Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sören Johansson Förbundskaptenen Håkan Rohlén instruerar sina spelare inför P19-VM i Drammen.

Signerat Einarsson: Spela seniorbandy

31 JAN 2018 10:59
Så tog Ryssland hem det tredje VM:et i vinter. Men de två första, P21 i Vetlanda och Damernas i Chengde i Kina gör att vi har ett upp.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2018 11:05

"Småkronornas VM i Drammen", några timmar före att det smäller i Chabarovsk, rådde vi inte med att ta. Ett JVM som i stor utsträckning var Joel Brobergs VM.

I en tuff semi mot Finland var han inblandad i alla de fyra svenskmålen.

  

Innan vi dyker djupare i svensk bandys juniortalanger skall vi scanna av 15- och 17-årslandslagens generalrepetition i Nora och Örebro på lördagskvällen.

Ett Nora som hade landskampsentusiasm antingen om det handlade om generös hamburgerdistribution, stipendieutdelningar eller en IPad till lagens båda lirare.

– Fick bland annat se en skridsko- och passningsskicklig back i Simon Winther från Falu BS en duktig speldrivande Måns Racov och en lurig pigg forward i August Ljung, båda från Vetlanda BK, säger Per- Anders Gustafsson.

I 17-årsmatchen mot Finland i Örebro fick vi se ett riktigt bandygodismål när Tillberga Bandys tempostarka Kasper Sandgren spelade i rätt läge till Emil Nordström Jönköpings BK som tryckte till i vänsterläge. Njutning!

Tillbergaspelaren gladde oss också med några snabba och långa backhandspassningar. Välkommet! 

 

ÖVERLEVNADSVILLKOR

På sistone har vi roat oss med att fråga olika bandyledare om bandyns viktigaste fråga? Ta död på tillbakaspelet, inget speluppehåll i januari/februari,  "bussparkeringen" vid straffpunkten bannlyses, och större publicitet kommer som några svar. Bandyn som OS-sport säger höjdarna.

Bandy som OS-sport kan Norges Bandyförbunds Tor Audun Sörensen, duktig JVM- fixare, rabbla upp vid ett uppvaknande mitt i natten. 40 miljoner i potten. Knut Audun Sörensen, jo de är bröder, har gjort en helt suverän nulägesbeskrivning på engelska, ryska, kinesiska, franska av vinteridrotternas OS-status. Där det är en självklarhet att bandyn som näst störst vinteridrott avseende licensierade utövare skall få OS-status. Enligt uppgift anser de olympiska kommittéerna i Norge, Sverige och Finland det också.

Låt oss dock inte tappa fokuset på nästa generation bandyspelare.

Varje säsong gör vi en kartläggning av vilka föreningar det är som har störst spelarbidrag till landslagen.

På damsidan till VM i Kina var det fem föreningar som var representerade; Kareby IS, Västerås SK, AIK, Skirö AIK och Skutskärs IF men vi fördjupar först när vi får med F17-landslaget också.

Tom av de åtta föregångarna till Stig Bertilsson på ordförandeposten i Svenska Bandyförbundet är det bara en, Arne Argus, som har brunnit för denna verksamhet. Så hade han också en bakgrund som ordförande i SBFs ungdomskommitté.

Det är tre bandyföreningar som har med spelare i alla de fem landslagen på pojk- och herrsidan, Edsbyns IF, 9 spelare, Villa Lidköping BK har 10 landslagsspelare samt Vetlanda BK med 12 spelare. Så har det varit de senaste säsongerna, inga större förskjutningar.

SAIK har totalt lika många spelare med som VBK, men de har ingen representation på15- årslandslaget. Åtta av de S-märkta leveranserna hittar vi på P21- och herrlandslaget.

Alla dessa fyra föreningar tillhör för närvarande också slutspelsgruppen på seniorsidan.

Villa och VBK har dock haft vissa svårigheter att ta det sista steget till mästartiteln.

Föreningarna klarar därmed att kombinera bredd och topp!

Av elitserieföreningarna är det bara Kalix och Broberg som ej är representerade.

IFK Motala får ett streck via den till säsongen värvade Philip Florén från Villa BK.

Hammarby IF har endast spelare med i herrlandslaget.

En förening som sällan får beröm är Tillberga Bandy, låt oss ge dem en blomma för 3 landslagsexporter.

Vi inväntar de slutliga VM-uttagningarna för P15- och de båda 17-årslandslagen innan vi gör en slutlig summering. Då delar vi ut rosor till Spånga/Bromsten, Rättvik och Jönköping för deras ungdomsverksamhet.

Huvudfrågan är inte antalet landslagsspelare, resultat i Mini World Cup eller SM-titlar för 18- och 20-lagen. Ta vad som helst som exempel på att ungdomsverksamheten verkligen finns som prioritet.

Vad finns att göra för att lyfta ungdomsverksamheten i svensk bandy?

Ämnet kommer upp på bandyns största ledarkonvent den 13-14 april i Växjö.

Chricke Granqvist, Edsbyn, fick vi under P17-landskampen i Örebro att ta en kort pratpaus när vi ställde frågan om orsaken till föreningsframgångarna på ungdomssidan. Pausen kunde också ha orsakats av sonen Jesper Granqvists resoluta backspel.

– Traditionen är förklaringen, vissa föreningar har framgång endast för någon åldersgrupp när det dyker upp några engagerade föräldrar som tar tag i det. Medan andra har en självklar satsning år efter år.

 

RAFFLANDE JVM-MATCHER

I semifinalen hamnade Sverige i ett 0-2 underläge mot ett bra spelande Finland.

Vid den matchperioden träffade vårt blåvita grannland på tennis medan vi bommade när sedan Sverige började upphämtningen var det snart ombytta roller.

I bronsmatchen avgjorde hemmalaget Norge mot Finland under sudden deathspel. Om några år finns det en bandyhall i Oslo och det sjuder av intresse just nu att utvecklas bland annat via kontakter västerut.

Kanske blev matcherna extra stressiga då matchtiden var endast två gånger trettio minuter. En finalmatch borde avgöras under nittio minuter. Före matchen tog vi upp frågan med norsk/svenska ledar-, FIB-duon Sörensen/Bertilsson.

– Lite grann av en etikfråga att vi ger spelarna denna chans, nästan alla får bara uppleva detta en gång. Denna fråga är betydligt större än vilket lag som tjänar eller förlorar på nittio minuter, slår landslagskommitténs ordförande Per-Anders Gustafsson fast.

Efter 15 minuter, en kvarts match, har Ryssland tagit en 2-0 ledning och 3-0 efter halva matchen. Finalen skall då normalt sett vara körd för svenskt vidkommande.

Men plötsligt börjar detta stabila ryska lag, som hade bortåt 5-7 kg/snitt i mer vikt, muskelstyrka, börja vackla. Sverige hade under pausen lagt in mycket mer mod och kraft.

Andra halvlek blir en kamp, inte minst märks detta vid typ rusningen på hörnor.

De spelbegåvade Joel Broberg och Jonathan Svensson gick rakt fram och söndrade de röda motståndarna. Joel gjorde det via högre tempo och dragningar närma motspelarna, Jonathan via dragningar som bara "öppnade upp en rak linje". Vid både ställningen 2-3 och stolpens insida vid 3-4 var kvitteringen så närma den kunde bli.

Finalen blev så rafflande som nästan bara en ungdomsfinal kan bli.

Skönt att inga skador uppkom. Puh, vilket ansvar den internationella bandyn har visavi spelarna och klubbarna… Fanns en uppsjö av slag och bentacklingar på öppna ytor. Huvuddomaren Christian Förde var omöjligt att tolka i vad han såg och inte såg. Löste dock en svår situation med boll i mål när målburen var någon annanstans. Spelarna och ledarna skall ha beröm för att de inte brydde sig utan bara spelade vidare.

Överhuvudtaget fanns en värdighet hos spelarna efter slutsignalen.

Imponerande!

Fjärran från kastade medaljer och hätska utfall.

Sammanfattningsvis mycket starkt av det svenska laget att komma tillbaka in i matchen och ha oavgjort innan matchens store gigant den ordinarie Jenisejspelaren Ilja Lopatin säkrade hem guldet med sina tre mål. Följdriktigt också vald till turneringens mest betydelsefulle spelare. Joel Broberg vald till bäste mittfältare.

– Spela mer seniorbandy, var budskapet hos ledarkaptenerna Håkan Rohlén och Sergej In- Fa-Lin i avskedsorden till spelarna i Karlstad ett dygn efter finalen.

Fullt ut är det bara Joel Broberg. och Victor Birgersson som gjort detta. Arvid Johannesson, Victor Pettersson har spelat 14 och 13 matcher i allsvenskan, Albin Thomsen 13 i Sandvikens AIK.

Per-Anders Gustafsson summerar:

– Vilken final, att se detta händelserika, tempofyllda och mycket intensiva spel värmer. Lite undrande till att vi har svårt att behärska vissa tekniska moment med klubba och boll i luften typ mottagning, där var inte ens Joel Broberg hundraprocentig och vår rörelseförmåga på skridskorna och samordning i typ försvarsspelet, säger en reflekterande Per-Anders Gustafsson.

– Uppenbart också att vi i svensk bandy behöver tänka till så våra talanger får spela mer seniorbandy och pressas till att behärska ett högre tempo.

 

ISINTRESSE  

Direkt när man närmar sig vackert belägna Marienlyst bandybana, denna gång inramad i ett vackert snötäcke, börjar det vankas aningar om förstklassig bandyis.  I en stor skylt vid entrén berättas det om hur de till och med tog mjölk till hjälp när det gjordes is till OS 1952.

Nästa synintryck är de två ismaskinerna som glider fram så sakta. Här finns ismakare som kan sitt gebit.

– Än bättre är det när vi har tillgång till fyra maskiner, säger ismakare Tor Gundersen.

Som också berättade att de aldrig går hem förrän planen är vidgjord.

(När vi gick förbi Zinken matchdagen när Bajen-Byn fick skjuta på matchstarten var den ej avskrapad vid kl 09.32…)

– Viktigt är att ha tillgång till bra varmvatten, denna helg har det också gått åt två nya knivar, säger vår expert inom isgörandets svåra konst.

– Bandyspelarna nöjer sig oftast med om det ser blankt ut. När vi haft Norgemästerskap på skridsko är det lite andra krav, säger Tor Gundersen med ett illmarigt leende.

 

PR-FULLTRÄFF

Att dela ut årets PR-pris denna säsong blir en av de enklaste.

Då tänker jag inte på att det skall tillfalla det brittiska prinsparet William och Kate utan den, de personer som lyckats få fram att det är just bandyn som skall hamna i fokus.

Med ett pressuppbåd som är lite ofattbart.

Större än när vår kung Carl XVI Gustaf gjorde sitt första officiella framträdande just i bandysammanhang eller när Jurij Gagarin, den förste människan i rymden, landade på SM-finalisen, år 1964.

Robin Sundin, Hammarbyspelaren som gjorde ett elegant TV-framträdande, säger

– En enorm ära att idag  få vara med och lyfta fram vår eleganta sport och hälsa på prins William och Kate som var nyfikna och hade många frågor. Exempelvis

när jag hade börjat att spela och hur länge jag hade spelat och varför det blev just bandy.

Samtidigt med detta nås vi av att president Vladimir Putin har skrivit ett brev till VM-organisationen i Chabarovsk där han uppmärksammar

försöken att utveckla och popularisera bandysporten att bandyn har varit föremål för en expansion.

han lyfter också stoltheten över det ryska bandylandslaget.

Ryktet går att han också kommer att besöka bandy-VM.

Efter Rysslands triumf vid VM i Uljanovsk tog han emot en delegation med spelarna Lomanov, Ivanushkin och Vikulin i spetsen. 


Presidentbesök över VM-guldet i Uljanovsk. Från vänster, Ivanushkin, Vikulin, Putin, Lomanov och Saviljev. 

Med var också bandypresidenten Boris Skrynnik, men nästan omgående sa Putin: ”jag vill snacka med spelarna”.

– Vad önskar ni er?

– En hall, sa Sergej Lomanov, från Jenisej och Krasnogarsk.

– Du ser till att det blir ordnat, svarade Putin med tydlig ordergivning.

I höst är hallen klar att tas i bruk.

Kanske, kanske blir Sverige kallade till slottet eller regeringskansliet efter VM-vinst?!

Skribent: Curt Einarsson, på landslagskommitténs uppdrag
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg