Hoppa till sidans innehåll

Curt Einarsson om SM-finalen för herrar 2021

28 APR 2021 09:43
Curt Einarsson, före detta elitserietränare och förbundskapten, numera verksam i Svenska Bandyförbundets landslagskommitté, sammanfattar andras röster och sina egna funderingar från herrarnas SM-final.
  • Uppdaterad: 28 APR 2021 09:43

”Jag noterar att det finns många tankar och bestämda åsikter kring herrarnas SM-Final, både spelmässigt och kring utförandet i Uppsala den 3 april, då Villa Lidköping vann med 4-3 mot AIK efter hela 107 minuters spel. Bland annat säger Johnny Johnsen från Norge, som har sett närmare femtio SM-finaler, att herrarnas final i år var bland det bästa han har sett.

– Flera bandykännare här i Ryssland har liksom jag blivit imponerade av intensiteten och rafflet i matchen och det utan publikens uppbackning, säger Misja Pasjkin från Ryssland.

Håkan Brindholm skriver på Edsbyns IFs hemsida att han tycker att matchen hade i det närmaste allt man kan önska sig. Och det kanske man är nödgad att hålla med om, sett till att matchen avgjordes under stor dramatik i den 107:e spelminuten. Då avgjorde Villa Lidköpings Martin Karlsson med ett skott som gick förbi AIKs målvakt Andreas Bergwall.

– Inte matchens hårdaste skott men hyfsat bra placerad ovanför Andreas Bergwall som gjorde första draget och gick ner tiondelen innan skottet kom, beskriver Håkan Brindholm. Denne analytiske, nyanserade krönikör kommer sedan in på Tobias Nyberg, 27 år, i AIK som enligt Brindholm garanterat gjorde ”karriärens bästa match”.

Hjälmen lite på sned, men oj så rätt

Jag väljer att nu titta närmare på just AIK:s Tobias Nyberg som för fem säsonger sedan kom som 20-åring till Vetlanda från Lidköping och gav han avtryck som skridskoåkare. Han vinklade rören mot yttersidan, lika udda som att hjälmen satt på sned. Positionsspelet har utvecklats sedan dess, i linje med att hjälmen rättats till, men tempoåkningarna har dock blivit än mer intensiva. Han kan till exempel jämföras med Villa Lidköpings Felix Pherson, även han 27 år, som var en av planens absolut bästa under första halvleken.

Tobias Nyberg höll sin nivå matchen igenom - men blev tyvärr loser ändå. Samma gäller för AIK:s Johan Esplund. Att det var en avskedsföreställning på den stora scenen för denne vitale, underhållande 38-åring, vägrar vi att tro.

Ny offsidekultur?

En omdiskuterad händelse från matchen var ett par offside-incidenter. Eftersom TV-kamerorna var placerade enbart på långsidan så har vi inte tillgång till den exakta sanningen och vad som egentligen hände. Men det jag refererar till är Villa Lidköpings Petter Björlings omdiskuterade 2-1 i tjugoandra spelminuten på pass från Martin Karlsson. Eller samme Björlings 4-2 i femtioandra matchminuten som blev lika omdiskuterat. Det kanske är så att domarna Per Jakobsson från Göteborg och Tomas Ljung från Örebro gjorde helt rätt

Enligt min mening lät de sig inte i alla fall inte förblindas av den från mittfältet kommande Björlings position vid bollmottagningen. Han hinner ju trots allt långt in på offensiv planhalva, mot ett ”push-up-ande” försvar. Som att jämföra med ett möte i hissen när en är uppåtgående och en nedåtgående. Men detta är en känslig fråga, har jag märkt. Som att gå barfota på glaskross.

Eller säg så här, att det är sluge Villatränaren Johan Sixtenssons förtjänst. Kall nog att spara på draget till den stora matchen, mot rätt motståndare. En Sixtensson som det har hänt något med. Ropar sällan, eller aldrig på vargen numera. I stället mer förtroendeskapande, lugnare, stabilare inåt. Han verkar till och med våga kritisera sina egna numera med mera smartness, genomtänkthet och till synes mer oberäknelig utåt.

I övrigt – ja, jag skrev i denna krönika redan den 10 mars att Villa skulle lägga champagnen på kylning. Jag hade rätt.”

Signerat, 
Curt Einarsson

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg