Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Svensk bandy tar rygg på tysk fotboll

02 JUN 2016 10:14
Curt Einarsson levererar ännu en tänkvärd krönika.
  • Uppdaterad: 02 JUN 2016 15:54

Med hallarnas entré fick vi en strukturändring i svensk bandy i linje med elljusinträdet och de konstfrusna banornas tillkomst. Och det var inte Stockholm med nästan 800 000 invånare (2008) utan Edsbyn med 4000 som hade den förändringskraften. I Stockholm skall det byggas monument över politikerna, kanske inte alltid till medborgarnas bästa. Vad har tolv bandyhallar i Sverige betytt för vår snabba bollsport? För talangfostran, seriespelet och träningsmässigt?

Låt oss fokusera på träningen. Idrottsliga prestationer mäts i siffror. Förr begicks ispremiären på stor bana någon gång under oktober månad. Ibland tom först till dygnet runt-turneringen i Ljusdal. Med hallarnas inträde sker det många gånger den 1 augusti. Låt oss göra ett litet räkneexempel. Augusti - september skedde det förr över 60 timmar off- ice på stor bana. Merparten var till och med off- ice överhuvudtaget . Hur har den träningen förändrat april- juliträningen?

 I vår landslagsverksamhet är vi mycket medvetna om att vi i stor utsträckning är beroende av starka klubbar och dess träning, säger Per-Anders Gustafsson direkt, när vi får kontakt med landslagsverksamhetens ansvarige.

 Men skall vi hävda oss mot ryssarna kan vi inte bara förlita oss på att höja attraktiviteten på vår liga genom att enbart värva hit ryssar. I olika sammanhang har vi nu en tid dryftat marknadsfrågor utan att uppnå mer TV-tider eller regelförändringar som ger ökad spänning i spelet. Och nu gäller det att vara koncentrerad lyssnare för nu kommer synpunkterna från den bandykunnige ”Lichöpingsbon" lika snabbt som Esplund sätter fart på bandyplanen .

Konkret: de bortåt 70 timmar vi investerade i bland annat styrketräning innan hallarnas tillkomst, hur har de fördelats nu?

 Ser vi på de två senaste säsongernas svenska mästare, Västerås SK, har de imponerat med sin offensiva kraft. Grundad på bra isträning eller oerhörd målinriktad träning off-icetid är frågan. Eftersom andra lag gärna tar efter mästaren, marknadsledaren, kan vi hoppas så, konstaterar Per-Anders Gustafsson.

Sen berättar han om engagemanget av de mycket kända och framgångsrika friidrottstränarna, mindre kända som lagtränare, Agne Bergvall och Uwe Hakus som redan presenterat sina tankegångar och erfarenheter för förbundskaptenerna. Mer av mätningar och rådgivning kommer det att bli vid landslagsveckan i Vetlanda i höst. Bandyn blir därmed den första idrotten som försöker lära av den tyska fotbollen. Uwe Hakus hade en mycket central roll i bland annat skapandet av Tysklands fotbollsakademier. Skulle vi dra ut ämnet fotboll från Uwe Hakus CV skulle vi inte få något ytterligare textutrymme i denna artikel.

– VI vet att den grund för elitidrott som egentligen krävs på 1100 timmar av fysisk aktivitet för en trettonåring inte går att göra mycket åt, kommer från duon Hakus/Bergvall.

När Per-Anders hör detta konstaterande hakar han på med kommentaren att här har bandyn kanske en chans att starta idrottsskolor. Tillbaka till Agne Bergvall:

 I träningsdebatten är det lätt att hamna i volymtänket utan kritisk bearbetning av innehållet. Samt vikten av att minimera skadedelen. Jag vågar till och med sticka ut hakan och säga att ljumskskador skall tillhöra en försvunnen tid.

I avslutningen hör vi "överste landslagschefens" ord om att närma oss dessa frågor med ett ödmjukt input från andra idrotter men med ett fast grepp om att förändra om det rätt tar lite tid. Med lite mer touch av VSK:s offensiv och tysk fotbollsutbildning kanske vi snart är "bäst igen." 

Skribent: Curt Einarsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg