Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: VM-bucklan åter i Sverige...

16 DEC 2016 14:39
...med Johan Löfstedt, Erik Pettersson och Daniel Berlin som toppar.
  • Skapad: 16 DEC 2016 14:39

”Det står 3-3 och det är en kvart kvar att spela, det är en ljudvolym i Göranssons Arena som vi aldrig upplevt på en bandymatch i Sverige tidigare. Det är som det var vid VM-finalen i Chabarovsk 2015. Bakom vårt mål finns ett blågult hav, det är målchans i princip i varje anfall, det är så intensivt så man vågar knappt andas och i det sista stormanfallet gör vi 4-3, vi vinner”.

Sa Svenne Olsson att det blågula havet skulle vara bakom vårt mål eller Rysslands mål?

Så beskriver förbundskapten, Svenne Olsson hur det 38:e VM-et i bandy avslutas. Detta sker efter en fråga om hur VM-finalen 2017 ser ut i förbundskaptenens huvud. Det ligger i luften att det är en finalmatch mellan Sverige och Ryssland menar han. Vi vill inte skapa en dålig samtalston med att fråga om lagen. Vår ambition är nämligen att göra en frispråkig intervju.

Du är nu inne på din fjärde internationella säsong, de två första var du assisterande till Jonas Claesson och nu är du ansvarig för andra året med Stefan ”Lill-Dino” Söderholm i din tidigare roll. Vad har hänt under den tiden med det internationella spelet? Du har en viss ensamrätt att tycka eftersom du har sett alla stormatcher live.

- Ryssarna har utvecklat sitt spel, inte minst defensivt, det är sällan de gör missar numera i luftspelet. Håller ihop sitt lag bättre, samtidigt som deras offensiva styrka och fart finns kvar. Om detta sen har skett under de senaste 3-4 åren eller under de senaste 7-8 låter jag vara osagt. Finland har ett cyniskt, konsekvent spel som vi fick känna på vid senaste VM i Uljanovsk. Oj, så smärtsamt det blev för oss den gången, erkänner Svenne Olsson utan omsvep

Är vår elitserie, med mycket bollhållande (sömnigt tempo, hade en kritisk läktarröst sagt) vändande och vridande och bussparkering vid straffområdet, något som utvecklar vår förmåga att bli världsmästare igen?

- Du är rätt på det, i elitserien går det i det närmaste att vara ohotad till mittplan. Flera av våra spelare fick ett uppvaknande när ryssarna i Trollhättan gick upp mycket högt på oss och därmed vände matchen.

Du kanske före VM skulle spela mot ett svenskt U-21/23landslag, förstärkt med Sergej Lomanov dy, och laget skull då ha klara direktiv om att spela ryskt?

- Hur skulle vi kunna få till ett sådant spel? När de är vana att vända, vrida och droppa? På sikt är det bra med ett Ungdomslandslag eller ett Bandypulslag som vi hade häromåret. Det var exempelvis då som Jocke Andersson övertygade mig om att han hade internationellt snitt.

Kommer ni att möta ryssarna med stor, snabb aktionsradie över hela plan eller kommer ni med något som ni är vana och trygga med? Du kanske till och med i din uttagning kommer att prioritera spelare med hög fysik och skridskorörlighet?

- Det blir en kombination, men det blir mycket mod och smartness.

Här skulle vi kunnat förtydliga vår fråga med att nämna spelare från Rysslandsmatchen som hade svårt att hänga med i det internationella tempot. Men varför nämna något som var uppenbart.

Har vi inte bara en huvudkonkurrent nu utan två?

- Finland har närmat sig och de är smarta, tempostarka, när de får till det är de svårbesegrade. Kazakstan om de får med sig sina bästa spelare får vi också vara uppmärksamma på.

Hur skall ni få till det samstämmiga i landslaget? Vi har detta snack på luciadagen, kan det bli lika finstämt som den bästa luciakör?

- Vi skall trycka på de rätta knapparna så allt faller på plats. Ett välsynkat försvarsspel och ett varierat anfallsspel. Genom att bland annat visa mod och sätta in stötarna i rätt ögonblick.

Störst överraskning vid genrepet i Trollhättan?

-Vårt lyftspel mot Ryssland och att vi gör tio mål på Finland får mycket högt betyg.

Om vi är rätt pålästa så hade Ryssland spelare med från förra säsongens U-21VM (Ivanov) och Finland hade tom flera spelare med från föregående JVM (Tvillingarna Määttä). Vi vann dessa VM efter imponerande spel, men vi hade inte någon spelare med därifrån. Din kommentar till detta?

- Vi har Erik Pettersson, det glöms lätt bort hur ung han är eftersom han varit med en tid nu. De spelare du nämner är födda -96 och Erik är en 95:a.

Skulle din trupp sett annorlunda ut om det varit VM vartannat år?

- Ja det tror jag. Då ges det utrymme till långsiktighet. Egentligen har jag inget emot detta. Rossijaturneringen vartannat år hade sina fördelar.

Kan du lätta lite på förlåten och avslöja något om hur du tänker skärpa upp hela a-landslagsorganisationen inför eldprovet i Sandviken?

- Kommer att vara mycket noga med alla rollerna på och vid sidan om plan.

- I Trollhättan fanns det en del av att visa upp sig över det hela, oundvikligen. Nu blir det något annat, nu kommer detaljerna att bli mycket viktiga, låt mig bara få nämna i försvarsspelet och i coachningen. Varje träning har stor betydelse.

Innan vår avslutningsfråga om Sveriges bäste bandyspelare, tar vi en fråga utanför boxen, som det heter. Som erfaren marknadsförare, säljare får du frågan:

Hur skulle du vilja marknadsföra VM och SM-finalen?

- Attrahera alla bandyföreningar med intressanta paketlösningar, inte minst för ungdomsspelarna, få till stånd något typ av utvecklingsavtal med SISU, som gör det prisvärt. Utan ungdomar ingen framtid. Göra någon form av publikindelning av arenan så det blir ordentliga stämningshöjare och större färgprakt.

Under samtalets gång har vi inte kunnat undgå att märka att han ej vill prata olika spelare. Lite halvljumt medgav han dock att matcha typ Daniel Mossberg ihop med SAIKs forwards och Johan Löfstedt med Jocke Andersson har sina samspelseffekter.

Vem är ”Sveriges bäste bandyspelare” just nu?

Oj, vad tyst det blev, den frågan förstod jag på tystnaden att vår förbundskapten ej ville ha. Direkt kompletterade jag med att det är ”just nu” det gäller, det kan vara annorlunda när säsongen är över. Fyllde också i med att du kan ta med både Nr 1 och Nr 2. Följden blev att även en Nr 3 namngavs.

1 Johan Löfstedt.
2 Erik Pettersson.
3 Daniel Berlin.

Någonstans i gänget ”Löfstedt/Pettersson/Berlin” menade Svenne Olsson också att Sandvikens AIKs nr 92 Alan Dzhusoev hör hemma.

Som en liten tändvätska erinrar vi om att Ryssland nu har vunnit fyra VM i rad.

Längre dominans har bara förekommit en gång tidigare i VM-historien - och det var när Ryss.. förlåt Sovjet vann de tio första VM-turneringarna.

Det är dags nu!

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg