Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Jonsson

Signerat Einarsson: Tilltron som VM-koncept

29 MAR 2018 14:15
Det började i december med VM-triumf för 21-åringar efter stor VM-thriller i Velanda.
Följdes upp med en storstilad dam-VM-vinst under svåra omständigheter i Kina.
Och med ett magnifikt världsmästarspel av 17-åringarna i Uljanovsk som avslutning.
  • Skapad: 29 MAR 2018 14:15

Jo, vi är loosers för 15-åringarna,19-åringarna och herrlandslaget.

Som Per Hellmyrs sa för en tid sedan ”Vi måste i större utsträckning i svensk bandy även ta upp det som inte är bra”.

Att exempelvis inte våga erkänna att vi är underlägsna ryssarna i skridskosnabbhet är ett sätt att kapitulera för traditionen eller kraftlösheten att göra något åt det.

Om vi i landslagskommittén uppmärksammar landslagen och dess spelare och ledare är det också alltid en hyllning till de ungdomsledare, moderföreningar, elitföreningar och alla administrativa, organisatoriska ledare samt tränare som gör detta möjligt.

Lät det svårt och obegripligt? Bredd och topp, ungdom och senior i symbios är för många rena självklarheterna. Precis som klubb- och landslagsverksamhet.

– Vi i nuvarande landslagskommittén har fokus på samverkansfrågorna uppe mellan klubb- och landslag kontinuerligt, vi anser att ökad öppenhet är en väg av flera att gå, säger dess ordförande Per-Anders Gustafsson.

– Kanske är bandyn snart mogen för att spela alla internationella mästerskap efter det nationella spelet och skall vi få de yngre talangerna att stanna i vår sport måste vi för både tjejer och killar kunna erbjuda bättre tävlingsmöjligheter nationellt och internationellt för åldrarna säg 14 år och uppåt.

  
Förlust gav ökat fokus

– Nu skall vi bli ännu tydligare och exaktare i uppspelsfasen, sa Mattias Rehnholm, förbundskapten för 17-årslandslaget efter 6-3 förlust mot Ryssland  i Uljanovsk i gruppspelet och inför stundande VM-final. En nyckelroll i igångsättningen hade den ett år yngre backen, liraren Jesper Granqvist från Edsbyns IF. Kanske kan bli bättre än vad både en Joe Lönngren och Joakim Svensk har varit och är i denna unika bandyförening.

Då hade hälften av baklängesmålen tillkommit efter strul med uppspelen bland annat efter egna brytningar. Delvis orsakat av extremt hög rysk forechecking, 3-4 motståndare surrade runt (och i) svenskarnas straffområde.

Framgångsrike (fyra SM för 18-20 under två säsonger) Mattias Rehnholm var medveten om vilka luckor som fanns på andra delar av planen om ryssarnas initialgrepp gick att ta sig ur.

Så resonerar en tränare som har hög tilltro.

Visst kunde det varit lätt att svikta efter gruppspelsförlusten efter en tappad ledning med 3-0. Lite knäckande när typ nr 11, den 175 cm långe och 72 kg tunge eller lätte, Stanislav Turushev från mästarorten Chabarovsk gjort ett gammaldags solomål på Sverige som är omöjligt att beskriva. (Kanske finns det på youtube?) Ett tag hade svenskarna honom nere på ett ben, men han lyckades fullfölja till 3-3.

Sveriges 1-0 i finalen tillkommer exakt så som var skissat före matchen.

2-1 kommer på ett lyft på den yta som uppstår när Ryssland lägger sin kraft på högt spel.

När ryssarna gjorde ett misslyckat lyft buade publiken…

Att sedan den ett år yngre Emil Nordström från Jönköpings BK pangar in två högerhörnor under ribban belyser hur effektiv denne spelare blev allteftersom turneringen framskred. Den kraftfulle, duktige spelaren i såväl det offensiva som defensiva spelet kom till VM med ett tre veckors långt matchuppehåll.

Att målvakten Benjamin Elfving (Pizzoni-Elfving är farbror) vid ställningen 4-1 till Sverige i andra halvlek klistrar en straff ger en extra belysning av att ingen tränares strategi kan avhjälpa om inte spelarna är på topp i rätt ögonblick.

– Sveriges lyckades att konsekvent genomföra sin matchplan att föra fram sina egna starka egenskaper och blotta motståndarnas svagheter, sa Fredrik Swartswe. Som med sonen Elias på plan understryker den traditionstyngda bandysporten. Fader Björn kanske är mer känd för sin skapare av ”dygnet-runt-turneringen” i Ljusdal, det som nu kallas World Cup, än insatserna som spelare.  Fredriks farfar Herbert Swartswe sägs ha varit Edsbyns förste strateg från sin försvarsposition.

  
Uppdraget var inte slutfört

När det stora segerruset i Volga Sport Arena hade genomförts i diverse former av att slänga klubbor och handskar högt upp i luften, isdans enligt det fria programmet, jämfotahoppning och någon tonårsmässig krockkramkalas av dessa lyckliga 16-17-åringar på isen hade avklarats kunde vi följa en världsmästartränares kroppsspråk.

Ursäkta aktive assistenten David Karlgren, Lidköping att vi ej kunde följa dig samtidigt.

”Där-satt-den-gesten med högerarmen och knuten näve i höfthöjd”

Kom på sig själv med ”att uppdraget var inte helt slutfört ännu”. Gick då artigt fram och tackade domarna, utrustad med det nypstarka handgreppet.

När han sen asade sig av plan med korta steg, isen var fortfarande mycket hal och fin, tittade han högt upp mot gaveln i vackra Volga Sport Arena.

Tittade han efter den lyckliga fen?

Byggläraren Mattias Rehnholm försökte kanske hitta den klassiska ryska arkitekturens fortotjka?

Det är ett mycket litet fönster som är utskuret i en större ruta. Också när fönstret har förseglats inför vintern kan man använda en fortotjka och öppnaden regelbundet för att låta luften cirkulera. (Masha Gessen, Framtiden är historia. 2017)

Vid den avslutande måltiden fick varje spelare sin uppskattning från ledarduon Rehnholm /Karlgren.

Och ledarteamet.

Nyheten med Team Manager för landslagen, i detta fall i form av Fredrik Ärleskog, Målilla ”är det bästa som hänt på länge”, Rehnholmcitat. Equipment manager Anders Nilsson, Katrineholm, har inte vunnit något på 15 säsonger med 17-åringarna…och läkaren Sebastiano Ferrau lovordades.

(Den 30-35 personers stora svenska fansgruppstödet höll också mästarklass!)

När vi kom upp i spelarkorridoren möttes vi av några överdrivet artiga gästförsäljare med lite putande skjortor.

”Mannen med segerhuvan” sa då direkt

– Det där verkade mystiskt det måste vi hålla ögonen på.

”Uppdraget var inte slutfört ännu”.

Trots att ett antal inbjudningspropåer från det internationella förbundet inkom under kvällens lopp om bankettmåltid höll förbundskaptenen fast vid att inte lämna truppen. Hade den Eksjöboende Mattias Rehnholm också tagit lite budskapsintryck från den gamla militärstaden?

  
Bollen studsar

Under turneringens gång hände det att bollen studsade ifrån spelarnas klubbor några meter och därmed tappades anfallsflytet. Var det kolfiberstrumpornas fel på klubban, kompositklubban eller träklubban som var boven i dramat? Eller ovanan att spela i detta tempo?

Ivern var för hög att komma in i nästa moment.

– Att Ljusdalsspelarna Isak Flodberg, Marcus Öhman och Elias Swartswe har spelat i allsvenskan märks på deras hårdhet, säger Mattias Rehnholm. En samstämmighet uppfattade vi att Rehnholm och Karlgren hade kring inlärningens betydelse av att spela jämna och tempohöga matcher.

Liknande analys (betydelsen av att spela seniorbandy) gjordes ännu tydligare av ledarna efter JVM i Norge.

  
Jämbördiga med mästarna 

P15-VM spelades i Söderhamn samtidigt som P17-VM i Uljanovsk.

– Så här nära att vinna har jag aldrig varit tidigare, säger Göran Boström, förbundskapten när vi får kontakt fyra dagar efter VM-finalen.

– Vi var bättre även i skridskoåkningen men vi kunde inte göra mål.

Vad har vi då att lära av vår antagonist i öst?

– De är lite mer desperata än vi.

– Karl Thagesson, (Villa) med god fighting spirit, skridskoåkning och bollbehandling uppehåller Göran Boström sig lite extra kring .

Kommer snart in på Rasmus Skarps (Edsbyn) kraftfullhet, Melker Brobergs (Villa) klokhet och Siriusspelaren Arvid Tappers speedspel. Blev också korad till VMs bäste mittfältare.

Om vi förstått saken rätt har vi här bandydna hos alla. Och då har vi ändå inte kommenterat unge hr Shamshutov, Ljung eller In-Fa-Lin.

  
F17 var i elden

Direkt efter SM-finalen var Uppsalas duktige Ronnie Alsén värd för matchutbyte mot Finland och klubblagsspelare från Norge.

När vi stör Annika Lundberg på någon semesterort vid Medelhavet säger hon

– Flickorna är så lyckliga över att dom efter två träningsläger fick spela matcher med nationalsånger och hela kittet. Att det sen sammanföll med SM-finalerna gjorde att de växte lite ytterligare.

– Som grupp var de oerhört fina att ha att göra med och spelmässigt är de kloka för sin ålder.

Vi kunde ana oss till i förbundskaptenens utläggningar att även här finns ämnen som skulle må bra av att spela seniorbandy. Efter viss tvekan hos Annika Lundberg får vi också fram att passningsspelet behöver bli mer distinktare, inte minst med bollträffen.

Flickor som lyser lite extra är backen Elin Almkvist, Skirö AIK, Tranåshalven Wilma Wachenfeldt och med vandringen upp i laget blir det extra stopp när kusinerna Hanna Palm, Sandvikens AIK och Wilma Uhlin ,Grycksbo IF/Sandvikens AIK kommer upp till skärskådning. Toppforwarden Tuva Alsén, Uppsala sticker också ut.

– Det betyder oerhört mycket att få spela matcher, nästa steg för dessa tjejer att spela landskamper är damlandslaget. Steget dit är jättestort, för stort fastslår Annika Lundberg. Värd att lyssna på eftersom hon bland annat är vår mest erfarna förbundskapten.

Hon fortsätter med att föreslå att införandet av ett 19/21-års landslag är en väg att gå för att överbrygga nuvarande stora skillnad.

  
Ökad transparens

– Vi anser att det är angeläget att föra ut de internationella erfarenheter som görs i så stor utsträckning som möjligt via våra landslag till Bandy-Sverige, säger Per-Anders Gustafsson med eftertryck. Lika viktigt är det att se, iakttaga och lyssna av synpunkterna från fältet framhåller den före detta mästartränaren i påskens inledning.

– Vissa tycker vi är för försiktiga om olika företeelser, andra att vi är för kritiska. Vi har försökt att få igång en debatt om träning, ibland har vi försökt att provocera lite, men än har vi ej lyckats. Ni skall veta att det är mycket lättare att få igång herrar Agne Bergvall och Curt Einarsson i kommittén i dessa frågor… Ett vet vi dock, att det är mycket lite av utveckling som har kommit till om det inte varit föremål för seriös analys, granskning, åsiktsbrytning och dialog.

– Ni som har bommat att anmäla er till Bandyforum i Växjö den 13-14 april gör det omgående. Med bra deltagare, varvat med de föreläsare som engagerats, är det en särklassig uppställning. Skulle motsvarande föreläsningsgarde ställt upp i näringslivet skulle kostnaderna legat på en siffra till. Nu 1950 kronor, minus resebidrag på mellan 250-800 kr.

Nästa gång kanske vi skall skildra den lycka som finns hos 10-åringar när de får spela cup på tvären av plan, typ Bromans cup i Örebro. Lycka finns det också på ett annat sätt när Kållands BK genomför Nattabandy för 32 motionärslag i Sparbanken Lidköping Arena.

Lycka till med säsongsutvärderingen, planeringsjobbet och boksluten!

Tack för samarbetet säsongen 2017/18

- snart publiceras träningstrupperna inför kommande säsong.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg