Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Jonsson Villatränaren Johan Sixtensson (till höger) tillsammans med Joel Broberg under onsdagens upptaktsträff inför seriepremiären.

Signerat Einarsson: Tömma skallen snabbt

18 OKT 2018 12:35
– Vi var nog rent speltekniskt bättre i Svenska Cupen än nu, men vi hade stark revanschlust inom gruppen, säger WC-vinnarlaget Villas tränare Johan Sixtensson.
  • Skapad: 18 OKT 2018 12:35

Fortsätter med hur viktigt de mentala frågorna är vid dylika cuper.

– Den är rent av väldigt stor, det är nödvändigt att måla mycket bilder, tömma en bra prestation snabbt och ta dig an en ny med skallen. Det var vi bättre på nu, konstaterar en lugn men säkert innerst inne mycket nöjd Johan Sixtensson. Medveten om att han kommer att få en något lugnare (pressen, kritiken utifrån minskar) vinter i och med denna cuptriumf.

När målet är att vinna SM i mars kan dock aldrig resan bli lugn.

 

Micha Svechnikov glänste

Olika expertkommentatorers kompetens och lämplighet i olika bildmedia är populära måltavlor för diverse spottloskor. Ibland agerar också den som skall vara huvudansvarig, proffspersonen, i fullständig avsaknad av all form av feeling och självkritik. Tondövheten dominerar.

Typ ”skottet gick utanför, blev hörna, Milan-Edsbyn går till anfall (eftersom Byn inte gjort det så mycket nu i två cuper kan det kanske försvaras med ett nyhetsvärde) nu är det mål, domaren har blåst” är några av iakttagelserna och avslöjanden som bygger på att inget har synts i TV…

Därför är det så skönt att få lyfta fram Micha Svechnikov som expertkommentator. Var klok, analytisk, nyanserad, reflekterande och fri från plattityder. Redan intagit en tätposition i svensk media, oavsett idrott! 


Micha Svechnikov i den ryska landslagströjan. 

Lika unikt skicklig i denna roll som han var på plan. Ni som är för unga att minnas honom, skall veta att han var en av de allra bästa i denna sport. Kombinationen av att kombinera hjärna, klubba och boll var unikt. Byggde inte sitt spel på hög skridskoåkning. Oryskt. Skall åka en del mil i vinter för att återigen få uppleva honom på plan i sitt Ljusdals BK. Att det numera går långsammare är bara bra, för då hinner man uppfatta all bandygodis.

 

Fruktan för SAIK

– Märkligt hur ett lag som Neftyanik, med 10 landslagsspelare, väljer att i semin mot Sandvikens AIK frukta dem så mycket att de backar hem och inte utnyttja sin goda skridskoåkning, säger Stefan Karlsson som i egenskap av spelare, ledare följt alla dessa cuper sedan starten i Ljusdal 1974.

Eftersom Neftyaniks tränare, Michail Yuryev också är förbundskapten följs det av undran om Ryssland kommer att spela likadant vid kommande VM.

Lars Liw, landslagsman en gång, även han med i Dex-premiären 1974 och anfader till spelarna och ledare med Liw tycker att domarinsatserna var bra men är kritisk till spelarnas domarprotester.

I denna spalt har vi tidigare berört hur offsideavblåsningarna borde fördjupas, nu var suveräne Svechnikov kraftfull när han betonade det felaktige i att titta i slutfasen istället för att större fokus på hur positionerna är när passningen slås. Den kanske svagaste delen i detta WC var isen, lär av SC i Lidköping. (Detta med isen rent allmänt är något för Plankommittén att hugga tag i). När ändå spelschemat ses över, lägg in fler matcher under torsdag och fredag.

– Full återhämtning uppnår man sällan, säger Agne Bergvall. Det är ett evigt kompromissande. Tätt på matcher? Betydligt mindre stryk tar spelare som har skött sin grundkondition typ Villas Martin Karlsson och VSKs Martin Landström.

När vi säger att det blir 360 minuters spel för de spelare som går till final, blir repliken

– Det är inte längden utan intensiteten som avgör hur man är förberedd för att klara det. I ett slutspel och VM gäller det att vara preparerad för att klara fulltidsmatcher typ fem matcher på tio dagar. Inte som i ligan spela en match i veckan.

 

Var höll ni hus?

Samtidigt som WC pågick, genomfördes det viktiga gruppspelet för pojkar 18 i Svenska Cupen. Elitföreningarna Broberg, Tellus och Frillesås hade inget lag med.

Av de allsvenska föreningarna hade bara Tillberga, Borlänge, Nässjö, Västanfors och Ljusdal lag med. Minst sagt förvånande att ELVA allsvenska föreningar inte får ihop ett lag för 17-18-åringar? En bra 16-åring platsar också. Tillfälligt, eller varaktigt? Därmed får de heller inte ihop ett juniorlag de kommande säsongerna. Om så blir fallet är det verkligen alarmerande!

Fantastiskt skoj är det att föreningarna med division ett- tillhörighet hade hela ÅTTA lag med! Eller

Helenelund, Karlstad, Gustavsberg, Spånga/Bromsten/Hammarby, Uppsala Nya (UNIK), Surte, Derby/Linköping och GT 76.

Bra jobbat!

Allsvenskan och dess föreningar hörde till förra säsongens stora glädjeämnen.

Blev det ”hon dansade en sommar över det”?

Pigga ASFs (Allsvenska Serieföreningen) sportsligt ansvarige Stellan Edström får frågan.

– Jättesorgligt om det ser ut som du säger, varför det ser ut så kan jag inte svara på. Vi har nyligen dragit igång en projektgrupp som ihop med SBF skall utreda barn, ungdom och flickbandyn.

Så någon verkstad är inte aktuellt, det blir utredning istället?

– Vi måste snabbt komma till verkstad också, men först måste vi veta orsaken. Vi vet att det är lätt att få barn att börja spela bandy, men varför får vi inte behålla dom?

Vi hör sen hur Edströms andhämtning och grusberöring på den höstliga promenaden blandas med ord som ledarfrågor, bra möten och verkligt nuläge.

Det är nog påminnelse om det paradisiska höstvädret som gör att frågan om det är dags för en ”haverikommission” kom bort.

Eller är det åsynen av en älgko med två kalvar över viken som gör att koncentrationen faller?!

 

Se alla

15-åringarnas förbundskapten Pär Gustafsson, med 14 elitseriesäsonger, VM-titel och flera SM-vinster i verktygslådan har gjort sin debut som ledare vid de nyligen avslutade inspirationsdagarna för 14-åringar.


Pär Gustafsson är förbundskapten för Sveriges P15-landslag sedan i våras. 

Att det ihop med vårträffarna har varit 365 mötesdagar är ett ämne för fördjupning. Exempelvis att använda förbundskaptenerna ute i Bandy-Sverige som inspiratörer. Rent av den viktigaste uppgiften i ett perspektiv.

– Vårt absolut viktigaste långsiktiga uppdrag med landslagssektorn är stimulansfaktorn, konstaterar Per-Anders Gustafsson, landslagsansvarig.

– Vi är självklart nöjda med Inspirationsdagarnas succé men det föder automatiskt nya tankar om att vi borde göra en hel del mera, speciellt för tjejerna inom alla åldrar.

Eller hur en föräldrautbildning, på några timmar, ”de var ju ändå där på plats”, kanske är den nya given av ledarutbildning? Inte minst när tränare, ledare som Pär och Per-Anders Gustafsson (ej släkt) kan växla mellan tränarrollen och lärarrollen. Det var nämligen dessa två som även höll i ”chaufförsskolningen”, förlåt ledarutbildningen.

– Min strävan under dessa dagar var att se alla tjejer och killar, gärna förstärkt med något läraktigt eller bara ett ”bra kämpat” eller ”fint gjort”. Avsikten var att uppnå både nöjda deltagare och föräldrar. Fått mycket positiva reaktioner, säger en eftertänksam Pär Gustafsson.

Som är angelägen om att lyfta fram värdar, hjälptränare, fystekniker och fixaren Lasse Wennerholm. Naturligtvis målvaktstränare Jakob Säleby, som medverkade i Nässjö och Vänersborg. Den senare unikt duktig, men det visste vi sen tidigare.

– Nu väntar regionläger och senare elitläger, en trupp på 30 spelare som sedan blir till ett landslag. Patrik Södergren (ännu en gammal storspelare) och jag kommer att inte lämna något åt slumpen för att se alla och lite till, säger en taggad förbundskapten med helhetssyn.

 

Varför inte?

Några tycker att denna spalt ägnas för mycket utrymme åt ungdomsbandyn.

Orsaken till detta är helt enkelt att området är

Bandyns mest betydelsefulla fråga!

Vill inte dramatisera det med att det är bandyns överlevnadsfråga, utan istället försöka förstå varför inte fler föreningsledare eller distrikts/regionledare satsar. Nej, nej stopp, det går absolut inte att förstå! Det är en självklarhet.

Alla dagar i veckan är det rätt att propagera för ungdomsbandyns betydelse!

Läste i veckan en skildring från ”Mr 5-klass”, (även under flera decennier sommarbandyskolans rektor, skolman när han var yrkesverksam) Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson om upplevelserna under årens lopp, i en härlig blandning av flickor och pojkar, i skolidrott när den är som bäst, förtvivlade lärare som nu undrar hur de skall bete sig nu? Bandyhjärtat (5-klasstävlingen) skall nämligen enligt uppgift läggas ned.

Berättelserna hur han snackade in Johan Franzén (Detroit Red Wings senare) på isen vid en femteklassfinal gör sig bäst face to face.

 

Myten krossad

”Avgörandet kommer först sista kvarten”, har ni hört den kommentaren? Går det att belägga den med fakta? 

Statistikgurun Johan Svedbom har granskat alla 182 elitseriematcher förra säsongen och kommit fram till att det var 18 matcher som avgjordes under matchens sista 15 minuter. Vilket utgör 10 %. Är det exempelvis oavgjort 2-2 när matchklockan har passerat 75 minuter och ett lag gör 3-2 räknas det som matchavgörande. Om ett lag leder med 2-1 och gör 3-1 räknas det dock inte i denna statistik som matchavgörande.

När det gäller SM-slutspelets 26 matcher var det 6 matcher som avgjordes i sista kvarten. Vilket utgör 23 %.

Varför är andelen högre i slutspelet?

 

Golffyndet tackar bandyn

¤ Det nya golffyndet Alexander Björk, Växjö tackar bandyspelet i sin ungdom för bollkänslan.

¤ Kanske är det omvända också gällande bollgeniet Johan Löfstedt? Golflandslagsman som han var en gång.

¤ Vetlanda BKs hedersordförande Lars Forssell ringde från Båstad i söndagskväll och muttrade om, eller gladdes över, att det var Vetlandaspelare inblandad i tre av de fyra finalmålen i World Cup.

¤ De bästa ryska bandyspelarna tjänar 3-4 gånger så mycket mer än motsvarande i Sverige (200 000 sek/mån, nto). Ungefär samma förhållande är det också avseende föreningarnas budget.

¤ Vid den senaste elittränarutbildningen framkom det att vi i Sverige har 18 bandyproffs i Sverige.

¤ Både från ledande rysk och finsk håll framförs behovet av internationellt tränarsymposium. Finlands förbundskapten, erfarne Antti Parviainen säger ”typ som vi hade förr”.

¤ Under de senaste säsongerna finns flera tecken på att rysk scouting ligger främst.

¤ ”Glöm inte att på tisdag är det skridskoöversyn”. Det handlade då om den årliga grundliga genomgången av åkytor, radier, vinklar, jack mm. Överhörde i början av september ett samtal mellan ungdomsledare för 10-årslag.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag av landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg