Hoppa till sidans innehåll
Tilda Ström, August Klang och Jesper Granqvist.

Signerat Einarsson: Bandyns Gyllene Generation

21 DEC 2020 15:24
En hel hop av duktiga 18-åringar lyser upp både vår vardag och bandyhimmeln i juletid.
  • Skapad: 21 DEC 2020 15:24

När golfen stoltserar med att svenska amatörtjejer intog årets US Open då sju av tio klarade kvalgränsen kan vi haka på med våra Gyllene Lirare. Och då har inte bandyn som golf, skidskytte, damhockeyn med flera tillgång till OS-pengar. Vi får nog datera upp oss kring  bandyns OS-status med suveräne norrmannen Knud A Sörensen.

Beträffande Gyllene Spelare låt oss få presentera några spelare födda år 2002 med extra ljuskraft

Tilda Ström, blev som 17-åring förra säsongen vald till VMs bäste anfallare och med delad skyttedrottnings krona (Matilda Plan) kunde hon återvända till Lidköping.

Gjorde 10 mål nyligen mot KS Bandy, men av hänsyn till en av dambandyns bästa plantskolor gör vi ingen grej av det.

Nu delar hon poängtoppsplaceringen i damernas elitserie med VSKs Charlotte Selbeck, norskan som också någonstans har backhoppning i sitt dna. När vi ändå är inne på släkta. Tilda Ström är fiskardotter från Kålland. (15 minuters bilfärd från torget i Lidköping). Tidigt fick hon vänja sig vid att det biter när Vänerns nordostvind från Kristinehamnshållet gör sig påmind. Ibland är det bra att jobba i motvind också, förlåt vitsigheten.

Jesper Granqvist, är inne på in tredje elitsäsong och har under 101 matcher med sin mjuka, följsamma och låga åkstil stoppat anfallare. Med sina 174 cm och 68 kg,(lagt på 8 kilo under några år) har han också snabbt blivit en kugge i Byns framstående ”täcka skottskola”, designat av förre storbacken Daniel Välitalo. Villa BK har varit duktiga på att lära sig ”denna skola” och har även distanserat sina läromästare, hävdar någon. Om han är lika seriös i sin skolning till ekonom kommer han med tiden vara en förstärkning för vilken ekonomiavdelning som helst.

Ett sätt att levandegöra en spelare är via liknelsen med någon annan mera välbekant. Riskfyllt, men i Edsbyns fall går det knappast att runda Joe Lönngren. Den störste försvarsspelaren som Byn haft. Om vi tom skulle backa bandet till Herbert Swartswes stopperdagar håller det omdömet. Joe Lönngren, spelade offensiv centerhalv i SM-finalen 1978, EIF-VSK ,6 - 4. Tre månader efter finalen fyllde han 17 år. Fick ihop 96 A-landskamper under åren 1982 - 1993 och tre VM-triumfer 1983,1987 och 1993. Att han sommartränade redan från 13 – 14 år, ibland/ oftast med Ove Frid, skivstång och teknik, ”tennis” vill vi gärna fördjupa någon gång. Blir när vi skall propagera för mer teknikträning med klubba och boll.

 Det sägs från initierat Edsbyhåll att det är inte kroppslängden som är mest lika utan  ödmjukheten och viljan att lyssna och lära som sammanfaller mellan dessa intressanta försvarsspelare med cirka 40 års skillnad.

Nelly Hedlund, nr 16 i Sandvikens AIKs centrala, offensiva mittfält. Är trots sin ringa ålder med och driver Sandvikens elitlag. Anses av offensiva förbundskaptensduon Olle Wiberg och Hanna Dahlström komma att bli en riktigt bra spelare framöver. Är med i damernas träningstrupp för A-landslaget.

Ida Blickander, målvakt i Skirö AIK. Olle Wiberg, säger:

- Har imponerat stort i år i talangfabriken Skirö AIK och bidragit till att förlustsiffrorna har hållits nere, kommer med fortsatt utveckling vara ett framtidsnamn på målvaktssidan. Magnus Haraldsson i Skirö framhåller att hon missar aldrig en träning, enormt bra med benen, har en riktig vinnarskalle.

Kommer från bandyorten Frillesås . Äntligen får vi anledning att framhålla unika föreningen Frillesås BK i ungdomssammanhang.

August Klang, Vetlandaspelaren, som denna säsong är bandyns största talanggenombrott. Oförväget tagit sig fram i nya åkvägar. När Vetlanda på hemmaplan slog svenska mästarna Edsbyn grundlades segermålet med en längre åkning och framspelning till en annan ”noll tvåa”, skottsäkre Emil Nordström. Den mest erfarne tränaren Stefan Karlsson, Hammarby IF sa spontant efter matchen VBK-HIF:

- Såg direkt att han hade det i sig, har inte haft koll på honom tidigare, han tog tag i det och var i mångt och mycket också drivande i spelet.

Alexander Härndahl, Villa BK, har fått uppmärksamhet under de två senaste säsongerna när han medverkat i 18 matcher och gjort 1 mål och imponerat mer och mer.

En annan spelare som också är inne på sin andra elitseriesäsong, är Jönköpingsbördige Emil Nordström som gjort 32 matcheri Vetlanda BK och 8 mål.

Den mest sensationella entrén på elitseriearenan är dock Vetlandas 18-årige libro Linus Sandqvist som iklätt sig denna ansvarsfulla försvarsdirigentroll som om han inte gjort något annat. (Joe Lönngren var dock två år yngre när han i denna roll spelade SM-final.)

Juniorernas förbundskapten Jesper Larsson framhåller även Kasper Sandgren, VSK och Isac Karlsson, VBK. Men slår också ett slag för spelare som inte varit med i landslagsbilden tidigare som: Tobias Augustsson, Villa, Johan Hannegård, Tellus, Samuel Baatz, Vänersborg och allsvenske spelaren från Örebro SK, Jacob Sjölander.

Wiberg och Dahlström

Damernas landslags ledare Olle Wiberg och Hanna Dahlström argumenterar för tjejer som är födda 2003 och 1999 som mycket bra årgångar. Nämner då spelare som Moa Friman, Tova Grönoset, Tove Karlsson, Lina Angantyr och Ellen Nilsson.

Årskullen 99 med spelare som Ida Friman, Sanna Gustafsson, Bella Aronsson, Isabelle Larsson, Agnes Ögren, Kajsa Ericsson, Emma Nilsson, Ellen Spång och Agnes Sundell anses som bärande i elitserien och har så varit i flera år.

Individuella TRÄNINGSPROGRAM finns

I dessa virustider testas ledarnas och spelarnas tålamod och uthållighet.

Allra mest för dom som varken får träna eller spela. För individuell teknikträning finns program både som off och on-ice.

OFF-ICE >> 

ON-ICE >> 

Vid oklarheter får ni mycket gärna kontakta mig via  This is a mailto link eller mobil 0708/838706.

På SBFs hemsida kommer det i dagarna ut nya häftiga skridskoövningar i Bandyburken

Håll utkik!

INSPIRATIONSLANDSLAG

Kommer att vara samlingsnamnet för ett digitalt landslag för flickor och pojkar i åldrarna 12-19 år. Via nätet kommer du att få hjälp med din träning. Inte minst när du tränar själv. Starten kommer att ske på bandyns egen högtidsdag, den 26 december, annandag jul. Håll utkik på Svenska Bandyförbundets hemsida efter mer information.

Allt för fler framtida Gyllene Generationer!

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg