Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Tjejerna bättre

09 OKT 2016 16:31
- På testsiffrorna går det att utläsa hur klubbarna tränar, sa Agne Bergvall, fysansvarig för landslagen.
  • Skapad: 09 OKT 2016 16:31

- Alla testningar och bearbetningar av faktan har som syfte att det skall bli bättre därute, och accentuerar det med en svepande handrörelse över pågående gruppspelsmatch. Skillnaderna i den fysiska statusen var större i de yngre åldrarna. Tjejerna är bättre på att svara än killarna. Alla har varit inne och kollat sina värden.

Detta framkom när Landslagskommittén vid Svenska Cupen i Lidköping utvärderade Talanglandslagets och Landslagsveckans svaga och starka sidor. Samt självfallet också blickade in i framtiden kommande säsong samt med än längre tidsperspektiv.

Vi tar det där med framtiden direkt.

 

UNGDOMSUPPROP, föreslogs.

Förbundskaptenerna har respekt och ödmjukhet för klubbarnas roll och dess stora betydelse allmänt för bandyn men också specifikt för landslagsbandyn. När kommande talanger, brist på spelare kom upp, föreslogs att landslagskommittén skulle lyfta frågan med någon typ av Upprop. Allt i syfte att ge ungdomsbandyn en än mer prioriterad roll. Någon förbundskapten tvekade då han ansåg att vi därmed blottar en svaghet hos oss.

- Varför inte vara proaktiva, alla idrotter har mer eller mindre samma problem om vi i bandyn tar tag i det och gör något förbättrar vi vår image, sa samme Bergvall, den allroundkunnige idrottskännaren, med en viss fasthet i rösten. Hur det ser ut i Idrotts-Sverige var det därmed ingen runt bordet som kände sig manad att penetrera mera.

Per-Anders Gustafsson, ordförande i landslagskommittén, var på denna fråga i våras när han undrade om inte idrottsskolor i de yngre åldrarna kunde vara en passande nisch för bandyn. Detta mot bakgrund av att ungdomarnas fysiska status blir sämre och sämre. Kanske var det här också den förre idrottsläraren eller den nu under en följd av år framgångsrike företagsledaren i hälsofrågor som lyfte på delar i sitt mantra. Oavsett.

- Ett oeftergivligt krav vore att alla elitklubbar skulle ha minst ett lag i varje åldersgrupp, fortsätter ”Nöne” Gustafsson i sin konkretisering, denna gång genom att peka med hela handen så de lockiga hårtofsarna fladdrar runt öronen. Kanske var förbundskaptenerna väl medvetna om att skulle det argumenteras mot detta inlägg gällde det att vara påläst och mycket argumentationsskicklig.

- Vi bör också undersöka om det är inte dags  att under sommartid genomföra en brett upplagd ”Pree camp” för 14-15-åringar, kom det från samma håll.

När vi (jag) senare på dan föreslog och provocerade domarbasen Håkan Sjösten att nu när det finns en supervisor vid matcherna kan fjärdedomaren tas bort och istället fondera de pengarna till konkreta, resultatstimulerande och mätbara ungdomsprojekt.

- Bättre vi tar några VD-löner var Sjöstens svarsreplik…,med en mycket belåten spjuvermin.

Efter det kändes det onödigt att säga ”utan spelare inga domare” eller fråga honom hur han mådde. Hets och humor är svårt att hitta nyanserna på i skrift. Det skall dock inte underskattas som ett pedagogiskt verktyg.

 

VÄRNA OM STUDIERNA

Innan läger- och turneringsfrågor kom upp gavs besked om att de misstag som gjorts vid typ uttagning av Talanglandslaget skall justeras till med kompletteringsuttagningar. Redan nu gavs det besked om att nästa års träningstrupputtagningar skall vara klara under mars månad.

 - Under månaderna april-augusti är en tidperiod som vi kan ha landslagsaktiviteter utan att störa klubbverksamheten, sa Per-Anders Gustafsson, medan han skissade på en aktivitetsplan. Betonade att vi får akta oss för att höga kostnader med boende, ishyror och resor mm inte får gå ut över skolnings- och träningsverksamheten.

Vid den perioden kan ligga i tält både vara kostnadseffektivt och ge andra mervärden. Inte bara vi smålänningar verkade tycka detta vara okey. Kanske är det dags att rekrytera en sponsringsfixare för varje landslag?

Några lösryckta citat:

- Tyvärr tar vi då ytterligare en skoldag, sa Göran Boström, förbundskapten för 15-åringarna, apropå att störa skolarbetet med en lägerdag till. Viss reaktion spred sig då över lokalen då ämnet att stärka ungdomarnas studiesituation har dryftats under en halvdag med Linnéuniversitet i Växjö. Vid samma dag hade ett koordineringsmöte hållits med Martin Nyman, testare, föreläsare hos SBF under många år.

När Håkan Rohlén verkade mer intresserad av pågående bandymatch än mötet, vädjade kollegorna om allas förståelse ”då han inte får se så mycket toppbandy i Motala”. I det sammanhanget kom frågan om en bandyhall i Motala upp, det verkade som om det största hindret lär vara en åldrig eks läge och dess kulturvärde. Vi redde inte mera i faktan kring detta förhållande utan applåderade istället IFKs initiativ med ett bandy-fritids som lockat över 350 ungdomar!

- Skriv om teknikmärket som företeelse och betydelse, tyckte Magnus ”Kuben” Olsson, när det framkom att alla runt bordet hade erövrat bandyns teknikmärke en gång.

- Nästa gång vi har träff med Talanglandslaget, blir det troligen i november med en uppdelning av norr och söder, tänkte Lars Wennerholm högt.

Betydelsen av att yngre landslagsspelare befinner sig på samma plats som äldre skall inte underskattas. Kom upp när landslagsveckan ventilerades, Svenne Olsson började att ta upp den tråden. Rådde enighet om att till kommande säsong strukturera och systematisera den dialogen.

 

TRENDER I SPELET?

Med Svenska Cupen som underlag.

- De bästa lagen spelar mer metodiskt, de lag som har många bra spelare, får också effekt av att det spiller över på de mindre bra spelarna, Magnus Nordin, damernas förbundskapten. Som också tyckte att skillnaderna mellan de bättre lagen och de sämre ökar. Betonade att det är alltid de bättre spelarna i ett lag som sätter normen.

Svenne Olsson tyckte att

- Några lag spelar mer rakare nu än tidigare och försvarsspelet varierar mellan högt och lågt .

- Fler lag är offensivt lagda, att försvarsspelet ibland är lågt kommer vi ej ifrån.

Hur de svenska klubblagen står sig i konkurrens med de ryska får vi snart besked om vid World Cup i Sandviken. När vi strax efter mötet träffar Bollnäsgiffarnas klubbchef Robert Lindgren berättar han att vid Mini-World Cup för 15-åringar i Bollnäs har det under de fyra senaste åren slutat med ryska triumfer. 

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg