Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Signerat Einarsson: Tilltro till teknikträning

24 JUN 2016 15:40
- Som tränare hade jag ofta, mycket ofta, ”prioriteringsdueller” med mig själv, angående vad som var viktigt och mindre viktigt i träningen, säger Per-Anders Gustafsson, idag ansvarig för landslagskommittén.
  • Skapad: 24 JUN 2016 15:40

- Tyvärr blev ofta teknikträningen förlorare, vilket jag tillfullo är medveten om idag och beklagar, konstaterar Per-Anders självkritiskt.

Nu funderar han på vilken metodik som är den rätta både i syfte att ge denna träning större fokus och i ett framtida uppbyggande för svensk bandys bästa.

Låt oss under tiden ge lite olika ingångar på teknikområdet.

Vi börjar med lite internationella reflektioner.

I vissa kretsar av Ryska bandytränare har det sedan en tid tillbaka undrats över: ”Vart tog skarpskyttarna vägen i svensk bandy?” Jag tror det var innan Crille Edlund åkt och bombat från kanten i klubblaget Jenisej. Å andra sidan hade Patrik Nilsson bombat från alla vinklar i Archangelsk, Irkutsk och Chabarovsk i några klubbperioder tidigare, utan att det räckt som bevis. Båda i rysk skyttetopp.

Under lång tid var vår skridskoåkning helt enkelt för dålig i jämförelse med de ryska fartvidundren. I det sammanhanget undervärderar vi inte sällan styrkedelen. I World Cup i Sandviken för några år sedan roade jag mig med att räkna närkampsdueller mellan svenska och ryska spelare. Det blev en förödande övervikt för inslaget från öst. Även det ett område som skall med i träningsinriktningen. Men tillbaka till tekniken. Vilka konkurrensfördelar hade vi visavi ryssarna i ett historiskt perspektiv? Tekniken, i ett bredare perspektiv än skyttet, och att vara ”som bäst när det gäller.” Istället för denna slitna klyscha låt oss kalla det för Modet. När 21-landslagets förbundskapten, Micke Carlsson, tillika årets ledare, skall förklara VM-triumfen i vintras nämner han betydelsen av att det fanns spelare som steg fram när det gällde som mest.

Per-Anders Gustafsson, som alltid vågat träda fram, hävdar:

- Vi har vi övervärderat hallarnas betydelse och därmed tränat mer på helheten än enskilda delar. Utgångspunkten är då de krav som ställs på en modern bandyspelare idag och i framtiden.

Kan vi få lite ytterligare input utifrån? Egentligen behövs inga argumenteringar för självklarheter, men låt oss ta några exempel till.

- I vår friidrottsträning får vi hela tiden balansera mellan helheten och detaljnivå. Du må tro att vi under årens lopp ventilerat denna fråga, säger Agne Bergvall som också tränade, nu så aktuella, Sanna Kallur när hon gjorde de största resultaten.

- Under ett antal gemensamma bandymatcher och vid vårt snack på hemresor har den mycket ansedde tränaren Uwe Hakus ofta sagt att ”bandyn är en komplex sport.”

Att det inte bara är ett artighetsuttalande kan jag intyga då jag stått intill honom under matcher och sett Uwe Hakus eftertänksamma och kluriga ansiktsuttryck.

Ett uttalande som det är tyngd i! Uwe Hakus är nämligen idag kanske den mest meriterade tränare som finns i svensk idrott!

Uttalandet ger också legitimitet åt att vi vågar ställa oss frågan om träningsprioritering

 

Samtidigt får jag en trailer från Frankrikes träning under pågående EM-fotboll. En stor del av träningen består av ”onetouchtövningar”. Vid en snabbtitt på genomförandet märks att spelarna är mycket väl inkörda med dessa övningar. Vi skall dock vara försiktiga med att dra slutsatsen typ att det märks från vilken ”mylla” som alla tekniska franska fotbollsspelare är sprungna ur.

- Skall vi komma tillbaka till att bandyn är artisternas sport, är det ett måste att börja teknikträna tidigt, säger spelbegåvade Stefan Nordén. Som jag såg i vintras med sitt Mölndal slå den vackraste passningen denna säsong. En 60-70-meterspassning i planens längdriktning som började några decimeter ovan isen och sen planade ut strax före medspelarens mottagning för genombrott vid straffområdet. Att det sen blev offsideavblåsning och Nordénutvisning har jag lika svårt för att penetrera som hur egentligen Fredrik Rinaldo gör med sina ”intill-kroppen-dragningar.”

Men det tillhör ju de verkliga artisterna att vara svårförstådda.

Ola Fredricson, årets man i svensk bandy vid dubbla tillfällen, lika rappt spelsinne som slagfärdighet i munnen. Dessutom utrustad med ett exceptionellt minne:

- Vi åker bandy för mycket, fram för fler lirare som Johan Esplund och Johan Löfstedt som spelar bandy, slår han fast lika snabbt som jag har ställt frågan.

Minns en match på Zinken mellan Hammarby och Västerås. Pelle Fosshaug och Ola utvecklade en snabb teknisk, unik spelkombination i djupled som slutade med mål.

Den gången räcker det inte med artister, det var snillen som spekulerar.

Vi låter Per-Anders Gustafsson få avslutningsrepliken kring ämnet ”Tilltro till teknikträningen”:

- Det är hög tid för huvudtränaren att återta makten över off-iceträningen.

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg