Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström Förbundskaptenerna Hanna Dahlström och Magnus Nordin kysser pokalen efter VM-guldet i Oslo.

Signerat Einarsson: Tjejerna gjorde det igen

26 FEB 2020 18:10
Guld med mersmak var det när tjejerna vann VM i Oslo. De vann sin nionde titel av tio möjliga. Den svenska idrottens starkaste gren, kvinnorna, har gjort det igen. Det svenska laget imponerade storligen.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2020 18:10

Dels för det de visade upp.

Men också för det vi inte fick se denna gång. De behövde nämligen inte ta fram allt.

Trots att ryskorna i vissa moment, typ skridskoåkning och närkampstyngd, var bättre.

Men de blev avväpnade av ett mycket klokt spelande svenskt lag. Laget kuggade tag i varandra, det fanns två tre uppbackare, alternativ många gånger.

Där såväl närmarkering på speluppläggare som ett längre spel för att skapa osäkerhet om höjdläge fanns med i guldkonceptet.

Sanna Gustafsson var på sin vänsterhalv i semin en av de dominerande spelarna. Iscensatt med sin kraftfullhet och skridskoåkning.

I finalen dök sedan den Nässjöbördiga, numera i Skutskär, upp som långtslående lyrslagare med rätt skruv på högerhalven och hon gjorde det så hundraprocentigt konsekvent att längtan kom efter ett tag, ”du kan väl visa oss en enda åkning, Sanna?”

Det är kanske denna hängivenhet hos tjejerna som bildar grund för förbundskaptenen Magnus Nordins analys av att leda tjejerna:

”Det mest stimulerande ledaruppdrag jag haft”

Får vi då bara erinra om att Magnus Nordin, fritidschef i Vänersborg civilt, är den mest meriterade på denna post som nu också har blivit den segerrikaste.

Det fanns en gång i Vänersborg en fritidschef som hette Göran Ericson. Den tidens störste arenaförbättrare och turneringsfixare. Läger på ungdomssidan inte att förglömma.

En funktion och betydelse inom bandyn som borde uppgraderas.

Välkommen att stiga fram: Junior- och Dam-VM går i Sverige under februari månad 2022. Eventpinnen är ledig.

Åter till VM-finalen och spelarprestationerna när VM-finalen avgjordes på ett alldeles eget sätt.

all star dam-VM

Bilden: Svenska spelare prisades efter sina insatser under VM. Fr.v: Tilda Ström, Matilda Plan, Sara Carlström & Malin Kuul.

Guldglans

Med en timing utöver det vanliga. Låt oss ta ett guldglänsande exempel.

Andra halvlek har inletts och Sverige leder med 1-0. Svenskorna har frislag mitt framför ryska målet, strax utanför straffområdet.

Söråkerstjejen Malin Persson, nu i VSK, har dirigentrollen då hon har bollen och som hon nyttjar den ihop med Katrineholmsdottern Matilda Plan, även hon VSK:are nu, som kommer inåkande från högerkanten. Får en förnimmelse om att farfar Anders Plan också satte in sina stötar under Katrineholms storhetstid från höger. Här går det undan. 

Malin Persson smeker fram en passning på djupet, två ryska klubbor sträcker sig från två håll för att bryta bollbanan, nen de når inte bollen. Blir passningen för hård? Den ryske målvakten rusar ut, men Matilda Plan hinner före, rundar målvakten och lägger in bollen i tom bur.

Duktiga huvuddomaren Victoria Bergström har nog någon form av kontakt med assisterande Liza Morokhotova. Ingen offside. 2-0 och VM-finalen är avgjord. 

– Vi har kanske gjort något liknande tidigare och samspelet underlättas så klart av att vi spelar i samma klubblag, säger Malin Persson några timmar senare.

Ett mål som innehåller så mycket av fingertoppskänsla i tajming och medspelarkontakt.

De förändringshjärnor som anser att vi måste göra något åt de förutsägbara frislagen i bandyn blir anmodade ”att sitta still i båten”. 

Funnits mera

Med några dagars perspektiv till VM-finalen kontaktar vi Magnus Nordin för att checka om det fanns ”fler redskap i verktygslådan”?

– På grund av väder och is kunde vi inte använda uppspel utmed isen på rättvänd spelare i önskvärd utsträckning.

– Om vi körde fast hade vi några positionsbyten på gång men vi behövde aldrig utnyttja dem.

– Vi hade även en strategi för hur vi skulle spela om vi hamnade i underläge i slutet av matchen, men vi behövde inte använda den, säger en belåten och behärskad förbundskapten.

Frida med VM-pokalen

Bilden: Lagkapten Frida Rutqvist lyfter VM-pokalen.

Vi ber lagkapten Frida Rutqvist (fd Erlandsson) om ett ”ett-ords-omdöme” om ledarorganisationen runt damlandslaget:

Malin Kling; Tajmad

Jonny Johansson; Fixaren

Örjan Stål; Temperaturhöjare (har också fixat sponsring)

Hanna Dahlström; Överallt

Magnus Nordin; Kompetent

En gammal landslagsrutin har kommit åter. Eller har kanske alltid varit så på tjejsidan?

Nämligen att dagen inleds med en promenad.

En aktivitet som historiskt har genomförts oavsett väderform, Sibirienväder passerar revy i minnenas album, runda hotellet var ibland tillräckligt. En rutin, företeelse som inte alltid applåderades från spelarhåll…

Mycket TV

Det sägs att det har varit många TV-inslag från dam-VM. 

Hur det var med radion är höljt i dunkel-kanske gick resurserna åt till att leta efter skidskyttetavlan…

Hur är det egentligen med Norges alla skidåkare? Ingen vet detta bättre än den unike OS-specialisten, historiken Knut Audun Sörensen.

– Licensierade aktiva över 12 år har Norges Skidförbund 9000 aktiva och sex OS-grenar. Norges Bandyförbund, där även landhockey och innebandy ingår, har över 10 000 aktiva.

Sedan låter han oss få veta - kanske blir vi påtvingade det? - att om OS-loppet på 15 km skidor i Sotji och dess siste åkares resultat skulle konverteras till fotboll blir resultatet 60-0.

Pelle Nyström kan sin bandy

SVT-profilen Pelle Nyström, enligt Per-Anders Gustafsson” Västsveriges Jens Lind”, var allestädes närvarande oavsett om det var på Bergbanan, Voldslökka eller historiska Frogner Stadion. Är man uppväxt i Holmsund med bandy och fotboll och med hustru Maria från Vinninga utanför Lidköping är det naturligt.

– Tjejerna är så duktiga att de förtjänar all uppmärksamhet. Bandyn är speciell med sina öppna dörrars attityd till media, säger Pelle Nyström. Han berömmer Magnus Nordin och damlandslaget flera gånger under dessa VM-dagar. Besjunger bandyn och jämför med poesi, gäller att ”gunga med”. Aktualiserar att behållningen ökar med en viss kunskap och att vissa uppfattar det som hackigt när ögat tappar kontakten med bollen.

Han med örat uppfattade att USAs lag hade själva fixat en halv miljon i sponsringsmedel, att utbildningen skett på toppuniversitet som Yale och Harvard och att lönerna kunde tangera miljonstrecket.

 Pelle Nyström Knut Sörensen

Bilden: Knut Audun Sörensen & Pelle Nyström.

Bland tsarer, isprinsessor och prinsar

Att vara i Norge innebär också att den första bandymatchen på Frogner Stadion luftas mellan elegante Johnny Johnsen och nämnde Sörensen. Att svenske prins Wilhelm var en av spelarna då rådde det samstämmighet om. Svalde och stammade när frågan om prins Gustav (VI) Adolf var med, hamnade i fokus. Bilden på tsarerna Nicolaj II och Alexander III från slutet av 1800-talet med bandyklubbor sveptes snabbt förbi. Inte ens alla blickar från konståkningsfenomenet (3 OS-guld) och filmstjärnan Sonia Henie från alla foton kunde få herrar Sörensens och Johnsens engagemang att svalna kring tyska kungarikets bandyintresse.

När Norges 17-åriga resliga anfallslöfte Laura Follesö (Hövik IF) dominerade fick kanske Västeråstränaren Olle Wiberg, Villas Crister Andersson eller Skirös Jens Harrysson alla på plats, en anledning att skärpa sitt sinne.

Curt Einarsson

På landslagskommitténs uppdrag

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg