Hoppa till sidans innehåll

Signerat Einarsson: Succé igen?!

02 JUL 2016 17:02
När Sverige blev juniorvärldsmästare i Sibiriska, Kemerovo år 2002 talades det då om att det var Sveriges ”bästa juniorlandslag någonsin”.
  • Skapad: 02 JUL 2016 17:02

Per Hellmyrs och hans lagkompisar med födelseår 1983 och 1984 kallas i de inre kretsarna även idag för en ”gyllene generation”.

Nästan ”hela det laget” gick vidare till A-landslaget till senior-VM-triumfer och till SM-titlar och proffsspel i Ryssland.

Det är att gå för långt att dra slutsatsen att detta har orsakats av Svenska Bandyförbundets talangskolning. Som ibland också gått under namnet talanglandslag, men när vi talar med några av spelarna ur gänget med bla Jonas Svensson, Olof Englund, Anders Spinnars, Per Einarsson, Per Hellmyrs, Jonas Nygren, Jesper Eriksson - vilken match han gjorde vid årets SM-final! -, Daniel Andersson, Johan Esplund och Jonas Edling berömmer dom de insatser som gjordes av Svenska Bandyförbundet för ett femtontal år sen.

- Det var stort då och känns lika klockrent idag, det var riktiga höjdpunkter när vi träffades, säger Kalixsonen Olof Englund. Inte sällan skedde det på Bosön.

Alla fick nämligen inte som Olof Englund och Per Einarsson uppleva fyra veckors isträning med Jenisej på plats i Krasnojarsk!

- Det var innan ryssarna hade börjat bli så taktiska, så det var timme efter timme med skridskoåkning, minns Olof Englund. Vi har fått flera rapporter även numera hur ryska lag prioriterar skridskoåkningen. Men på en knastrig telefonledning och med lagom trötta småbarn strax före läggning är det inte passande att börja med fördjupningar i ämnet.

Nu tar Svenska Bandyförbundets landslagskommitté med de drivande Per-Anders Gustafsson och Lars Wennerholm upp denna idé igen. Denna gång dock anpassat till den digitaliserade världen. Via en specialframtagen app får spelarna individuella träningsprogram och instruktioner som bla är kopplade till deras labbtester. Kommunikation som sker via deras mobiltelefoner. Program som har utarbetats av den kände friidrottstränaren Agne Bergvall. Träningsresultat som är lätt att följa och kommenteras för exempelvis klubbtränaren och förbundskaptenen.

Första sammandragningen sker i Växjö i augusti för tester, utbildning och information.

Juniorlandslaget har vid mästerskapsspel nu två säsonger i rad triumferat. Vid Trollhättan nu i vintras var det efter en finalthriller som saknar motstycke. Och P21-landslaget vann också sin VM-final. Nu skall bla juniorerna Martin Landström, Robin Öhrlund och Oscar Wikblad bevisa att Landströms två Årets Juniortitlar inte var felval, att Robin Öhrlunds explosion i VM-finalen kan göras om och om igen. Precis som Oscar Wikblads suveräna spel vid JSM-finalen i mars i år.

Att delar av den ”gyllene generationen” med Per Hellmyrs i spetsen i vinter vid hemma-VM också har något att bevisa efter fyra raka VM-förluster bekräftar än en gång om idrottens färskvara.

Talanglandslaget omfattas av närmare 30 spelare, flickor och pojkar som äldst födda år 1994.

- Detta med talanglandslaget, tillsammans med en del andra nyheter för landslagsspelarna, har blitt möjliga tack vare extra projektstyrda RF-medel, säger Per-Anders Gustafsson i en avslutningskommentar.

 

TILL DE UTTAGNA SPELARNA I TALANGLANDSLAGET >>   

Skribent: Curt Einarsson
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg