa in och att köra.

Trump, Zlatan och Ronaldo

Har vi hört att Trump, Zlatan och Ronaldo har drabbats på grund av slarv eller sin egen övertro? Ett erkännande att de gjort något fel är fullständigt otänkbart.

Vi ser exempel från matcher och cuper, där vi gör som vi ”alltid har gjort”. Speedwayåkarna har munskydd i depån, så fort tävlingshjälmen åker av och på prispallen. Är det någon som har sett en bandyledare, domare eller bandyspelare med munskydd?

Finns dom som hävdar (Pierre Sunesson) att Svemo ligger långt före oss avseende rutiner vid hjärnskakningar. Alla borde få lyssna till unga Wilma Uhlin eller erfarne Daniel Välitalos beskrivningar av sina besvär. Kan hävda att vi i bandyn tar inte vårt ansvar fullt ut.

Erfarna ekonomireparatörer

Bandyns elitklubbar har flera års erfarenhet av dåliga bokslutssiffror. Rimligen borde då kompetensen också vara hög att tackla konsekvenserna av uteblivna publikintäkter. Det finns också företag som slår försäljningsrekord månad efter månad. Se bygghandel.

Eftersom lönedelen bland föreningarna i de högsta serierna utgör bortåt 75 % av kostnaderna utgår vi från att löneanpassningar och permitteringar har skett. Konkurrenssituationen av spelare är delvis satt ur spel. Borde vara självklara frågor även för intresseföreningarna ASF och FSE att kontrollera och driva. Sker säkert.

Domarersättningarna då

Finns ett bandyns helhetstänk hos domarna? Anpassas deras ersättningar också?  Den frågan ägs av deras kamratförening EDK och FSE. Utan domare inga matcher, har vi hört under årens lopp. Utan matcher ingen ersättning alls. En världspandemi borde sorteras under begreppet force majeure. Att överhuvudtaget andas något om domarnas ersättningar är att beträda helig mark. Jag ser redan hur domarna sliter i bröstfickan efter kortet …

Restaurering hos SBF

Styrelsen hos Svenska Bandyförbundet är till stor del nykomponerad. Vi vill gärna tro att det slutas att a´la ett börsnoterat företag jobba med visionsprogram.  Verkstadsgolvets dörr öppnas upp istället. Med en dyr generalsekreterare kan det ta djupa grepp i förbundets egna kapital. Därför borde en dylik lön delvis provisionsbaseras. Eftersom ökat sponsorarbete ingår i tjänsten är provision på en säljfunktion en självklarhet, även hos ett idrottsförbund.

Kommittéerna kallas ibland för SBFs verkstäder. Är det upp till ”dessa verkstäder” att helt själva vara ansvariga för sin utveckling?

Numera är det inte bara styrelseledamoten Elin Ivarsson som är kopplad till en ”verkstad” (Barn och ungdom), även Anne Holopainen ingår där. Tiina Vesala och Johanna Pettersson, ingår i Utbildning. Oscar Chröisty, Jesper Kärrbrink kör Marknad, Arne Anderstedt, Per-Anders Gustafsson håller i det Internationella.

I VU ingår Johanna Pettersson, Henrik Nilsson, Jesper Kärrbrink och Per-Anders Gustafsson. Hoppas Johanna Pettersson har lika bra träffsäkerhet i analyserna och förslagen som den forna skyttedrottningen hade i tillslaget på bollen.

US Open-segrare i bandy

Muskelgolfaren, Bryson DeChambeau kallas för ”vetenskapsmannen” i golfkretsar. Lagt tid i gymmet under pandemin, gått upp i vikt, satsar på att slå långt, lite fairwayträffar när han vann US Open. Tränar fartkontroll på jakt efter perfektion. Järnklubborna är alla lika långa och vinkelrätt putter.

Var har vi bandyns motsvarighet? Är det bara Daniel Andersson som nyttjat denna speciella tid och var finns motsvarande lag-spännande. Säsongen är snart igång ordentligt, så vi kan kolla.

Ismakarna haft träningsläger

I Söderhamn, Sandviken, Västerås, Gubbängen och Zinkensdamm kommer isen att bli bättre.

Isfixarna var nämligen på träningsläger under förra säsongen. Anläggningskommittén hos SBF var initiativtagare. Och nu skall det tillämpas. Vi som publik behöver inte längre, skall inte längre, acceptera att fina bandynummer uteblir när bollen hoppar. Att köra av isen eller att göra is är inte samma sak. Köra ismaskin är inget F1-lopp.

Finns nog också ett tiopunktsprogram att beställa (obekräftat) för ni som inte var där. Kontakta servicevillige Lars Wennerholm, This is a mailto link

Snart kommer nämligen TK att kräva iscertifiering - även detta är obekräftat. Det kommer. Det är bara en tidsfråga.

Skribent: Curt Einarsson, för landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg