Hoppa till sidans innehåll
Foto: Vickan Westh Andreas och Oskar Westh efter segern i World Cup.

Signerat Einarsson: Talangjakten fortsätter

27 OKT 2019 11:52
I upptakten av varje säsong lever hoppet om att en ny bandystjärna eller ett nytt spelmoment, skall stiga fram som en lyckogörande Fågel Fenix.
  • Skapad: 27 OKT 2019 11:52

Tubkikare, stativ och bandspelare och mycket annat packas med till World Cup. Skall ryssarnas fler och fler hallar krossa oss. Eller?

Blir lika servicevänligt bemött här av Siv Forsberg som av Lena Johansson i Lidköping.

Så långt från ett stönande ”och du, då, va ska du göra här?” det går att komma.

Precis som i Lidköping är det Gösta Finberg och Mats Eriksson, Borlänge de förste som det blir tugg med. En är GIF-are och en SAIK-are. Gösta skulle få fina dagar. Dylika publikröster är värda att lyssna extra på, för de ser mer än sina favoritlag. Och de värnar genuint om bandyn.

 
Fenomenet Andreas Bergwall

Och så är Andreas Bergwall, 45, fullkomligt suverän i World Cup!

Apropå talangjakt…

Visst går det att framföra att spelarna får skrämselhicka när de kommer i närheten av honom. De gör tvärt om på något felaktigt sätt. Skjuter plötsligt när de skulle gått med bollen och tvärt om. Finns en mängd bortförklaringar som figurerade under Sandvikendagarna. Typ låg målvaktsstandard, det svåra skyttemomentet är inte tajmat än, blir bättre skott när det är nittiominuters matcher. Nonsens.

Målvakten, Lesjöforssonen, Andreas Bergwall är ett unikum! Hur han kan hålla den 186 cm och 91 kg stora kroppen i trim är en gåta. Vi får nog borra i DNA-generna hos pappa-målvakt, Sven Bergwall eller hos mamma Anita, där den unike, gymnasten och landslagsmannen ”Staffa” Bergströms gener sticker ut. Nu får vi nog lämna frågan och mer hänvisa till ”Sagans och poesins Värmland” än några forskningsrapporter.

När 20-årige Åby-målvakten Victor Birgersson (bilden) räddar ett vinkelskott från Edsbyns unike Tuomas Määttä genom att ändra riktning på kroppen i en redan påbörjad rörelse på handbollsvis är associationen till pappa Hasses tio år som toppmålvakt i handboll nära. Eller förklarar vi det med att han är ung och bara 181 cm lång och 74 kilo lätt. Eller att han redan gör sin tredje säsong som fulltidsspelande senior.  

De lag som låter de större talangerna i 17-20- årsspannet bara spela ungdomsbandy eller åka buss (=sitta på bänken) borde få sin elitlicens ifrågasatt! Utan talangskolning och talangjakt är vi losers. Är du bekvämare med ordet ungdomsverksamhet istället tar vi den.

 
Arv och miljö

Att Oskar Westh, Bollnäs GIF steg fram i Sandviken fanns föraningar om redan vid Svenska Cupen, två veckor tidigare. Allmänt prestigelöse och mycket framgångsrike, en av våra största mittförsvarare, pappa Andreas, gratulerade vi till sonens utveckling och undrade om det var mamma Jennys bollsinne som exponerats…?

Förr fick jag frågan varför tre bröder Einarsson kunde spela elitseriebandy? Ingen protesterade när jag framförde mamma Elisabeths bollsinne.


Att Joel Broberg skulle komma tillbaka efter skadan och visa klass direkt var väntat.

– Han ger toppspelarnas hemjobb en ny dimension, säger den fd förbundskaptenen och mästartränaren Leif Klingborg, efter en ny kraftfull åkning.

Var det tre egna spelare han åkte ifatt och förbi i hemjobbet?

Kusinen Albin Thomsen, Villa BK, tog ytterligare ett steg in bland de etablerade på den forna hemmaarenan, Göranssons. Tre mål i kvarten mot just SAIK understryker detta. Tidigare har vi berört papporna Peter B och Tommy T antal matcher i högsta serien. Förlåt, systrarna Helen T och Catrin B att vi inte tidigare tillräckligt har berört era insatser som mammor eller borrat i gener och idrotts-miljön.

Vore spännande att reflektera vidare i ämnet ”Bandyn som traditionssport” och i arv och miljö. Samt att fördjupa ämnet: ”Är idrottens största ledarresurs, föräldrarna en större belastning än tillgång?”

 
Redan saknad

Succén i Svenska Cupen med det snabbare spelet som målvaktsutkast utanför straffområdet innebär och 7-mannaspel som matchavgörandefanns inte här.

Historiskt sett har inte spelare och tränare alltid varit positiva till förändringar av tävlingsformer, spel eller utrustningsfrågor. Nu finns det ett sensationellt stort gehör från spelarhåll att införa målvaktsutkastet redan till denna säsong.

– Det är mycket glädjande med denna respons, spelarna har insikt om att detta ger ett större offensivt, snabbare och därmed publik-attraktivare spel, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

– Tyvärr, anser inte domar- och tävlingskommittéerna och därmed vår styrelse detta utan vill skjuta på beslutet till nästa säsong, jag beklagar detta, heter det vidare från ledande förbundshåll.

 
Välmående bandyföreningar

Klassiska Selånger bandy hade under en period nästan bara ett seniorlag. Nu finns ett lag i varje åldersgrupp under 16 år och föreningen växer.

Ordförande Öyvind Eriksen (bilden) berättar att de genomfört tre träffar under detta tema.

– Perfekt att få någon med ett utanför perspektiv som gästtyckare, senast var vi styrelse, ungdomskommitté och ledare för tjejlagen, som jag uppfattade det åkte vi därifrån och var laddade med ny energi

Projektledaren Lars Wennerholm, (som också har medverkat i Sundsvall), konstaterar att det har genomförts eller har planerats in 47 föreningsbesök från Haparanda i norr till Ronneby i söder.

– Vi har genomfört eller planerat in över 100 träffar och uppskattar att det blir 150 innan säsongen är över, genomförs alltid ihop med SISU, säger han vidare.

 
Distriktstrimning

Distrikt Västergötland hade i senare delen av september ett Bandykonvent för ett 40-tal ungdomsledare, blandat flickor och pojkar.

Ordförande Christian Nilsson säger

– Ämnen som vi hade uppe var skridskoteknik, slipning, målvaktsträning samt hur vi hanterar ungdomar med diagnos och visionsprogrammet 2025.

 
Förändringsvindar

Äntligen, i dessa Nobeltider passar det utropet väl in på premiäromgången, Svenska Cupen för damer!

Västerås SK segrade i den första upplagan av Svenska Cupen. Foto: Micke Eriksson

Vi gör vågen för:

Skirö AIK som nu kört sitt tjejläger för åttonde gången, nu med 120 deltagare från elva föreningar!

Ledningen för P-21 landslaget med och tränarna för klubbarna möjliggjorde spel i ExTe cupen i Ljusdal. Extremt kort varsel. Och att Ljusdals BK släppte in våra största talanger i cupen gjorde att VM-förberedelserna blev något extra. Bandypuls har under senare utvecklats från att vara något för Hälsingeklubbarna till en viktig kanal för svensk bandy! Ett olycksfall i arbetet betecknar vi att landets största talanger denna gång hamnade i skuggan av en oldboysmatch och LBK.

att de förändringsvindar som pyser ut från de internationella beslutsrummen också blir realiserade.

 
Mer verkstad

Avslutningsvis låter vi landslagskommitténs nye ordförande, den mycket erfarne Anders Bergström få betona vikten av att leda tankar och ord i handling från alla de möten och sammankomster som hålls

– Vi borde inte hålla någon sammankomst oavsett inriktning om vi inte kan kanalisera det, till en konkret handling, åtgärd. Ibland är vi också pigga på att lägga ner något utan att vi först har beslutat om vad vi skall ha istället.

Ligger mycket tyngd i detta då Anders Bergström har det inofficiella rekordet för deltagande i flest bandymöten!

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg