Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eric Fiedler Jönköpings Emil Nordström och Västanfors Clas Boström finns båda med i P17-landslagets observationstrupp.

Signerat Einarsson: STÖRST av allt…

21 JUN 2017 09:53
Talangmanifestation, model super!
Ända sedan 60-talet har det funnits ett intresse från förbundskaptenerna att stimulera de bästa att träna lite till. Inte minst off ice.
  • Skapad: 21 JUN 2017 09:53

Nu har 159 spelare nominerats för landslagen.
Rekord!
Och då finns inga A-landslagsspelare uttagna i detta antal.
Talanggrupperingen kallas numera obstrupper.
Förr kunde det vara både en träningstrupp och uttagning av en grupp spelare som då var under observation. Därav namnet observationstrupp.

 

DAGSLISTA

Varje förbundskapten har betonat att uttagningarna är lite av en "dagslista".

Med andra ord. Fritt fram för kommande säsongsöverraskningar.

Samtidigt är det ju från dessa trupper som en stor del av landslagen kommer att nomineras senare i vinter. Tro inte något annat. Men det är bra att förbundskaptenerna inte låser sig!

Låt oss ”observera” dessa 159 talanger i midsommartid.

Superlöftet Ida Friman, Kareby, flyfotade Linnéa Larsson, Bajen eller mycket erfarna målvakten Linda Odén från samma förening. Dam-VM i staden Chengde, Kina väntar runt hörnet.

17-åringarnas Kasper Sandgren från Tillberga har redan gjort elitseriedebut. Och har i sin träningstrupp som kompisar de välklingande bandynamnen som västmanlänningarna Westman och Boström. Elias Swartswes farfar Björn skapade dag- och natturneringen i Ljusdal en gång. Drömde häromnatten att likt en fågel Fenix steg en jätteturnering fram för de riktigt unga. Smålag, lek, musik, tävling i en skön hälsingeblandning.

19-åringarnas superlöfte Joel Broberg, Villa, skall dra med sig övriga. Kanske är det någon med bandynamnen Askelöf, Åström, Westh, Arvidsson eller Sundelius som skall haka på. Samtliga med gener i släktträdet från A-landslaget.

21-åringarna skall preparera sig för hemma-VM i Vetlanda.

I denna trupp finns det en hel drös spelare som haft betydande landslagsframgångar. Namn som Oskar Wikblad, EIF, Edlund/Jansson, SAIK, Robin Öhrlund, IFK Vänersborg och Martin Landström m fl. skall borga för att trenden inte bryts

 

UNDERBART

Vi nås av informationen att på den paneldebatt som hölls i samband med SBFs årsmöte ägnades två tredjedelar av tiden åt ungdomsfrågor. Vackert!

Kan det sen också övergå i konkreta ungdomsprojekt, gör vi vågen alla dagar i veckan.

Vi skall hylla och ära de ledare, klubbar och därmed distrikt som tycker att ungdomsverksamhet och talangutveckling är angeläget! Och som prioriterar och anslår resurser.

Något som ibland, oftast spelarna inte har en aning om. Bakgrund till att de får hålla på med det roligaste som finns; att leka och spela bandy. Händer det att det finns spelare som hyllar tränare och ledare de haft under sin karriär? När det alltför sällan händer handlar det om ett positivt ord till den tränare de har just då. Ibland sker även detta bara på en direkt fråga.

Andas ibland tom lite inställsamhet och rädsla över det. Ett tack eller ryggdunk är ett mycket underskattat påverkansinstrument.

 

TILLTRO

Håll ungdomsledarnas fana högt!

De är värda all credit!

Vid Talanglandslagets majträff i år började vi så smått att träna spelarna i intervjuteknik och kommunikation. Otryggheten vid inledningen byttes efterhand ut mot kreativa svar och gemensamma skratt.

Att Martin Landström i skiljedomsärendet vid övergången från VBK till VSK har uttryckt sig balanserat har noterats.

Kanske kan vi framöver få uppleva att repetitiva svordomar i segerögonblick blir utbytta mot målande adjektiv?

Men låt oss ta det här med hela bandy-Sverige först.

39 föreningar har spelare med i de olika observationstrupperna

Från Åby/Tjureda i söder, målvakten Viktor Birgersson, till de nordliga målvakterna Ida Bergqvist från Östersunds BS och Jenny Johansson Kalix Bandy

Vilken spridning!

 

TALANGJORD

Alla bandydistrikt har lämnat talangbidrag.

Småland toppar med 34 spelare följd av Hälsingland med 22 spelare och Gästrikland med 21spelare.

Seniormästarna Edsbyn har 13 spelare bland de 159.

Segerrik både med talangutveckling och i seniorspel.

Imponerande!!

Mästarlagets nr 8 (Andersson), 10, 26 (Liw, två spelare och tränaren), 11, 18 (Edling),

14 (Fridh), 17 (Hammarström), 66, 99 (Määttä) och ass.ledarna/tränarna Johansson (Ola, Hasse) har bandy-DNA i blodet långt utöver det vanliga.

Vore mycket spännande att forska, penetrera i ämnet; 

Hur bli framgångsrik med både ungdoms- och seniorverksamhet?

Villa har 9 spelare med, Sandviken och Västerås 11 vardera. VSKs tjejsatsning bidrar här med 6 spelare. 

Hammarby har nått "personbästa" med 12 spelare, men så vann de också 16-årsspelet!

 

BÄST I KLASSEN

Vetlanda har en viss suveränitet med hela 16 uttagna spelare! Och det är ingen tillfällighet. Under flera säsonger har klubben haft flest spelare i ungdomslandslagen.

Flera gånger de senaste månaderna har ordförande "Callis" Jonasson konstaterat att
mästartiteln för såväl 18- som 20-årslaget räddade föreningens säsongsfacit. Unik prestation! Redan tidig vår var ”mannen bakom verket”, Mattias Rehnholm nere hos Agne Bergvall i Växjö och skapade sig ett brett fysiskt nuläge med alla spelarna. Så långt från ”gatans parlament” och enskilda tyckande man kan komma. A-laget missade som bekant slutspelet med ”Sveriges mest talangfulla lag” och verkar ha svårigheter att skapa sig en högre seniorplattform. 

 

PÅ G

Sirius har på senare fått mer och mer spelare i de olika tränings- och landslagstrupperna.

Snart dags att ta nästa steg med seniorerna?

Villa, (med enormt goda förutsättningar), har bra bredd på sin talangskolning men har vissa svårigheter att få till det allra sista.

Sandviken, Västerås och Hammarby har imponerande stabilitet i seniorspelet men talangskolningen pendlar.

Vänersborg med 2 talanguttagna nu och Bollnäs med 5, har historiskt haft en riktigt bra talangutveckling.

Precis som Kalix, 3 spelare med nu, två av dem är F17-landslagets Jenny Johansson och Emma Andersson, har också historiskt varit starka på ungdomssidan.

Har dock tyvärr ej lyckats att hitta några spelare från Tellus, Gripen och Broberg.

 

SYMBIOS

Talangskolningen i Edsbyn och Vetlanda, se vunna SM-tecken för pojkar och juniorer, hade heller inte varit möjlig om inte det hade funnits föreningar som satsat på ungdomsverksamhet.

Edsbyn hade vid senaste Juniorfinalen 9 spelare utifrån och 7 från EIF.

Katrineholm Bandy, IK Sirius, Hammarby IF, Veiterä, Kalix Bandy, Ljusdals BK och Bollnäs GoIF är föreningar som fungerat som leverantörer.

Vetlandas motsvarande för 18-åringarna var 6 spelare från Åby/Tjureda IF, 2 som har Jönköpings BK som moderklubb och 1 spelare vardera från Tranås BoIS och Målilla GoIF. Juniorerna hade hos de gulsvarta 8 spelare med annan moderförening.

En fråga som ibland dryftas utan symbiosförståelse.

Bredd och topp hand i hand är ett svenskt idrottsunikum.

 

UNGDOMSCUP i tiden.

Vi måste bara tillåtas att få göra vågen för exempelvis Agnes Lundgren, Sunvära SK, och Hanna Arkbro, Västerstrands AIK, Hanna Frick, Uppsala BoIS, Wilma Uhlin, Grycksbo IF och Amanda Vainio, Söråkers IF. Jönköpings Emil Nordström, Västanfors Clas Boström. Ni minns väl dessa två på Årets Bandybild?!

Måtte hela Bandy-Sverige få fortsatt hög produktivitet på ungdomssidan!

Bandyns i särklass mest angelägna område.

Och sen tar vi det här med ungdomscup igen.

Vilken förening, distrikt blir först att dra igång en annorlunda ungdomscup, för spelare under 12-år? Med fräscht nytänkande, som en gång i tiden DEX-cupen var i Ljusdal?

När vi får tag i landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson, nyss hemkommen från Inspirationsdagen i Örebro, för 14-15-åringar bubblar han över den respons som denna nya aktivitet fått från ungdomarna och närvarande ungdomsledare och föräldrar.

– Vår sport behöver fler aktiviteter året om. Fler läger, sammandragningar, träningar, lek, nya spelformer som ger varaktighet och bandyglädje, säger Per-Anders Gustafsson.

– Skall bli spännande att följa vilka distrikt och föreningar som blir först ur startgroparna att dra igång konkreta ungdomsgrejer.

Tror du på detta?

– Det finns ibland en tendens till att vi politiserar, dryftar in och ut i möten och utredningar istället för att dra igång.

– Under off season kan vi ge extra kunskapsöverföring, stöd och uppbackning till dom som vill dra igång något, utlovar Lidköpingsbon med unikt brett idrottskunnande. 

Skribent: Curt Einarsson, på uppdrag från landslagskommittén
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg