Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Talanglandslaget redan kläckt

13 APR 2017 11:03
Bandysäsongen 2017-18 är redan igång. I alla fall har den första landslagstruppen, det så kallade Talanglandslaget värkts fram.
  • Skapad: 13 APR 2017 11:03

Två fulla lag har i god tid före påsk kläckts av bandyns samtliga förbundskaptener.

Här finns naturligtvis Årets pojk- och flickspelare Jonathan Svensson, Vetlanda BK och Olivia Dahlsten, Hammarby IF och de juniorprisade Matilda Plan, Västerås SK och Joel Broberg, Villa Lidköping BK.

Eftersom det är spelare från de yngre landslagen, 17-21, år har Svenne Olsson och Magnus Nordin inte haft någon tongivande roll i nomineringen.

Spelare som nu proffsaktuelle Erik Petterson, 22 år i sommar hör ju till Fabergé-klenoderna Gjorde 200 elitseriemål redan som junior. Slagit de flesta rekord på vägen och rivit många vallar. Färdigkläckt som han varit länge.

Ungefär som SM-hjälten Tuomas Määttä för Finland. Alla de spelare och ledare som mött dem och följt tvillingbröderna Määttä sedan 15-årslandslaget är inte nämnvärt förvånade. Unike Esa Määttäs utvecklingsarbete i Finland borde ha smittoeffekter. Detta skall inte på något sätt förringa Ola Johansson och Thomas Liws med flera Edsbyledares finputsning av dessa diamanter den senaste säsongen. När hände det senast att en spelare i 20-årsåldern dominerade en finalmatch på liknande sätt?

Såg honom i J-EM för tre säsonger sedan och redan då hade han en förmåga att med boll skifta tempo som gjorde att munnen förblev öppen i en obegåvad pose.

”Kan han så kan vi”-vore kanske en passande paroll för Talanglandslagets strävanden?

- I syfte att få ut dessa spelares fulla potential kommer vi att specialgnugga detta landslag vid tre tillfällen, säger Per-Anders Gustafsson. Landslagskommitténs ledare fortsätter sedan att berätta om att kravet på träningsrapportering med mera kommer att öka på detta landslag i år. Om vi förstår signalerna rätt kommer kraven att öka på flera landslag i framtiden.

- Skall vi förmå att behålla positionen som bäst för exempelvis flickor 17 och herrlandslaget och inta ledningen för de andra måste vi putta in mer och riktig träning.

Sedan ställer han frågan om vilka fler ungdomsidrotter som spelar inför 6-8000 åskådare (F-17 VM i Irkutsk) och i samma andetag utvecklar denne erfarne bandyledare spelarkraven och svårigheterna att vinna mästerskap på rysk botten.

En av våra största talanger är kreative Martin Landström, nu senast styrde han P20-finalen med sitt Vetlanda ungefär som ett år äldre Tuomas Määttä gjorde med Edsbyn i stora finalen. Har nominerats till ”Årets Junior” de två senaste säsongerna men ej har haft något genombrott i elitserien. Martin Landström var med i Talanglandslaget förra säsongen.

Vad gav det honom då och hur mycket är han beredd att putta in i träning för att ta nästa steg?

 -Ifjol gav det mig en väldigt tydlig förståelse för vad jag behöver förbättra fysiskt och lägga mitt fokus på till årets försäsongsträning. Jag behöver öka min power, svarar Martin Landström uppriktigt.

- Inför nästa säsong är jag beredd att putta in väldigt mycket. Jag är inte alls nöjd med vad jag presterade i vintras i elitserien. Så bevisligen krävs det mer för att ta nästa steg.

Vi hör Tranåsbördige Landström tala om att han helt enkelt inte har jobbat tillräckligt hårt och att det krävs ett bättre utfall för att det skall tillfredsställa hans egna ambitioner.

Då ser vi framför oss hur många spelare det var som aldrig ville sätta stopp för fyssnacket i teorilokalen ifjol vid första träffen. Frågorna och synpunkterna fullkomligt haglade i luften, trots att klockan började närma sig en ny dag.

De eventuella kritiker som finns till Talanglandslagets vara borde upplevt ett dylikt ögonblick.

Nästa gång får vi kanske ta rörliga bilder som budbärare.

Svenska Bandyförbundet gör detta för de Talanger som vill.

Ps Sagt av Ola Fredricson till Agne Bergvall

- Dig skulle jag mött i min ungdom.

   
NOMINERADE SPELARE TILL TALANGLANDSLAGET 2017/18 >>   

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg