Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Signerat Einarsson: Tempot avgör VM

18 DEC 2018 15:39
Aldrig tidigare har landslaget haft så många åkstarka, långa tunga spelare som nye Felix Pherson, Christoffer Fagerström och Simon Jansson. Samtliga kommer med förkärlek bakifrån.
  • Skapad: 18 DEC 2018 15:39

När sedan Erik Pettersson, även han från mittfältet, satte fart i ljusa Rättvikshallen vid matchen Sverige-Ryssland sprutade det om framfarten. Blir därmed den förste svenske spelaren som gör konkreta, märkbara framsteg under sin sejour i österled. Var det inte rentav ”lite guldglitter” kring honom när han mycket tempofyllt och auktoritärt gjorde både 6-5 och 7-5.

Nu fick vi ånyo se ett lite lojt, trött, bekvämt spelande Ryssland. Ungefär som det brukar vara när det inte är VM-final.

Vi tror inte ett ögonblick på att Svenne Olsson och laget låter sig luras av detta än en gång. Samordningen och kommunikationen mellan lagdelarna var bristfällig, kom i dager när det sker i trebackslinjen. Eller när nr 15 den i Sverige bekante Alan Dzjusojev på en högerhörna står mitt i skottsektorn och kan oantastad avancera, var därmed uppkomst till ryssmål. Ett mål som jag har svårt att hitta något liknande i minnet. Men du positive, Svenne Olsson, fundera inte vidare på detta baklängesmål. På VM-lägret är det bara att sätta på videon under teorin på Quality Hotel i Vänersborg så löser spelarna detta själva.

Då kommer också fram hur effektivt det kan vara med flippar i offensiven typ det som de S-märkta Berlin och Edlund gjorde mål med.

Tempot i elitserien?

Mer allvarligt är då tempot som finns i elitserien.

– Detta makliga tempo, som vi alltför ofta ser i elitserien, är inte bara förödande för landslagets förberedelser utan även för den publika upplevelsen, säger Per-Anders Gustafsson, landslagskommitténs ordförande med bestämdhet.

Var VM-bucklan hamnar ligger kanske i händerna på elitserietränarna (inklusive Svenne Olsson i Bollnäs) i respektive länder.

Det fanns landslagsspelare i båda lagen som tyckte att tempot var tröttande i Rättvik.

16 backhandspass

Motalas bandygymnasieelever hade av de erfarna, meriterade lärarna Pär Höckert och Tommy Svensson fått uppgiften att under matchen IFK Motala-Sandvikens AIK i studiesyfte räkna landslagskaptenen Daniel Berlins backhandspass. Avrapporteringen slutade efter första halvlek när de hade noterat hela 16 stycken. När vi med tre matcher på mindre än en vecka har låtit oss imponeras av Felix Phersons sätt att i åkningen dominera i klubb- och landslag, börjar vi att fundera över det konkreta resultatet? Vi frågar läktargrannen Per-Anders Gustafsson om iakttagelsen?

– Definitivt tillhör han en av dem som har internationell kapacitet, att passningstempot är lite långsamt ibland beror kanske på att backhandspasset är något omständigt?

Efter en halvleks specialstudie håller vi med.

Konkret då, på antalet målpass eller andra pass? I statistiken står det att efter 12 matcher har det gett 6 målpass som ger en 25:e plats. Men sen kommer vi på att även hörnläggarpass ingår-vilket får konsekvensen att passningsstatistiken som analytiskt instrument och som jämförelseunderlag är näst intill odugligt.

Och andrapasset som verkligen kan öppna upp spelet finns överhuvudtaget inte med som faktaunderlag.

Märkligt att detta med en haltande passningsstatistik fortgår säsong efter säsong utan att någon gör något åt det!

Vi frågar Per-Anders Gustafsson, styrelseledamot sedan 2011 och med en styrelseperiod tolv år tidigare, om dennes syn och vilken som är ansvarig?

– Delar uppfattningen om att  vi borde ha större fokus på passningsmomentet, inte minst faktaorienterat.

Störst som mannekäng

Ser du hur effektivt och hårt Joel Broberg arbetar i det initiala defensivjobbet som toppforward?

Kanske är det så att denne talang är mest unik på hur han knycker boll från motståndarna. En skola som vore värt att utveckla. Allt i syfte att få ett mer varierat spel. Den som började med detta var den evigt unge, spelbegåvade Stefan Nordén, som i dagarna som 50+ gör comeback i Boråsbandyn. Den elake hävdar att Stefan Nordén gjort sig ett större namn som mannekäng än som bandyspelare.

Publikstölder

Ett av bandypublikens godismoment är när en toppforward (oftast) blir frispelad med en passning bakifrån! Ett tekniskt moment, oftast i ett högt tempo och med samverkan mellan två spelare som ger händelse och matchupplevelse som bandyn är ensamma om. Ett riktigt wow-ögonblick!

Som alla vet kan det bli stort avstånd i meter mellan passningsmottagande spelare och siste man i försvaret eller försvarslinjen. Speciellt med ett ”pushuppande” försvar och snabba djupåkande kedjespelare.

Att avgöra om det är offside eller inte är mycket komplicerat! Alltför ofta tar meddomarna det säkra före det osäkra och blåser offside. Förståeligt, men ibland felaktigt. Offsidedomaren slipper därmed skäll för ett godkänt mål.

Och det blir publiken som blir bestulen på ögongodis!

Detta borde vara ett fokusområde som fördjupas, tränas, dryftas i alla sammanhang. Typ hur långt kan avståndet bli mellan försvar och anfallare med olika längder av passning?

Alla utvecklingsresurser borde läggas på detta moment i kombination med slag på klubban, (5 minuters utvisning) då kommer automatiskt träning på spelförståelse in i bilden.

Vi tror på ett julmirakel. Hoppas herrar Sjösten och Modin i ansvarig ställning också gör det. Strunta i om tränarna beträder isen, efter att de drullat i isen några gånger blir det nog ändring. ”Radarmätning” vid byte av spelare är ett annat felaktigt fokusområde.

52 ungdomsprojekt är verkstadslära

När det var dags att söka medel ur det sk Idrottslyftet kom det in hela 52 projekt från bandy-Sverige! Såväl dessa utvecklingsprojekt som den mer traditionella ungdomsverksamheten skall uppmärksammas alla dar i veckan.

Blir hedersplatser vid kommande Bandyriksdag och VM i Vänersborg?!

Bandyn behöver mer verkstadsfolk och görare!

241 talanger, 15-16 år

Har i dagarna varit på elitläger. 56 föreningar hade spelare med. 94 spelare kom från elitserieföreningar och 90 från allsvenskan. Att föreningarna i Frillesås, Mölndal, Skövde, Otterbäcken, Jönköping, Åtvidaberg, Västerstrand, Karlstad och Tillberga har en spelare med är stort.  Västerås SK hade flest med eller 21 spelare, närmast följd av IK Sirius 14 stycken, Villa BK 13 spelare och IFK-lagen Motala, Rättvik och GT-76 med 12 spelare vardera.

Vid landskamperna nu i Rättvik var det en upplevelse att gå och sniffa bandy-historia i klubblokalen. Fattades bara att Einar Tätting, en av de störste, skulle tittat fram bakom en tenntallrik. Och nu sker det en förnyelse, vilken bandyglädje! Mitt i hockeyland.

Skutskär och Sandviken från damerna och Tellus, Sandviken från herrserien samt Boltic från allsvenskan hade inga spelare med. Om vi noterat fel rättar vi gärna till det.

Förbundskaptenen för 15-årslandslaget Pär Gustafsson ger sin syn på talangerna

– 125 mil i bil för mig och Patrik Södergren, från Söderhamn i norr, via Örebro ner till Nässjö i söder, visade sig värt varenda mil!

Jo, det är fd storspelaren, åkstarke Södergren som spelat i Boltic, Sandviken och Bollnäs. Pär Gustafsson har även spelat i Sandviken och Bollnäs. Samt i landslaget för båda.

– Så otroligt roligt att se hur grabbarna födda -04 (plus en handfull -05:or) brinner för vår sport! Så grymt mycket talang, säger en entusiastisk Pär Gustafsson

– Det kommer bli ett mycket tufft jobb för oss att plocka ut vårt P15-landslag, då konkurrensen är knivskarp!

– Nyttigt för samtliga ca 120 grabbar att få vara med runt elitlägret, se, möta och lära från varann, heter det från Gustafsson, Lidköping i avslutningen. Ej släkt med Per-Anders Gustafsson från samma ort.

Med dynastin Boström till Norra ishavet

VM för 17-åringar går i Archangelsk vid Norra Ishavet, vi låter kaptenen för skutan, Göran Boström lätta lite på förlåten:

– Vi har ett gäng med väldigt talangfulla och duktiga spelare, en spelare (Jesper Granqvist) som spelar i Elitserien och ett flertal (Gabriel Augustsson, Västanfors IF, Kasper Sandgren, TB Västerås, Noa Djäkner, Ljusdals BK (ytterligare bekräftelse på att något är på G i Norra Hälsingland) Edvin Porswald, TB Västerås och Clas Boström, Västanfors IF/Edsbyns IF) spelar konstant i Allsvenskan. Två spelare är även med i P19-landslagstruppen (Emil Nordström och Jesper Granqvist).

– Vi ser det som den nästan största utmaningen att få alla dessa spelare att ta grovjobbet i kollektivet, säger förbundskapten Göran Boström avslutningsvis.

Sverige är titelförsvarare sen förra säsongen. Även då gick det på rysk botten, i Lenins Uljanovsk, vann då efter en mycket imponerande insats!

Två av de mest dominerande spelarna då var åkstarke, skjutglade, avslutaren Emil Nordström, (Jönköping då, VBK nu) och backdirigenten, den lille, kalle Jesper Granqvist. (Obs han har moderklubb EIF.)

Pappa, farfar Sören Boström har vunnit ”Lilla VM” i just Archangelsk.

Blir spännande att följa hur dynastin Boström lyckas denna gång.

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg